7 μυστικά για οικογένεια χωρίς άγχος

7 μυστικά για οικογένεια χωρίς άγχος

32 αμερικανικές οικογένειες άνοιξαν τις πόρτες τους σε ερευνητές του UCLA που ήθελαν να μάθουν πώς τα βγάζουν πέρα με τις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογενειακής ζωής. Κατά τη διάρκεια 4 ημερών κατάληψης των σπιτιών τους, κατασκόπευσαν κάθε τους στιγμή από το πρωί μέχρι το βράδυ, κατέγραψαν τα πάντα, από το άπλωμα της μπουγάδας μέχρι τον καβγά στο τραπέζι, και πήραν συνεντεύξεις από όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος τους ήταν να μετρήσουν τα επίπεδα άγχους και να εντοπίσουν τα σημεία-κλειδιά που κάνουν μια οικογένεια αγαπημένη και χαρούμενη. Ιδού τα συμπεράσματά τους.*

1. Δουλειές σπιτιού: Ένας για όλους και όλοι για έναν

Η επικεφαλής της έρευνας Tami Kremer-Sadlik και μία συνάδελφός της εξέτασαν πώς τα ζευγάρια χώριζαν τις δουλειές του σπιτιού και αυτό συνδεόταν με την γαμήλια ικανοποίησή τους. «Παραδόξως, δεν είχε καμία σημασία πώς μοίραζαν τα ζευγάρια τις βαρετές δουλειές του σπιτιού» λέει η Kremer-Sadlik. «Βρήκαμε ότι και οι δύο σύζυγοι ήταν ευτυχισμένοι όταν αισθάνονταν ότι εργάζονταν μαζί για ένα κοινό σκοπό, ασχέτως από το αν και ποιος έκανε τα περισσότερα. «Οι γυναίκες σε ευτυχισμένους γάμους μάς είπαν ότι οι σύντροφοί τους κατανοούσαν τι έπρεπε να γίνει. Παρατηρήσαμε ότι οι άντρες τους έστρωναν το τραπέζι όσο η εκείνες μαγείρευαν ή συμμάζευαν χωρίς να τους ζητηθεί». Ακούγεται πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό; Και όμως, πολλές φορές αρκεί να συζητήσετε για την κοινή αποστολή σας για να βάλετε τέλος σε πολλούς καβγάδες για το «ποιος κάνει τι και πόσο συχνά».

«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συχνά κουβέντιαζαν για τους στόχους της οικογένειάς τους. Υπήρχε περισσότερο το “εμείς”, προτού μοιράσουν τις διάφορες δουλειές. Η συμπεριφορά τους ακολουθούσε τη λογική “το κάνω για την οικογένειά μας” και όχι “το κάνω για σένα”. Αλλά και με τους δύο να εργάζονται και έχοντας να συντονίσουν τα προγράμματα δύο τουλάχιστον παιδιών, η ερευνήτρια Darby Saxbe διαπίστωσε ότι πολλά ζευγάρια επικοινωνούσαν μόνο για αυτά που έπρεπε να γίνουν. «Έμοιαζε περισσότερο σαν να διοικούσαν μια επιχείρηση!» σχολιάζει η Saxbe. «Το να στριμώχνεις μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς με τον σύντροφό σου, είτε για να του κλέψεις ένα φιλί είτε για να του πεις ένα ανέκδοτο, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά». Τέλος, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι σε ορισμένα σπίτια που οι γυναίκες εξέφραζαν την εκτίμησή τους, οι σύζυγοι έκαναν περισσότερες δουλειές που αφορούσαν το σπίτι.

2. Οι μικρές στιγμές μετράνε

Κάθε μητέρα φαντασιώνεται τις τέλειες οικογενειακές διακοπές ή μία χαρούμενη μέρα με τον άντρα και τα παιδιά της. Αλλά στην πραγματική ζωή, το δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογένειας φτιάχνεται από τα μικρά πράγματα. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλες στιγμές όλοι μαζί, αλλά διαπιστώσαμε πολλές φορές ότι οι οικογένειες είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά κατά τη διάρκεια μιας απλής μέρας χωρίς να το συνειδητοποιούν» εξηγεί η Kremer-Sadlik. Αυτές οι μικρές στιγμές μπορεί να είναι τα 10 λεπτά που αφιερώνεις για να χτενίσεις τα μαλλιά της κόρης σου ή ο χρόνος που περνάς πανηγυρίζοντας μαζί με τον γιο σου επειδή πέρασε μια πίστα στο video game του. «Θυμάμαι μία στιγμή που μαμά και κόρη δίπλωναν ρούχα και η κόρη έχωσε το πόδι της στην μπουγάδα και προκάλεσε τη μητέρα της να βρει το πόδι ανάμεσα στα ρούχα. Ήταν μία υπέροχη στιγμή με γέλια και παιχνίδι στη μέση μιας μέρας όπως όλες οι άλλες».

