5 εξαιρετικά βιβλία για τη μητρότητα

5 εξαιρετικά βιβλία για τη μητρότητα

Αν ήσασταν από τις εγκύους που καταβροχθίζατε βιβλία για την πορεία της εγκυμοσύνης και για το μωρό σας το ένα μετά το άλλο, θα εκτιμήσετε τους παρακάτω τίτλους που αναφέρονται στην εποχή μετά το μωρό (ή και πολύ πιο μετά) και που δίνουν έμφαση στην ψυχοσύνθεση της μητέρας.

Ανάμεσα στα παρακάτω βιβλία θα βρείτε (αυτό)βιογραφίες, πραγματικές μαρτυρίες γυναικών, «εύκολα» και «δύσκολα» λογοτεχνικά αφηγήματα, με τα οποία θα συγκινηθείτε, θα σκεφτείτε λίγο καλύτερα την δική σας σχέση τόσο με τη μητέρα σας όσο και με το παιδί σας και οπωσδήποτε θα ταυτιστείτε, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Δε μ' αγαπάς. Μ' αγαπάς - Τα παράξενα της μητρικής αγάπης, της Φωτεινής Τσαλίκογλου

(εκδόσεις: Καστανιώτη, τιμή: 21,30 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ.)

«Δυο πράγματα έχω σταθερά στη ζωή, τη θάλασσα και την κόρη μου», έλεγε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Λίγες μέρες μετά το θάνατό της, η κόρη της, Μαργαρίτα Καραπάνου, έγραφε: «Η μητέρα μου κι εγώ γνωριζόμαστε από παλιά. Όταν ήμουν παιδί, μου έδειχνε τα άστρα. "Είναι δικά μου", μου έλεγε. Όταν ήμουν δώδεκα χρόνων, περπατούσαμε μ' έναν άντρα στο δρόμο. "Είναι δικός μου", μου έλεγε».

Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης, και ταυτόχρονα μεταξύ δυο κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής πεζογραφίας, περιγράφεται με τα γράμματα που έστελνε η... Μαργαρίτα στη Μαργαρίτα! Επιστολές με χιούμορ, ευαισθησία, αγωνίες, τύψεις, σκοτάδια, φως και έντονους ψυχικούς κραδασμούς, που αφηγούνται και αναπλάθουν μια συγκλονιστική ιστορία. Αξίζει να το διαβάσετε αν έχετε κόρη!

Μητέρα για πρώτη φορά, της Κέιτ Φάιτζες

(εκδόσεις Ψυχογιός, τιμή: 15,80 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ.)

Ξέχασε το μωρό σου για ένα λεπτό και σκέψου για λίγο και τον εαυτό σου. Όταν γίνεσαι μητέρα για πρώτη φορά, αλλάζει ο κόσμος σου για πάντα. Ελάχιστες γυναίκες είναι προετοιμασμένες γι'αυτές τις ριζικές αλλαγές στην ταυτότητα, στα συναισθήματα και στις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και, ιδίως, τον πατέρα του παιδιού τους.

Το εκπληκτικό με αυτό το βιβλίο είναι ότι μιλά με πάσα ειλικρίνεια, και μέσω προσωπικών μαρτυριών, για κάθε πτυχή της μητρότητας και διαβεβαιώνει όλες τις νέες μαμάδες ότι δε χρειάζεται να ανησυχούν όταν ζορίζονται και τα βρίσκουν σκούρα γιατί αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν θα αργήσει η μέρα που θα απολαμβάνουν ήρεμα και χαλαρά την κάθε στιγμή με το παιδί τους. Ό,τι πρέπει για νέες -τρομοκρατημένες- μαμάδες!

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν, Λάιονελ Σράιβερ

(εκδόσεις: Μεταίχμιο, τιμή: 11 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ.)

Η Ίβα ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να γίνει μητέρα. Σίγουρα δεν ήθελε να γίνει η μητέρα ενός ψυχρού αγοριού που δολοφόνησε εφτά συμμαθητές του, έναν υπάλληλο της σχολικής καντίνας και μια δημοφιλή καθηγήτριά του λίγες μέρες πριν κλείσει τα δεκάξι.

