Πώς να μαγειρέψετε τη βρώμη

Πώς να μαγειρέψετε τη βρώμη

H βρώμη έχει μπει για τα καλά τα τελευταία χρόνια στην διατροφή μας. Οι ειδικοί τονίζουν και υπογραμμίζουν συνεχώς την θρεπτική της αξία και εξηγούν πώς αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε γεύματα από το πρωί ως το βράδυ. Δείτε παρακάτω πέντε συνταγές που μπορείτε να αξιοποιήσετε είτε στο μεσημεριανό είτε στο επιδόρπιο σας.

Μπισκότα με ταχίνι, μέλι και βρώμη του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:

100γρ ταχίνι
120γρ μέλι
120γρ νιφάδες βρώμης
1/2 κ.γ. κανέλα
Μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια κοπανισμένα ή σουσάμι ή σοκολάτα τρίμματα

Εκτέλεση:

Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αδειάζετε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Χωρίς να λερώσετε τα χέρια την πλάθετε σε ρολό, το οποίο βάζετε για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Ανάβετε τον φούρνο να ζεσταθεί, στους 180 βαθμούς, και κόβετε την ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο θα ανοίξει λίγο. Ακουμπήστε την σε αντικολλητικό ταψί. Ψήστε για 10 λεπτά για να έχετε τραγανά μπισκότα. 

Συνταγή: tastefull.gr

Κεφτεδάκια με ούζο και βρώμη

Υλικά:

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
½ κιλό κιμάς χοιρινός
1 μεγάλο κρεμμύδι
8 κ.σ. νιφάδες βρώμης
6 κ.σ. ελαιόλαδο
8 κ.σ. ούζο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Δυόσμος και κύμινο
Αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: 

Λιώνετε το κρεμμύδι στο μούλτι. Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Κατόπιν, πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε ελαφρά και τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό σπορέλαιo.

Τα βγάζετε σε χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει το πολύ λάδι. Τα σερβίρετε ζεστά με μιά ανάμικτη σαλάτα, και φυσικά με ένα ποτήρι ούζο με μπόλικα παγάκια!

Συνταγή: bettyscuisine.blogspot.gr

Κέικ καρότο με νιφάδες βρώμης

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. καρότα
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
4 αβγά
120 γρ. νιφάδες βρώμης
2 κ.γλ. κανέλα
2 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. κοφτό κάρδαμο
230 γρ. αλεύρι
2 κ.γλ. γεμάτες μπέικιν πάουντερ
Λίγη άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά μέχρι να ασπρίσει. Πλένετε πολύ καλά τα καρότα και τα περνάτε από τον τρίφτη ή το μπλέντερ. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα, τα καρότα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το αλάτι και τα μπαχάρια μου.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε καλά το αλεύρι και ρίχνετε το μπείκιν πάουντερ και τις νιφάδες και ανακατεύετε. Τα ρίχνετε κι αυτά στον κάδο με τα καρότα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ χύνετε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C για 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει το κέικ, μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη!

Συνταγή: pastrychef.gr

Mπιφτέκια με σπανάκι, βρώμη & τραγανές γλυκοπατάτες φούρνου

Υλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ή δύο μικρά κρεμμύδι ξερό
300 – 400γρ σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο κομμένο
400 – 450γρ κιμάς μοσχαρίσιος ή μικτός χοιρινός, μοσχαρίσιος
1- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
6 – 7 κ.σ. νιφάδες βρώμης
1 αυγό
1-2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή μαϊντανό
Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγες νιφάδες βρώμης τριμμένες σε σκόνη ή σιμιγδάλι σιταριού ή σιμιγδάλι ντίνκελ για πασπάλισμα
3 – 4 ανάλογα με το μέγεθος γλυκοπατάτες
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα στο ταψί
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι. Συνεχίζετε με το σπανάκι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σφήνετε το σπανάκι να μαραθεί.

Αφήνετε το σπανάκι να κρυώσει λιγάκι και το αλέθετε στο μούλτι, να γίνει πολύ ψιλοκομμένο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ σκεύος προσθέτετε τον κιμά, το ψιλοκομμένο σπανάκι, το σκόρδο, τις νιφάδες βρώμης, το αυγό, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Με τα χέρια ζυμώνετε τον κιμά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν σας φαίνεται πολύ υγρό το μίγμα προσθέτετε λίγες νιφάδες βρώμης.

Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Πλάθετε τον κιμά σε μπιφτέκια και τα απλώνετε στο ταψί. Αλείφετε τα μπιφτέκια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τις τριμμένες νιφάδες βρώμης. Ψήνετε για 30 με 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα μπιφτέκια. Αν θέλετε μετά τα πρώτα 15 λεπτά μπορείτε να χαμηλώσετε λίγο τον φούρνο στους 180°C, μέχρι να ψηθούν.

Πλένετε τις γλυκοπατάτες καλά με άφθονο νερό. Τις κόβετε σε μπαστουνάκια όπως είναι με το φλούδι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Τις πασπαλίζετε με ελαιόλαδο και με τα χέρια τις ανακατεύετε για να πάει το ελαιόλαδο σε όλες τις πατάτες. Στρώνετε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε τις πατάτες. Τις πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα γλυκιά. Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν (20 με 25 λεπτά).

Συνταγή: realfamilyfood.com

Κοτομπουκιές στον φούρνο με κρούστα βρώμης

Υλικά:

2 αυγά μεγάλα
400 γρ. βρώμη
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι 1/2 κ.γ.
1/4 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 πρέζα
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μπουκίτσες

Eκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 C. Λαδώνετε ένα ταψί ή το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά.

Για να φτιάξετε το μείγμα κρούστας, σε ένα μπολ ανακατεύετε την βρώμη, την παρμεζάνα, το αλάτι, τη σκόνη κρεμμυδιού, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι. Αλευρώνετε τις μπουκιές κοτόπουλο και τις τινάζετε να φύγει όσο αλεύρι περισσεύει. Στη συνέχεια τις βουτάτε στο αυγό και μετά στο μείγμα κρούστας.

Τοποθετείτε τις μπουκιές κοτόπουλο στο ταψί και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 12 λεπτά. Όταν είναι ψημένες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και σερβίρετε συνοδεύοντας με κέτσαπ, μουστάρδα ή άλλες σος.

Συνταγή: cookbox.gr

v