Η Belinda Campos, που εξέτασε τις οικογενειακές σχέσεις, παρατήρησε το ίδιο πράγμα. «Υπάρχει το ιδανικό του “ποιοτικού χρόνου”. Αλλά πολλές οικογένειες παραβλέπουν τα καθημερινά πράγματα που τους ενώνουν». Ένα παράδειγμα ήταν ο τρόπος που αντιδρούσαν οι οικογένειες όταν οι μπαμπάδες γύριζαν στο σπίτι μετά τη δουλειά. «Υπήρχαν δύο ειδών συμπεριφορές: αυτές όπου σύζυγοι και παιδιά καλωσόριζαν τον μπαμπά με ένα ζεστό “γεια” και αυτές που τα παιδιά δεν σήκωναν το κεφάλι τους από το video game, και οι γυναίκες τον καλωσόριζαν με φράσεις όπως “Θυμήθηκες να περάσεις από το σούπερ μάρκετ και να πάρεις ζαμπόν;”. Αλλά αυτά τα δευτερόλεπτα που ο πατέρας μπαίνει στο σπίτι μπορούν να φτιάξουν ή να χαλάσουν τη διάθεσή του για όλη την υπόλοιπη μέρα. Είναι τόσο μικρό, αλλά είναι η στιγμή που αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε ένα χώρο όπου είσαι σημαντικός».

3. Πρότυπα, όχι φιλαράκια

Το να φέρεσαι στον σύντροφό σου με σεβασμό δεν είναι καλό μόνο για τον γάμο σου, αλλά επηρεάζει και όλη τη δυναμική της οικογένειας. «Όταν οι σύζυγοι έδειχναν υπομονή και αλληλοϋποστήριξη, αντί να είναι σαρκαστικοί, επικριτικοί και ανυποχώρητοι, τα παιδιά επεδείκνυαν περισσότερο σεβασμό και το περιβάλλον ήταν πολύ πιο ήρεμο» σημειώνει η Kremer-Sadlik. «Οι μικροί καθημερινοί στόχοι, όπως η προετοιμασία του φαγητού ή το διάβασμα, πραγματοποιούνταν πιο ευχάριστα και με λιγότερα προβλήματα». Το ίδιο ίσχυε για γονείς που έβαζαν κανόνες στα παιδιά τους, σε αντίθεση με αυτούς που άφηναν τα παιδιά να παίρνουν τις αποφάσεις. «Όταν οι γονείς ανέθεταν δουλειές στα παιδιά χωρίς να τα ρωτήσουν ποιες δουλειές ήθελαν να κάνουν, υπήρχαν λιγότερες κρίσεις και καβγάδες. Εξακολουθούσε να υπάρχει αγάπη και χιούμορ στα σπίτια όπου οι γονείς ήταν τα αφεντικά, αλλά δεν υπήρχε ποτέ αμφισβήτηση για το ποιος κάνει κουμάντο».

4. Μαγειρεμένο φαγητό

Πιστέψτε το ή όχι, τα έτοιμα φαγητά δεν σας γλιτώνουν χρόνο. Αυτό ήταν έκπληξη για την ερευνήτρια Margaret Beck που μελέτησε την προετοιμασία του φαγητού. «Όλες οι οικογένειες ξόδευαν περίπου μία ώρα για να ετοιμάσουν το φαγητό, είτε χρησιμοποιούσαν έτοιμα γεύματα είτε μαγείρευαν» εξηγεί. Οι μαμάδες που προτιμούσαν τα έτοιμα γεύματα, συνήθως είχαν περισσότερα πιάτα (είτε περισσότερα ορεκτικά είτε ξεχωριστά γεύματα για τα παιδιά), με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο. Και αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι; «Τα παιδιά που βοηθούσαν στην προετοιμασία του φαγητού πάντα έτρωγαν αυτό που υπήρχε στο πιάτο τους» συνεχίζει η Beck. «Επιπλέον, η διάθεση ήταν πιο ανάλαφρη και χαρούμενη όταν τα παιδιά βοηθούσαν στο μαγείρεμα».

