Η υπέροχη εκπαιδευτική τηλεόραση των παιδικών μας χρόνων!

Η υπέροχη εκπαιδευτική τηλεόραση των παιδικών μας χρόνων!

Κάθε γενιά έχει την τάση να θεωρεί τα δικά της παιδικά χρόνια καλύτερα από αυτά της επόμενης και, ειδικά αναφορικά με ζητήματα ψυχαγωγίας ή εκπαίδευσης, όλοι οι γονείς συνηθίζουν να λένε ότι π.χ. «εμείς διασκεδάζαμε καλύτερα τότε!» ή «τότε υπήρχε πραγματική εκπαίδευση!». Σε μεγάλο βαθμό όλοι οι «μεγάλοι» που τα λένε αυτά υπερβάλουν: Μια χαρά διασκεδάζουν τα παιδιά σήμερα και μια χαρά εκπαίδευση έχουν. Κάτι, όμως, που αναμφίβολα ήταν ασύγκριτα καλύτερο 20-30 χρόνια πριν, σε σχέση με σήμερα, είναι οι παιδικές τηλεοπτικές σειρές.

Και δεν αναφερόμαστε στα κλασικά καρτούν με τον καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα αλλά στις πιο ποιοτικές σειρές που μπορεί να μην προέρχονταν από ακριβές παραγωγές, αλλά έβριθαν από φαντασία, μεράκι και αγάπη για τους μικρούς θεατές, ενώ απώτερο σκοπό είχαν να μπολιάσουν το μυαλουδάκι τους (μας) με γνώσεις και αξίες της ζωής! Καλή η Ντόρα η Εξερευνήτρια, συμπαθέστατη η Πέππα, όμως δεν συγκρίνονται με τα παρακάτω...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος (1978)

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εκπαιδευτικές σειρές που έδειξε ποτέ η τηλεόραση, σε κάθε επεισόδιο της οποίας παρακολουθούμε πώς ο σοφός Δάσκαλος και οι μαθητές του λειτουργούν στην καθημερινότητα, σε διάφορες εποχές της ιστορίας του κόσμου. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων συναντάμε σπουδαίες προσωπικότητες αλλά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Βλέπουμε πώς εξελίσσονται οι επιστήμες, αλλά και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, χωρίς όμως ποτέ κανείς από τους πρωταγωνιστές να χάνει το χιούμορ του.

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς εδώ.

Ο Παραμυθάς (1978)

Από το 1978 έως το 1983 ο αγαπημένος παππούς της ΕΡΤ Νίκος Πιλάβιος χάριζε στα παιδιά αξέχαστες, ονειρεμένες αφηγήσεις παραμυθιών! Για καλή μας τύχη, το 2010 το ψηφιακό κανάλι της τότε ΕΡΤ, Πρίσμα+, επανέφερε τον «Παραμυθά» με την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία και με τον Νίκο Πιλάβιο να αφηγείται ξανά τα μαγεμένα παραμύθια του. Πλέον, μπορείτε να απολαύσετε τα επεισόδια, σε εξαιρετική ανάλυση, μέσω YouTube.

Ουράνιο Τόξο (1988)

Το παιδικό πρόγραμμα «Ουράνιο τόξο» ξεκίνησε να προβάλλεται το 1986, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Δημόπουλου, και διάρκεσε έως το 1989. Στη συνέχεια ο Δημόπουλος παραιτήθηκε από την ΕΡΤ για να επανέλθει το 2001, ύστερα από πρόσκληση του τότε διευθυντή της Τηλεόρασης Μάνου Ευστρατιάδη, προκειμένου να συνεχιστεί η εξαιρετική εκπαιδευτική εκπομπή, όπως και έγινε για αρκετά χρόνια. Πλέον μπορείτε να την απολαμβάνετε μόνο μέσω You Tube.

Γύρω-Γύρω Όλοι (1988)

Την πολύ ευχάριστη παιδική εκπομπή έγραφε και επιμελείτο η παιδαγωγός Βίκυ Πάλμου, ενώ συμπαρουσιαστής ήταν ο αξιαγάπητος Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος έκανε σκετς και έγραφε τραγούδια για παιδιά. «Και Γύρω-Γύρω Όλοι, στη μέση η Χαρά...» Η εικόνα και ο ήχος του βίντεο θα ξενίσει τα σημερινά παιδιά, όμως αξίζει να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να θυμηθείτε την σειρά!

Ο Φίλος μας ο Κ.Ο.Κ. (1987)


Η μοναδική ελληνική εκπομπή που είχε σκοπό την επιμόρφωση και εξοικείωση των παιδιών με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στην παρουσίαση ο Βασίλης Τσιβιλίκας και η Μαριάννα Τόλη. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΤ-2 την τηλεοπτική σεζόν 1987-88.

Καρουζέλ (1994)

Όχι ακριβώς εκπαιδευτικό, με την στενή έννοια του όρου, αλλά σίγουρα απολαυστικό για τα παιδιά και με σημαντικά μηνύματα για τις αξίες της ζωής. Ο λόγος για την μεξικάνικη τηλενουβέλα που προβλήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '90, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Πρωταγωνίστρια της σειράς η δασκάλα δεσποινίς Χιμένα, η οποία προσπαθεί με την καλή της καρδιά, να διδάξει στους μικρούς μαθητές –που θεωρούν το σχολείο αγγαρεία- τις σημαντικότερες αξίες της ζωής.

Ακόμα...

Εκπαιδευτική Ραδιο-Τηλεόραση

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1977, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, φιλοξενώντας πληθώρα ποιοτικών εκπαιδευτικών εκπομπών, οι οποίες μάλιστα προβάλλονται και στην σχολική τάξη. Στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης θα βρείτε πλούσιο υλικό για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και την υπέροχη σειρά κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα μια Ιστορία»:

Τα 24 αυτοτελή βιντεάκια αποτελούν τον πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την αλφαβήτα, αλλά και να οξύνουν το πνεύμα και την φαντασία τους. Μάλιστα, οι ιστορίες της σειράς προσφέρονται πλέον και με τη μορφή e-book, από την συγγραφέα Σοφία Μαντούβαλου.

Διαβάστε ακόμα "Τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια των παιδικών μας χρόνων"!

v