Δύο χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, ήρθε η ώρα η Ίβα να αναλύσει με ειλικρίνεια τον γάμο, την καριέρα της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τα παιδιά της, το φονικό ξέσπασμα του Κέβιν σε μια σειρά από αφοπλιστικά εξομολογητικές επιστολές που απευθύνονται στον χαμένο σύζυγό της, τον Φράνκλιν.

Αν δεν έχετε δει την ομώνυμη ταινία τότε αξίζει να διαβάσετε αυτό το αφυπνιστικό και προκλητικό μυθιστόρημα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσε θύελλα συζητήσεων για τον σπουδαίο ρόλο της μητέρας στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Διαβάστε το αν έχετε διάθεση για εσωτερικές αναζητήσεις.

Η κρυφή ζωή μιας Σούπερ-Μαμάς, της Φιόνα Νιλ

(εκδόσεις: Ψυχογιός, τιμή: 15,59 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ.)

Για τη Λούσι Σουίνι η μητρότητα δεν είναι ακριβώς ένα ροζ συννεφάκι στον καταγάλανο ουρανό. Δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που τα άπλυτα ρούχα δε σχημάτιζαν βουνό, πότε έκανε σεξ με τον άντρα της και πότε πήγε τρέχοντας τα παιδιά της στο σχολείο ντυμένη με... κανονικά ρούχα. Και το βασικότερο: δυσκολεύεται να θυμηθεί γιατί κάποια θα εγκατέλειπε την καριέρα της και θα διακινδύνευε την ψυχική της υγεία για τρεις γιους, σκέτους μπελάδες. Η Λούσι ζει σε μια κατάσταση μόνιμου άγχους, η οποία γίνεται ακόμη πιο δραματική όταν τα ψεματάκια που σκαρφιζόταν για να καλύψει το χάος του σπιτιού αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια... Ένα ακαταμάχητο μυθιστόρημα για τα διλήμματα της μητρότητας και του γάμου.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, αυτό είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο και χαρούμενο που απεικονίζει τις περισσότερες σημερινές μαμάδες και επιβεβαιώνει τον δύσκολο ρόλο τους. Ιδανικό για διακοπές!

Γράμματα στις κόρες μου, της Ελίζαμπεθ Νομπλ

(εκδόσεις: Μίνωας, τιμή: 5 ευρώ, αγοράστε το online από εδώ.)

Όταν η Μπάρμπαρα συνειδητοποιεί πως δεν της μένει πολύς χρόνος ζωής, αρχίζει να γράφει γράμματα στις τέσσερις κόρες της, ξέροντας πως είναι γραφτό να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής χωρίς εκείνη στο πλευρό τους. Πώς, όμως, μπορεί να τις αφήσει όταν έχουν τόσο δρόμο ακόμη μέχρι την ωρίμανσή τους;

Η Λίζα, πάνω από 35 χρονών, είναι ακόμη ανίκανη να αναλάβει τις ευθύνες μιας σχέσης. Η Τζένιφερ, παγιδευμένη σ' έναν στατικό γάμο, ασφυκτιά. Η Αμάντα, στα 20 και κάτι, ταξιδιώτισσα, βρίσκεται πάντα σε απόσταση από την υπόλοιπη οικογένεια. Και, τέλος, η Χάνα είναι μια έφηβη που σιγά σιγά γίνεται γυναίκα και πρόκειται να χάσει τη μητέρα που λατρεύει.

Οι ιστορίες της Νομπλ είναι τόσο αυθεντικές και ρεαλιστικές που θα σας κάνουν να ταυτιστείτε με πρόσωπα και καταστάσεις. Ένα βιβλίο γεμάτο αισιοδοξία που θυμίζει τις υπέροχες και αναρίθμητες ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή. Ιδανικό για μαμάδες, κόρες και γιαγιάδες.

v