Πώς παίζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο: Ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα

Πώς παίζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο: Ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα

Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν παιδιά, με όνειρα, ελπίδες και... παιχνίδια! Το Toy Stories είναι το βιβλίο της φωτογράφου Gabriele Galimberti, η οποία μελετά παιδιά σε όλον τον κόσμο. Το παρακάτω φωτογραφικό αφιέρωμα δείχνει σχετικά απλοϊκό: H Galimberti παρουσιάζει μικρά παιδιά και συγκρίνει τα παιχνίδια τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το νόημα είναι πολύ βαθύτερο: Κάποια παιδιά παίζουν με LEGO, κάποια με κούκλες και κάποια με όπλα. Τα παιδιά αυτά και τα παιχνίδια τους αποτελούν τον μικρόκοσμο της κουλτούρας μέσα στην οποία ζουν. Και οι διαφορές ανάμεσα σε κάθε κουλτούρα είναι σοκαριστικές...

Niko – Χόμερ, Αλάσκα

Ο Niko αγαπά τα Lego και τα παρεμφερή παιχνίδια. Με αυτά έφτιαξε ένα διαστημόπλοιο από Lego, με το οποίο φαντάζεται ότι μεταφέρει μικροσκοπικά ανθρωπάκια στο διάστημα.

Lauren – Μουσκόκα, Καναδάς

Το αγαπημένο παιχνίδι της Lauren είναι η κούκλα της, την οποία φροντίζει πάντα να ντύνει με ρούχα που μοιάζουν στα δικά της.

Maudy – Καλουλούσι, Ζάμπια

Η Maudy και οι φίλοι της βρήκαν τυχαία στον δρόμο ένα κουτί με γυαλιά ηλίου, τα οποία αυτόματα έγιναν το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Norden – Μάσα, Μαρόκο

Αυτά είναι, όλα κι όλα, τα πολύτιμα παιχνίδια του Norden.

Abel - Νοπάλτεπεκ, Μεξικό

Ο Abel είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του και αυτά είναι τα παιχνίδια του. Λατρεύει τα αυτοκινητάκια, τα οποία μοιράζεται μερικές φορές με τη μικρότερη αδερφή του.

Alessia – Καστιλιόν Φιορεντίνο, Ιταλία

Η οικογένεια της Alessia διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες φάρμες της περιοχής. Η ίδια λατρεύει να παίζει με τα ζώα και να βοηθά τον παππού της με τις δουλειές της φάρμας. Με τα μικρά «εργαλεία» της φέρνει φαγητό στις αγελάδες.

Botlhe – Μαούν, Μποτσουάνα

Στο συγκρότημα κατοικιών όπου ζει η Botlhe υπάρχει μόνο μία τουαλέτα ανά τέσσερις οικογένειες. Η ίδια έχει μόνο ένα παιχνίδι –αυτή τη μαϊμού, αλλά δεν παίζει σχεδόν ποτέ μαζί της, γιατί προτιμά να παίζει με τους φίλους της!

Ralf – Ρίγα, Λετονία

Ο Ralf ζει με τη μητέρα του, η οποία είναι οδηγός ταξί και τον ονόμασε έτσι από τον πρωταθλητή της Formula 1. Ο μικρός έχει, ουσιαστικά, μεγαλώσει μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Λατρεύει, λοιπόν, τα αυτοκινητάκια, τα οποία «στήνει» σε αγώνες στο πάτωμα του σπιτιού.

Tangawizi – Κίκοροκ, Κένυα

Το σπίτι του Tangawizi είναι μια μικρή καλύβα, φτιαγμένη από κοπριά και άχυρα. Το κρεβάτι του αποτελείται από λίγα κουρέλια, στοιβαγμένα στο πάτωμα. Παίζει πάντα έξω, με τους φίλους του, αλλά το βράδυ θέλει πάντα να κοιμάται με το μοναδικό του παιχνίδι: Το πολύτιμο μαϊμουδάκι του.

Tyra – Στοκχόλμη, Σουηδία

Η Tyra ζει σε ένα όμορφο, ξύλινο σπίτι, στα νότια της πόλης. Τα αγαπημένα της παιχνίδια είναι οι κόκκινη κουζίνα μαγειρικής και το κουκλόσπιτο. Μερικές φορές, όταν παίζει με τη μικρή της αδερφή, της αρέσει να προσποιείται ότι είναι η μαμά και της μαγειρεύει.

