Πώς θα καθαρίσετε (σχεδόν) τα πάντα στην κουζίνα

Πώς θα καθαρίσετε (σχεδόν) τα πάντα στην κουζίνα

Η άνοιξη αποτελεί κατεξοχήν εποχή «ξε-καθαρίσματος» για το σπίτι και η κουζίνα, το αγαπημένο στέκι της οικογένειας, είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε. Ένα απλό σκούπισμα και ένα σφουγγάρισμα, όμως, δεν αρκούν αν θέλετε να κάνετε πραγματικά λεπτομερή δουλειά!

Δείτε πώς θα καθαρίσετε τέλεια ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία της κουζίνας:

Τα ντουλάπια της κουζίνας

Τα ντουλάπια της κουζίνας, τα οποία συχνά πιάνονται με λερωμένα από τροφές χέρια, συγκεντρώνουν συχνά βρώμικα λίπη. Για να τα καθαρίσετε αναμείξτε ένα μέρος σπορέλαιο με δύο μέρη μαγειρικής σόδας, έτσι ώστε να σχηματιστεί πάστα. Στη συνέχεια πάρτε ένα σφουγγαράκι ή ακόμα και μία παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε καλά! Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί και ...έτοιμα!

Τo inox ψυγείo

Για να διώξετε δαχτυλιές και άλλους λεκέδες από τα inox ψυγεία φτιάξτε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε καλά και ψεκάστε το ψυγείο. Είναι βασικό, για να το σκουπίσετε, να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί με μικροΐνες –όπως αυτό.

Τον inox νεροχύτη

Για να καθαρίσετε τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι (που έχετε βάλει σε μπουκάλι με σπρέι). Από πάνω ρίξτε μαγειρική σόδα. Αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Παράλληλα βράστε νερό, με το οποίο θα ξεπλύνετε στη συνέχεια τον νεροχύτη. Ρίξτε λίγο ακόμα ξύδι και τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να ψεκάσετε και με ένα καθαριστικό για νεροχύτες και να τον σκουπίσετε. Στο τέλος, αν θέλετε να του δώσετε την παλιά του λάμψη, μπορείτε να περάσετε τον νεροχύτη με ένα πανάκι «νοτισμένο» με λίγο ελαιόλαδο.

Τον φούρνο μικροκυμάτων (εσωτερικά)

Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι, τοποθετήστε το στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και βάλτε τον σε λειτουργία για 5 λεπτά. Ο ατμός θα διαλύσει κάθε λεκέ που έχει κολλήσει στα τοιχώματα! Σκουπίστε, τελειώνοντας, με ένα στεγνό πανί.

Το πλυντήριο πιάτων

Για να απολυμάνετε το πλυντήριό σας, βάλτε μισή κούπα ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού και βάλτε το -άδειο!- πλυντήριο σε λειτουργία.

Την κεραμική εστία της κουζίνας

Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό βρύσης και ρίξτε μέσα λίγο απορρυπαντικό, να κάνει αφρό. Βουτήξτε μέσα ένα πανί, να μουλιάσει. Απλώστε μπόλικη μαγειρική σόδα πάνω στην επιφάνεια της κεραμικής εστίας όπου υπάρχουν επίμονοι λεκέδες. Στη συνέχεια στύψτε το βρεγμένο πανί καλά, να μην «στάζει», και απλώστε το πάνω από την σόδα, στην εστία. Αφήστε το για 15 λεπτά. Έπειτα τρίψτε με το πανί καλά το σημείο του λεκέ, μέχρι να καθαρίσει. Με ένα άλλο, στεγνό πανί, σκουπίστε καλά τα μάτια της κουζίνας.

Τα στόρια

 

Αναμείξτε σε ένα μπολ ίσα μέρα από ξύδι και νερό. Βουτήξτε στο διάλυμα μια παλιά κάλτσα και σκουπίστε με αυτήν τα στόρια. Χρήσιμο είναι να έχετε και μία δεύτερη, στεγνή κάλτσα για να σκουπίζετε τα στόρια, αφού τα «περάσετε» με τη βρεγμένη.

Τα μπρούτζινα μέρη της κουζίνας

Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση. Βουτήξτε το μισό λεμόνι, από την υγρή πλευρά, σε αλάτι. «Περάστε» με το λεμόνι και το αλάτι τα μπρούτζινα της κουζίνας και σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί.

Την θήκη ψησίματος για τα μάφιν

Χρησιμοποιήστε το βουρτσάκι καθαρισμού για τα μπιμπερό! Και απορρυπαντικό, φυσικά...

Τα γυάλινα μπουκάλια του νερού

Μετά από λίγο καιρό χρήσης, τα γυάλινα μπουκάλια του νερού μυρίζουν... απαίσια! Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι ο εξής: Βάλτε μέσα στο μπουκάλι νερό και μικρή ποσότητα λευκαντικού. Αφήστε το για λίγη ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε το καλά με ένα βουρτσάκι για μπουκάλια (όπως αυτό). Με μία οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε καλά το καπάκι του μπουκαλιού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και βάλτε μέσα στο μπουκάλι μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Γεμίστε το με ζεστό νερό και αφήστε το έτσι για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί ξεπλύνετε καλά και πλύνετε το μπουκάλι κανονικά με απορρυπαντικό. Αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά και είναι έτοιμο!

Τo τηγάνι με καμένα λίπη

Καλύψτε τον πάτο του τηγανιού με νερό. Προσθέστε μία κούπα λευκό ξύδι. Βάλτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και ανάψτε το για να βράσει το νερό. Μόλις βράσει απομακρύνετε και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το μερικά λεπτά. Αδειάστε το διάλυμα και πλύνετε κανονικά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό.

Τον τρίφτη του τυριού

Αν στον τρίφτη υπάρχουν κιτρινισμένα υπολείμματα από τυρί, τρίψτε με αυτόν μία ωμή πατάτα. Η σκληρότητα της πατάτας μαζί με το οξαλικό οξύ της θα απομακρύνουν τα κολλημένα υπολείμματα τυριού.

Την ψησταριά (που δουλεύει με κάρβουνο)

Πάρτε ένα λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το, κόψτε το στη μέση και καρφώστε ένα πιρούνι στην κορυφή του ενός μισού. Με το πιρούνι ως λαβή τρίψτε καλά το κρεμμύδι πάνω στις σχάρες του γκριλ, όσο είναι ακόμα ζεστές! Το κρεμμύδι θα απομακρύνει τα υπολείμματα από κάρβουνο –και θα δώσει και νοστιμιά στα επόμενα ψητά σας.

Τα θολωμένα ποτήρια

Όταν τα γυάλινα ποτήρια πλυθούν πολλές φορές στο πλυντήριο πιάτων αποκτούν σιγά-σιγά μία αντιαισθητική θολούρα. Για να την εξαφανίσετε πάρτε λίγο ρολό χαρτί κουζίνας και βουτήξτε το στο ξύδι. Στύψτε το, για να μην «τρέχει» το ξύδι, και τρίψτε με αυτό καλά τα ποτήρια. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και αφήστε τα ποτήρια να στεγνώσουν!

Τους ξύλινους δίσκους κοπής

Είναι πολύ σημαντικό, για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής να είναι καθαροί από υπολείμματα τροφών που μένουν μέσα στις χαρακιές. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο. Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ξανά το λεμόνι για να τρίψετε τώρα το αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!

Τα πυρέξ

Αν στα πυρέξ σας υπάρχουν καμένα και κολλημένα υπολείμματα τροφών, κάντε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε καλά τα βρώμικα σημεία.

v