Πώς να φυτέψετε βότανα και μυρωδικά στη βεράντα σας

Πώς να φυτέψετε βότανα και μυρωδικά στη βεράντα σας

Η άνοιξη έφτασε και οι μυρωδιές της έχουν ξεχυθεί. Αν δεν έχετε την τύχη να ζείτε κοντά στην ύπαιθρο μπορείτε από μόνη σας να δημιουργήσετε έναν μικρό αρωματικό παράδεισο στο σπίτι, φυτεύοντας βότανα και μυρωδικά της εποχής που και ευεργετικές ιδιότητες έχουν και νοστιμίζουν απίστευτα το φαγητό!

Πώς θα το κάνετε

O βοτανολόγος ιατρός κ. Μανώλης Μάνος αναφέρει πως αυτή την εποχή ευδοκιμούν τα περισσότερα μυρωδικά και βότανα. Τα διαχωρίζει, μάλιστα, λέγοντας πως ως βότανα θεωρούνται αυτά που έχουν κάποια φαρμακευτική ιδιότητα ενώ μυρωδικά είναι τα φυτά με έντονο άρωμα. 

Πολυετή φυτά: Θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμος, λουίζα

O κ. Μάνος αναφέρει πως αν θέλετε να φυτέψετε ένα πολυετές φυτό είναι καλό να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία:

-Παίρνετε κλαδάκια 10 εκατοστών από μεγάλα φυτά, και τα φυτεύετε μέσα στο χώμα, σε βάθος 3-5 εκατοστά.

-Το σημαντικό είναι τα κλαδάκια που θα μπουν στο χώμα να μην έχουν φύλλα, να είναι δηλαδή γυμνά μιας και όσο λιγότερα φύλλα έχουν τόσο λιγότερη υγρασία εξατμίζεται και τα φύλλα μπορούν να αναπνέουν.

-Σημαντικό είναι, επίσης, να βουτήξετε τα φύλλα σε σκόνη ριζοβολίας, η οποία βοηθάει να βγουν οι ρίζες πιο εύκολα.

-Μια ακόμη καλή συμβουλή είναι να κόψετε την άκρη του κλαδιού διαγώνια, πριν το φυτέψετε στο χώμα, γιατί έτσι δημιουργείται μεγαλύτερη επιφάνεια για να βγουν ρίζες.

-Το χώμα επιπρόσθετα πρέπει να είναι σε ισορροπία με πετραδάκια και περλίτη για να οξυγονώνεται σωστά η ρίζα και να μεγαλώσει καλύτερα το φυτό.

-Τέλος, το χώμα είναι θεμιτό να είναι πάντα βρεγμένο και για τον λόγο αυτό μπορείτε να το σκεπάζετε με κάποιο υλικό, δηλαδή με κάποια κομμάτια από εφημερίδα, μιας και ο ήλιος το στεγνώνει πολύ γρήγορα.

Πότισμα: Αν έχετε το φυτό στον ήλιο μπορεί να χρειαστεί να το ποτίζετε και κάθε μέρα ή και δύο φορές την ημέρα.

Μονοετή φυτά: Χαμομήλι, βασιλικός, άνηθος, μαϊντανός, σέλινο

Για τα μονοετή φυτά η διαδικασία που ακολουθείται για το φύτεμα είναι διαφορετική:

-Βάζετε μέσα στο χώμα μερικούς σπόρους από το φυτό ή βότανο που θέλετε να φυτέψετε και στη συνέχεια το καλύπτετε με το χώμα και το ποτίζετε.

-Αυτό που είναι σημαντικό να κάνετε είναι, μέχρι να "ξεπεταχτεί" το φυτό, να καλύψετε την γλάστρα με μια μεμβράνη ή με μια διάφανη σακούλα, σα να έχετε δημιουργήσει ένα μικρό θερμοκήπιο. Αυτό το κάνετε γιατί τα μονοετή φυτά θέλουν 90% επίπεδα υγρασίας προκειμένου να σκάσει ο σπόρος.

Πότισμα: Τα μονοετή φυτά δεν θέλουν ξηρό χώμα, γι'αυτό φροντίζετε αυτό να έχει πάντα κάποια υγρασία.

Συμβουλές και μυστικά για τα φυτά σας

Μέντα

Έχει ύψος 30 - 80 εκ., με άνθη άσπρα, ρόδινα ή κυανά. Δεν αντέχει το κρύο, γι' αυτό πολλές φορές τον χειμώνα ξεραίνεται. Έχει ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνεται αρκετά εύκολα.

Δενδρολίβανο

Έχει ύψος 0,5 - 1,2 μ., με άνθη άσπρα ή ασπρογαλάζια. Έχει ανάγκη από ήλιο. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Βασιλικός

Υπάρχουν περισσότερες από 160 ποικιλίες. Προέρχεται από την Ινδία όπου και θεωρείται ιερό φυτό. Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 80 εκ, με άνθη άσπρα ή ασπροκόκκινα. Απαιτεί φως αλλά όχι απ' ευθείας ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι' αυτό πρέπει να ποτίζεται σε καθημερινή βάση.

Άνηθος

Ετήσιο φυτό, ύψους 30 - 80 εκ., με άνθη κίτρινα. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το φυτέψετε σε βαθιά γλάστρα. Ο άνηθος χρειάζεται τουλάχιστον 6 με 8 ώρες ήλιο, οπότε είναι ιδανικό φυτό για την Ελλάδα.

Μαϊντανός

Διετές φυτό, ύψους 40 - 80 εκ., με άνθη πρασινοκίτρινα. Τον μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι τους βλαστούς που χρειάζεστε σε ύψος 2 εκ. από το έδαφος. Έχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα.

Σέλινο

Διετές φυτό, ύψους 30 - 80 εκ, με άνθη λευκά. Χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Δεν αντέχει την ξηρασία, αλλά είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τον μαζεύετε κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.

v