5. Χρόνος για τον εαυτό σας

Υπάρχει ένα μυστικό για να απολαύσετε την οικογενειακή ζωή ύστερα από μία απαιτητική μέσα στη δουλειά: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες ξέκλεβαν 5-10 λεπτά για να είναι μόνες τους, είχαν περισσότερη θετική διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας» λέει η ερευνήτρια Shu-wen Wang. «Οι μαμάδες ανέφεραν ότι χαλάρωναν με το να κάνουν γυμναστική, να ασχολούνται με τον κήπο ή με το να τρώνε ένα γλυκό (όχι ότι συνιστώ αυτή την τελευταία προσέγγιση!). Πάντα αισθανόμουν εγωίστρια όταν αφιέρωνα χρόνο για μένα, ειδικά όταν εργαζόμουν όλη μέρα, αλλά αυτή η έρευνα μου απέδειξε πόσο υγιές είναι για τις μητέρες και τις οικογένειές τους».

6. Τηλεόραση όλοι μαζί

Αν αισθάνεστε ενοχές κάθε φορά που η οικογένειά σας βυθίζεται στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση αντί να κάνει κάτι πιο δημιουργικό, ξεπεράστε τις! «Οι οικογένειες που έβλεπαν μαζί τηλεόραση επεδείκνυαν πολλές συμπεριφορές που έδειχναν ότι είναι δεμένες» σχολιάζει η Campos. «Δένεστε όταν μοιράζεστε τα τσιπς, όταν πανηγυρίζετε για τη νίκη της αγαπημένης σας ομάδας ή όταν μαντεύετε απαντήσεις σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων. Όταν οι οικογένειες γελούν μαζί βλέποντας μια κωμική σειρά, είναι μια στιγμή που μοιράζονται και δημιουργούν μια ανάμνηση» λέει χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τις μέρες που δεν έχετε τη διάθεση να οργανώσετε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά σας, να ξέρετε ότι λίγη τηλεόραση κάνει εξίσου καλό στην οικογένεια.

7. Καθημερινές οικογενειακές συνήθειες

«Παλιά πίστευα ότι ο αυθορμητισμός και ο ενθουσιασμός είναι αυτά που κρατούν ενωμένα τα ζευγάρια, αλλά στην πραγματικότητα η ρουτίνα και η συνέχεια στον χρόνο θέτουν τις βάσεις για να αναπτυχθούν οι οικογενειακές σχέσεις» αναφέρει η Wang. «Είτε είναι ένα ζευγάρι που στο τέλος της μέρα πίνουν μαζί μία κούπα καφέ, είτε γονείς που διαβάζουν μια ιστορία στα παιδιά τους πριν πέσουν για ύπνο, είναι αυτές οι μικρές στιγμές που κάνουν την οικογενειακή ζωή τόσο ανακουφιστική και κρατούν κοντά τα ζευγάρια. «Μερικές φορές, οι τρελές στιγμές φαίνεται να ορίζουν τις μέρες μας, αλλά μόνο όταν βρίσκουμε τον χρόνο να ησυχάσουμε, μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως αυτές τις καθημερινές στιγμές που κάνουν μια οικογένεια» συνεχίζει η Saxbe. «Θυμάμαι που έβλεπα μία μαμά που φίλησε τον γιο της και τον έβαλε για ύπνο. Ο γιος της ζήτησε άλλο ένα φιλί και αυτή τον ξαναφίλησε. Αυτό επαναλήφθηκε 5-6 φορές, ήταν πολύ τρυφερό. Η σκηνή μ’ έκανε να εκτιμήσω πόσο τυχερή είμαι που έχω μία οικογένεια που νοιάζομαι και πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε αυτές τις μικρές στιγμές αγάπης».

* Οι οικογένειες μελετήθηκαν στο χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2005, και οι δύο γονείς εργάζονταν, είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά και είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Πηγή: WebMD

v