8 διλήμματα μαμάδων

8 διλήμματα μαμάδων

Πότε η ανησυχία μας για την ασφάλεια του παιδιού γίνεται υπερπροστατευτικότητα; Πώς ξέρουμε ότι δεν είμαστε υπερβολικά αυστηρές; Πόση ελευθερία επιτρέπεται; 8 ερωτήσεις με δύσκολες απαντήσεις.

Από πότε μπορεί να παίζει μόνο του;

Από πότε μπορεί ένα παιδί να παίζει έξω χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικου; Αυτό εξαρτάται εν μέρει από την καταλληλότητα των ανοιχτών χώρων, όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ασφάλεια, όσο και από το αν αισθάνεστε ότι θα είναι ικανά και ώριμα να διαχειριστούν τυχόν κινδύνους. Η Καρολάιν, μητέρα δύο γιων 10 και 12 ετών αντιστοίχως, αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτό της: «Υπήρχε πίεση από τις άλλες μαμάδες να τους αφήνουμε να παίζουν έξω πολύ νωρίς, και εγώ θεωρούμουν υπερπροστατευτική. Αλλά δεν μπορούσα να πω “ναι” παρά μόνο όταν ένιωσα ότι ήταν το σωστό για τα αγόρια μου».

Πόσο γεμάτο πρέπει να είναι το πρόγραμμά του;

Είμαστε κάτω από τεράστια πίεση να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας με δραστηριότητες και φροντιστήρια: ξένες γλώσσες, σπορ, μουσική κ.λπ. Ωστόσο, πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι το υπερφορτωμένο πρόγραμμα από νωρίς είχε ελάχιστη επίδραση στο μέλλον των παιδιών. Επιπλέον, αν υπολογίσετε ότι με το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι και τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους δραστηριότητες, τα παιδιά καταλήγουν να «δουλεύουν» 53 ώρες την εβδομάδα, δεν είναι να απορείτε γιατί βγαίνουν νοκ άουτ. Παρόλο που κανείς δεν θέλει το παιδί του να περνάει τον χρόνο του κολλημένο μπροστά σε μία οθόνη, το να έχει λίγο χρόνο για να τριγυρίσει στο σπίτι χωρίς να έχει τίποτα να κάνει, θα το αποσυμπιέσει και θα το χαλαρώσει.

Πρέπει να το μαλώνουμε;

Πρέπει το παιδί να τιμωρείται όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά ή καλύτερα να το αφήνετε να μάθει μόνο του; Όλες ανησυχούμε μήπως είμαστε υπερβολικά αυστηρές, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει τα παιδιά που έχουν όρια και κανόνες, τείνουν να συμπεριφέρονται καλύτερα. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι «αρνητικές» τιμωρίες (π.χ. φωνές και ξύλο) έχουν συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ συμβάλλουν σε θυμωμένα ξεσπάσματα τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.

Πρέπει να τρώει τα πάντα ή μόνο ό,τι του αρέσει;

Κανένας δεν θέλει το παιδί του να είναι δύστροπο και επιλεκτικό με το φαγητό του, αλλά μήπως είναι καλύτερα να του δίνετε γεύματα που του αρέσουν από το να μην τρώει τίποτα; Η Karen le Billon, συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Τα παιδιά των Γάλλων τρώνε τα πάντα», απαντά ξεκάθαρα «όχι». Πιστεύει ότι αν επιμένετε να τους σερβίρετε φαγητά που (νομίζει ότι) δεν του αρέσουν, τότε το παιδί κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσει, θα τα αποδεχτεί και εντέλει θα αρχίσει να τα απολαμβάνει. Αξίζει να το προσπαθήσετε.

Πρέπει να μάθει καλούς τρόπους στο τραπέζι;

Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να μην παίζουν με τα παιχνίδια τους στο οικογενειακό τραπέζι, να μην μιλούν με γεμάτο το στόμα και να μην φεύγουν προτού έχουν όλοι τελειώσει με το φαγητό τους; Αν και είναι προσωπική απόφαση, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι «κακοί τρόποι» είναι ο νούμερο ένα λόγος για να σχηματίσεις αρνητική εντύπωση για τον άλλον. Ίσως η ευγένεια να μην είναι τόσο παλιομοδίτικη τελικά…

Μήπως είναι πολύ μικρή για να ενδιαφέρεται για τη μόδα;

«Το να πουλάς ομορφιά κατευθείαν σε ένα κορίτσι είναι καταπιεστικό, σεξιστικό και βλαβερό», γράφει η  Elaine Ashton, blogger στο Pink Stinks, μία καμπάνια για να μην είναι «ροζ» η παιδική ηλικία των κοριτσιών. Αλλά και τι έγινε αν η κόρη σας λατρεύει τις σκιές; Και πού είναι το κακό για μια εννιάχρονη να πειραματίζεται με τα ρούχα και το μακιγιάζ; Εσείς είστε που θα αποφασίσετε, αρκεί να βοηθάτε παράλληλα την κόρη σας να συνειδητοποιήσει ότι η εμφάνιση είναι μόνο μία πλευρά ενός ανθρώπου, και μάλιστα η λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το να την ενθαρρύνετε να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα της θα την κάνει να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό της, πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορεί ένα κραγιόν.

Είναι εγωιστικό να κάνεις μόνο ένα παιδί;

«Αισθανόμασταν ότι η Έβι ήταν αρκετή, και το λέω με την καλή έννοια», σχολιάζει η 32χρονη μητέρα της, Ντανιέλ. «Είχαμε την οικογένειά μας και νιώθαμε πλήρεις». Ωστόσο, ως μοναχοπαίδι, η 27χρονη Φιλίπα λέει: «Όταν είσαι μόνο εσύ και κάτι τρομακτικό συμβαίνει, όπως να έχουν έναν καβγά οι γονείς σου, αισθάνεσαι ότι όλη η ανησυχία πέφτει στους ώμους σου. Θα έδινα τα πάντα να είχα ένα αδερφό ή μία αδερφή για να μιλάω».
Βέβαια, το «μόνος» σήμερα δεν σημαίνει «μοναχικός». Με όλες αυτές τις δραστηριότητες και την επαφή με άλλα παιδιά, είναι πολύ δύσκολο να νιώσει μοναξιά ένα μοναχοπαίδι.

Πρέπει να έχει ό,τι θέλει;

«Τα κακομαθαίνει συνεχώς». «Τα καημένα σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν δωράκια». Ποια δεν έχει μπει στον πειρασμό να κρίνει άλλες μαμάδες για το αν αγοράζουν ή όχι δώρα στα παιδιά τους; Με ένα υπερφορτωμένο 24ωρο, πολλοί γονείς παίρνουν «δώρα ενοχών» όταν αισθάνονται ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι: Η 36χρονη Ναταλί, μητέρα τριών παιδιών, αποφάσισε ότι… φτάνει: «Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω μεγάλα δώρα σε κάθε γενέθλια γι’ αυτό έπρεπε να μάθουν ότι για τα ακριβά πράγματα, όπως τα κινητά τηλέφωνα ή το iPod, έπρεπε να κάνουν οικονομία και να μαζέψουν χρήματα».

Πηγή: iVillage

v