Li Yi Chen – Σενγιάνγκ, Κίνα

Τα αγαπημένα παιχνίδια του Li Yi Chen, ο οποίος ζει σε μια μεγάλη πόλη στα βόρεια της χώρας, είναι τα όπλα. Του αρέσει να τοποθετεί μικρά κουτιά πάνω σε ένα τραπέζι και να τα πυροβολεί, με λαστιχένιες σφαίρες.

Puput –Μπαλί, Ινδονησία

Η Puput δεν γνώρισε ποτέ τον μπαμπά της, ο οποίος πέθανε όταν η μαμά της ήταν έγκυος. Η μαμά της είναι μάγειρας, σε ένα κοντινό εστιατόριο. Η Puput δεν έχει πολλά παιχνίδια, αλλά προτιμά αυτές τις πλαστικές μπάλες, με τις οποίες παίζει κάτι σαν bowling.

Noel – Ντάλας, Τέξας

Ο Noel έχει ήδη αποφασίσει πως όταν μεγαλώσει θα γίνει πιλότος! Του αρέσει να βάζει μικρά Lego ανθρωπάκια στο αεροπλάνο του, να το κάνει να πετά στον αέρα και έπειτα να το προσγειώνει στην άκρη του κήπου του, όπου υπάρχει μια μικρή λιμνούλα.

Mikkel – Μπέργκεν, Νορβηγία

Το αγαπημένο παιχνίδι του Mikkel είναι οι πειρατές του! Λατρεύει να τους οδηγεί σε ναυμαχίες έναντι του πολεμικού ναυτικού στόλου του!

Julius – Λωζάννη, Ελβετία

Στον Julius αρέσουν όλα του τα παιχνίδια: Και οι σούπερ ήρωες και ο Μπομπ ο Μάστορας και οι ιππότες και γενικώς, δεν ξέρει με τι να πρωτοπαίξει κάθε μέρα!

Enea - Boulder, Κολοράντο

Ο θείος του Enea είναι μουσικός και ο μικρός λατρεύει να τον μιμείται. Παίζει, λοιπόν, με τα μικρά μουσικά του όργανα και συνήθως προτιμά τα μουσικά θέματα του Batman και του Spiderman.

Naya – Πουέρτο Βιέχο ντε Ταλαμάνκα, Κόστα Ρίκα

Η Naya έχει όλα κι όλα μερικά παιδικά μαγειρικά σκεύη, αλλά δεν βαριέται ποτέ να παίζει με αυτά, «μαγειρεύοντας» χώμα και χορτάρι από τον κήπο τους. Λέει πως όταν μεγαλώσει θα ανοίξει το δικό της εστιατόριο!

Shotaro – Τόκυο, Ιαπωνία

Ο Shotaro θέλει να γίνει παίκτης του baseball –αυτό είναι το μόνο που ονειρεύεται και μόνο με τέτοια παιχνίδια παίζει.

Taha – Μπεϊρούτ, Λίβανος

Ο Taha γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, αλλά ζει στο Λίβανο όπου κατέφυγε ο πρόσφυγας με την οικογένειά του. Ζουν σε μια παραγκούπολη, με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και «κλέβουν» παράνομα νερό και ρεύμα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Το μοναδικό του παιχνίδι είναι αυτό το αυτοκινητάκι.

Pavel – Κίεβο, Ουκρανία

O Pavel είναι βέβαιος πως όταν μεγαλώσει θα γίνει αστυνομικός. Λατρεύει τα όπλα και παίζει μόνο με αυτά. Συλλαμβάνει πάντα τον μικρό του αδερφό, του φορά χειροπέδες και τον ανακρίνει. Θέλει να συλλάβει όλους τους «κακούς»!

Chiwa – Μιτσίνι, Μαλάουι

Η Chiwa ζει σε μια μικρή καλύβα με την οικογένειά της. Δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Δεν έχει παρά αυτά τα 3 παιχνίδια που της δόθηκαν από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση. Το αγαπημένο της είναι ο δεινόσαυρος, επειδή, λέει, ότι μπορεί να την προστατεύει από τα άγρια ζώα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v