5 κρητικές συνταγές

5 κρητικές συνταγές

Η περίφημη μεσογειακή διατροφή βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της στην κρητική κουζίνα, την οποία διακρίνει η φρεσκάδα των υλικών και η απλότητα των γεύσεων, χωρίς όμως να της λείπει η φαντασία. Ξεχωρίσαμε 5 αγαπημένα μας πιάτα κατευθείαν από τη... λεβεντογέννα.

Μοσχάρι με φασολάκια

Τι θα χρειαστούμε
1/2 κιλό μοσχάρι
2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 κούπα λάδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κιλό φασολάκια καθαρισμένα
Αλάτι - Πιπέρι

Τι θα κάνουμε: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να μισοψηθεί. Το σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Κατόπιν στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι, προσθέτουμε  τις ντομάτες , το κρέας, τα φασόλια, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια από το ζωμό του κρέατος και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα. Μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένα φασολάκια, όμως χρειάζονται λιγότερο χρόνο στο ψήσιμο.
(συνταγή από kritikessintages.wordpress)

Χόρτα ομελέτα

Τι θα χρειαστούμε
5 αυγά
1 μερίδα χόρτα βρασμένα
1 φλιτζανάκι λάδι
Αλάτι - Πιπέρι
Κύμινο

Τι θα κάνουμε: Ιδανική συνταγή αν έχουμε χόρτα βρασμένα που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη μέρα. Κόβουμε τα χόρτα εάν είναι μεγάλα και τα σουρώνουμε καλά από το νερό που τα έχουμε βράσει. Σ΄ενα τηγάνι βάζουμε το λάδι με τα χόρτα, αλάτι πιπέρι και το κύμινο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Περιχύνουμε τα χόρτα με τα αυγά σε όλο το τηγάνι. Μ΄ένα πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά από πάνω τα χόρτα για να εισχωρήσει μέσα το αυγό. Πιάνουμε το τηγάνι από το χερούλι και το κουνάμε για να ξεκολλήσει το αυγό. Όταν ψηθεί από την μια πλευρά γυρνάμε την ομελέτα και από την άλλη. Πατάμε ελαφρά με το πιρούνι την ομελέτα και αφήνουμε να ψηθεί. Σερβίρουμε ζεστή σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λουκάνικα ή φέτα.
(συνταγή από kritikessintages.wordpress)

Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα

Τι θα χρειαστούμε
1/2 κιλό σαρδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο  (+ ¼ κούπας ακόμη)
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι
Ζεματισμένα αμπελόφυλλα όσα οι σαρδέλες

Τι θα κάνουμε: Καθαρίζουμε τις σαρδέλες  αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και τις αλατίζουμε. Η σαρδέλα καθαρίζεται ευκολότερα από όλα τα ψάρια. Τα λέπια φεύγουν με ένα απλό τρίψιμο με το χέρι και κόβουμε το κεφάλι  με το χέρι, βγάζοντας και τα εντόσθια. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Αν οι σαρδέλες είναι μεγάλες γεμίζουμε το κενό στη θέση των εντοσθίων με λίγο από το μείγμα και περιχύνουμε με τα υγρά (λαδολέμονο) που μένουν στο μπολ. Αν είναι μικρές , τις περιχύνουμε με το μείγμα. Αφήνουμε να μαριναριστούν μια ώρα στο ψυγείο. Τις  παίρνουμε μια μια  μαζί με λίγο από το μείγμα και τις τυλίγουμε σε ένα αμπελόφυλλο. Τις βάζουμε σε ταψάκι. Αν είναι μικρές  τις ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα 5-6 λεπτά από κάθε μεριά. Τις σερβίρουμε με ωμό λάδι και αν θέλουμε λεμόνι γιατί τα αμπελόφυλλα δίνουν αρκετή ξινίλα. Αν είναι μεγάλες, τις βάζουμε σε ταψάκι , τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Τις  γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
(συνταγή από cretangastronomy.blogspot)

Αγκινάρες με κουκιά

Τι θα χρειαστούμε
12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 νεροπότηρο λάδι
2 κουταλιές σούπας άνηθο
Xυμό 2 μέτριων λεμονιών
1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνουμε: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα «εξώφυλλά» τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά. Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
(συνταγή από walking-greece)

Ξεροτήγανα

Τι θα χρειαστούμε
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φλιτζανάκι καφέ γάλα
σουσάμι (προαιρετικά)
νερό
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά                   
λάδι (για το τηγάνισμα),  κανέλα

Για το σιρόπι
2  κουτ. σούπας μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό

Τι θα κάνουμε: Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι*, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα, κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.
(συνταγή από walking-greece)

v