Υπογονιμότητα: Αφήνοντας πίσω τις ενοχές…

Υπογονιμότητα: Αφήνοντας πίσω τις ενοχές…

Η Αμερικανίδα μαμά, Casey Berna, περιγράφει τις ενοχές που ένιωθε καθ' όλη τη διάρκεια της άκαρπης προσπάθειάς να αποκτήσει δεύτερο παιδί, και ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τις αφήσει πίσω της.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που ένιωσε όλες αυτές τις ενοχές και πώς καταφέρνει πλέον να τις αντιμετωπίσει; Η ίδια εξηγεί…

Η κόρη μου

Νιώθω ενοχές επειδή έχω σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα μπορέσω να αποκτήσω δεύτερο παιδί. Νιώθω ενοχές που η κόρη μου δεν θα έχει αδέρφια. Νιώθω ενοχές που όταν ο άντρας μου και εγώ θα είμαστε γέροι και με προβλήματα υγείας, δεν θα έχει κανέναν για να της προσφέρει υποστήριξη. Νιώθω ενοχές που όσο κράτησε η προσπάθειά μου να κάνω δεύτερο παιδί, ήμουν άρρωστη, λυπημένη, ένιωθα άβολα και δεν ήμουν η καλύτερη μαμά για την κόρη μου. Νιώθω ενοχές που προκάλεσα στρες και ανησυχία στο παιδί μου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Νιώθω ενοχές που μπορεί να της έχω κληροδοτήσει γονιδιακά αυτά τα προβλήματα υπογονιμότητας.

Ο άντρας μου

Νιώθω ενοχές που έχω όλα αυτά τα θέματα υπογονιμότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει τόσο πόνο και στεναχώρια στον άντρα μου και σε εμένα. Παρόλο που ο σύζυγός μου με διαβεβαιώνει συνεχώς ότι είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι, νιώθω ενοχές που το σώμα μου δεν είναι γόνιμο. Νιώθω ενοχές που όταν παντρευτήκαμε, πριν από 8 χρόνια, λέγαμε να κάνουμε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε, και τώρα αυτό το όνειρο δεν βγαίνει αληθινό. Νιώθω ενοχές που έχουμε περάσει τα μισά συζυγικά μας χρόνια προσπαθώντας να κάνουμε παιδί. Νιώθω ενοχές που έπρεπε να ανησυχεί κι αυτός μαζί μου κατά τη διάρκεια όλων των εγχειρήσεων και των εξωσωματικών που έχω κάνει τα τελευταία 6 χρόνια.

Οι άνθρωποι που έχω παραμελήσει

Νιώθω ενοχές που κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, έχω παραμελήσει όσους και όσα αγαπάω. Νιώθω ενοχές που έχω χάσει επαφή με τους φίλους μου, που έχω χάσει τόσες κοινωνικές εκδηλώσεις και σημαντικά γεγονότα στις ζωές τους, επειδή με είχε πάρει τόσο πολύ από κάτω το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Νιώθω ενοχές που έχω χάσει τόσο σημαντικό χρόνο από τη ζωή των γονιών μου, καθώς αδυνατούσα να πάω να τους δω. Νιώθω ενοχές που έχω προκαλέσει στους γονείς μου τόσο άγχος όλον αυτόν τον καιρό και που δεν θα μπορέσω να τους δώσω άλλα εγγόνια για να αγαπήσουν και να κακομάθουν.

Αφήνοντας πίσω τις ενοχές

Οι ενοχές είναι ένα βάρος που μπορεί να σε ρίξει κάτω, να σε παραλύσει, να σε αναλώσει και να σε κάνει να πάρεις αποφάσεις που η καρδιά σου δεν θέλει να πάρει. Προκειμένου να γίνω καλύτερη μαμά, να έχω έναν υγιή γάμο και να γίνω καλύτερος άνθρωπος πρέπει να αφήσω πίσω όλα αυτά τα βάρη, όλες αυτές τις ενοχές. Η υπογονιμότητα δεν είναι υπό τον έλεγχο μου. Έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα, δεδομένων των προκλήσεων που μου παρουσιάστηκαν. Όμως είμαι άνθρωπος. Αφήνοντας πίσω όλες αυτές τις ενοχές, θα μπορέσω να αγκαλιάσω το μέλλον με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Ήδη νιώθω πολύ ξαλαφρωμένη.

Πηγή: Modernmom

v