Έρευνα: Πώς βλάπτουν τα ηλεκτρονικά μέσα την παιδική υγεία

Έρευνα: Πώς βλάπτουν τα ηλεκτρονικά μέσα την παιδική υγεία

Περισσότερα οικογενειακά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα έχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που περνούν υπερβολικό χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση, χρησιμοποιώντας υπολογιστές και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν δυο νέες έρευνες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων -όπως τα tablets και τα λάπτοπ- από παιδιά, προκαλεί προβλήματα στην συναισθηματική αλλά και στη σωματική τους υγεία. Κάθε ώρα που περνούν τα παιδιά μπροστά από κάποια οθόνη, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ιδιαίτερα ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά το ευ ζην των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Σύμφωνα με την Τίνα Χίνκλει, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Deakin, «η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών μέσων συνδέεται με την κακή υγεία του παιδιού». Το χειρότερο δε είναι ότι πολλοί γονείς δεν δίνουν σημασία στον χρόνο που τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς δεν το θεωρούν σημαντικό.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα ηλεκτρονικές συσκευές, παχαίνουν πολύ πιο γρήγορα από τα παιδιά στα οποία έχουν τεθεί όρια. Επισημαίνουν, λοιπόν, πως οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να θέτουν όρια στον χρόνο που τα παιδιά τους μπορούν να περνούν μπροστά από μία οθόνη.

Ενδεικτικά, οι Αμερικανοί παιδίατροι συνιστούν τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές οθόνες για περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα.

Πηγή: archpedi.jamanetwork.com

 

v