Πώς να φτιάξετε καθαριστικά για το σπίτι με απλά υλικά

Πώς να φτιάξετε καθαριστικά για το σπίτι με απλά υλικά

Το ποσό των χρημάτων που ξοδεύετε κάθε μήνα για τα διάφορα καθαριστικά που χρειάζεστε στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού -και όχι μόνο- δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Πέρα από το οικονομικό κόστος, όμως, όλα αυτά τα καθαριστικά περιέχουν πολλές φορές ουσίες που είναι βλαβερές τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη δική σας υγεία. Γιατί, λοιπόν, εφόσον σας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξετε κάποια από αυτά μόνοι σας, με πιο αγνά και φθηνά υλικά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να μην το προσπαθήσετε;

Υγρό πιάτων με σαπούνι και ξίδι

Πλύνετε τα πιάτα σας με αγνά και χαμηλού κόστους υλικά, χαρίζοντάς τους καθαριότητα και άρωμα. Τι χρειάζεστε: 1 κουταλιά της σούπας βόρακα, 1 κουταλιά της σούπας ανθρακική σόδα, 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι, μισό φλιτζάνι τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου και προαιρετικά 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής σας. Βράστε λίγο νερό και προσθέστε τα υλικά ένα-ένα, καθώς ανακατεύετε με ένα συρμάτινο αναδευτήρα. Προσθέσετε και το αιθέριο έλαιο σε περίπτωση που αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτοιμες για το πλύσιμο των πιάτων!

Αποφρακτικό σωλήνων με ξίδι και σόδα

Τα υλικά και η διαδικασία για να παρασκευάσετε το δικό σας αποφρακτικό είναι απλή και σύντομη. Τι χρειάζεστε: ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι ξίδι και 3,5-4 λίτρα βραστό νερό. Ρίξτε τη μαγειρική σόδα στον σωλήνα και στη συνέχεια ρίξτε το μισό ξίδι. Περιμένετε να πέσει ο αφρός και ρίξτε το υπόλοιπο ξίδι. Μόλις περάσουν περίπου 15 λεπτά, ολοκληρώστε τη διαδικασία ρίχνοντας και το βραστό νερό. Σημειώστε ότι το αποφρακτικό αυτό δουλεύει μεν, αλλά δεν είναι πολύ ισχυρό, σε περίπτωση που το πρόβλημά σας είναι μεγάλο.

Καθαριστικό τζαμιών με ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων

Ξεφορτωθείτε τις δαχτυλιές των παιδιών και αποκτήστε τζάμια πεντακάθαρα και αστραφτερά στο λεπτό. Τι χρειάζεστε: 1 φλιτζάνι νερό, ¼ του φλιτζανιού άσπρο ξίδι και 2-3 σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Αναμείξτε τα συστατικά και προσθέστε τα σε ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε όταν έρθει η ώρα.

Απορρυπαντικό ρούχων με σόδα και σαπούνι

Μπορείτε πολύ εύκολα να πλύνετε τα ρούχα σας με το δικό σας απορρυπαντικό, φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Τι χρειάζεστε: 1 φλιτζάνι τριμμένο σαπούνι, 1/2 φλιτζάνι ανθρακικής σόδας, 1/2 φλιτζάνι βόρακα και, αν επιθυμείτε, λίγο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Ανακατέψτε τα όλα μαζί στο μπλέντερ και έχετε έτοιμο το απορρυπαντικό σας.

Αποσμητικό χώρου με αλκοόλ και αιθέρια έλαια

Δώστε στο σπίτι σας τη μυρωδιά που εσείς επιθυμείτε χωρίς να γεμίζετε τον χώρο με τοξικές ουσίες που μπορεί να σας προκαλούν αλλεργίες, φτιάχνοντας το δικό σας αποσμητικό χώρου. Τι χρειάζεστε: 1 φλιτζάνι νερό, 2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ (βότκα ή τζιν) και 20-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής σας. Αναμείξτε τα όλα μαζί σε ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι και ψεκάστε τον χώρο που θέλετε να αρωματίσετε. Μην ξεχνάτε να ανακινείτε το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση.

v