Πώς να φτιάξετε το τέλειο γαλακτομπούρεκο

Πώς να φτιάξετε το τέλειο γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι λατρεμένο γλυκό. Ανατολίτικης προέλευσης, είναι βασισμένο στο γάλα, δηλαδή την πλούσια κρέμα που περιέχει και το φύλλο, που στα τούρκικα ονομάζεται "μπουρέκ". Διαβάστε πώς θα το φτιάξετε με τον πιο λαχταριστό τρόπο και ποια είναι μυστικά που πρέπει να έχετε υπόψη για... να σας πετύχει!

Συνταγή για πλούσιο γαλακτομπούρεκο 

Υλικά:

4 αβγά
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. σιμιγδάλι
4 φλ. ζεστό γάλα
1 φλούδα λεμονιού
1/2 στικ βανίλια
320 γρ. φύλλο μπακλαβά
3/4 φλ. βούτυρο

Για το σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1/2 λεμόνι χυμός
1 ξυλαράκι κανέλα
Λίγα καρφάκια γαρίφαλου

Για το πασπάλισμα:
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε μαζί τα αβγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το ζεστό γάλα, λίγο-λίγο, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Βάζετε την κρέμα στη φωτιά και τη δουλεύετε με σύρμα έως ότου πήξει. Προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού ή τη βανίλια και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Λιώνετε σε ένα μπρίκι το βούτυρο. Στρώνετε μέσα σε ταψί τα μισά φύλλα, ενώ αλείφετε το κάθε φύλλο με το βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε επίσης ένα-ένα, με το λιωμένο βούτυρο.

Χαράζετε το γαλατομπούρεκο σε κομμάτια μπακλαβαδωτά, ώστε να μπορείτε μετά να το σερβίρετε.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35' περίπου.

Για το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και αν θέλετε μερικά γαρύφαλλα καρφάκια και την κανέλα. Ρίχνετε το σιρόπι στο γαλατομπούρεκο όταν θα έχει μισοκρυώσει. Το κόβετε όταν θα έχει κρυώσει εντελώς, ώστε να απορροφήσει τελείως το σιρόπι και το σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα σκόνη.

Συνταγή: pastrychef.gr

Τι να προσέξετε κατά την προετοιμασία

- Δώστε προσοχή στα υλικά! Είναι το Α και το Ω! Επενδύστε λίγα χρήματα παραπάνω για να έχετε καλής ποιότητας φύλλο κρούστας, νόστιμο βούτυρο και φρέσκο γάλα.

- Το βούτυρο συγκεκριμένα πρέπει να είναι φρέσκο βούτυρο γάλακτος για να δώσει και γεύση αλλά και πλούσιο άρωμα στο τελικό αποτέλεσμα. 

- Είναι σημαντικό να βουτυρώσετε καλά όλα τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε, ένα προς ένα. Αυτό θα τα βοηθήσει να ψηθούν με πιο σωστό τρόπο και να γίνουν εν τέλει πιο κρατσανιστά.

- Επιλέξτε, επίσης, ένα ταψί στο σωστό μέγεθος. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο, γιατί έτσι θα απλωθεί η κρέμα, ούτε πολύ μικρό γιατί θα συμπιεστεί και δεν θα βγει καλό το γλυκό.

- Πριν βάλετε το γαλακτομπούρεκο στον φούρνο, μη ξεχάσετε να το χαράξετε! Έτσι θα ψηθούν τα φύλλα ομοιόμορφα!

- Για την κρέμα, θα πρέπει στην προπαρασκευή της να μην πήξει πολύ εφόσον στο φούρνο θα δέσει κι άλλο, και δεν θέλετε μία πολύ σφιχτή κρέμα.

- Η κρέμα θέλει καλό, ψιλό σιμιγδάλι και ολόφρεσκα αυγά!

- Το γαλακτομπούρεκο πρέπει να μπει για δύο ώρες στο ψυγείο πριν μπει στο φούρνο. Έτσι θα παγώσει το βούτυρο και θα χαρίσει στην κρούστα πολύ τραγανή υφή σε κάθε μπουκιά.

- Αναφορικά με το σιρόπι, πρέπει να γίνει πιο πηχτό σε σχέση με τα άλλα γλυκά ταψιού (μεγαλύτερη αναλογία ζάχαρης και περισσότερο βράσιμο). Πρέπει, επίσης, να κρυώσει τελείως πριν πέσει στο γλυκό για να δέσει κι άλλο. Κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο, λοιπόν, και λίγο-λίγο να μπορέσει να το "πιει" όλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v