Οι 10 πιο παράξενες φοβίες των ανθρώπων

Οι 10 πιο παράξενες φοβίες των ανθρώπων

Ο φόβος είναι συναίσθημα που υπάρχει μέσα σε όλους. Κάποιοι από εμάς μπορούμε να προσπερνάμε τους φόβους μας και να συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας. Υπάρχουν, όμως άνθρωποι που φοβούνται τον ήλιο, άλλοι τον ουρανό και αρκετοί τις ...πεθερές τους! Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες φοβίες που ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους και που σίγουρα δεν τις έχετε ξανακούσει ποτέ.

Φόβος των ανοιχτών ματιών

Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά κατά τη διάρκεια της μέρας. Αντίθετα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται όταν τα έχουν ανοιχτά. Η συνηθέστερη αιτία αυτού του φόβου είναι τραυματικές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα μοιραίο δυστύχημα, να δει κάτι πραγματικά τρομακτικό στην τηλεόραση ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δεν θέλει. Αυτός ο φόβος είναι συνήθως εξουθενωτικός επειδή το πρόσωπο που έχει τη φοβία μπορεί να προτιμά να παραμένει σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο όπου δεν θα μπορεί να βλέπει τίποτα και κανέναν.

Δειπνοφοβία

Ο φόβος αυτός αφορά ανθρώπους, οι οποίοι τρέμουν στην σκέψη ότι πρέπει να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου και γενικά του φαγητού. Εάν τύχει να βρεθείτε με κάποιον που έχει αυτή τη φοβία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς διακοπές...

Ξανθοφοβία

Ο φόβος του κίτρινου χρώματος. Όσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται, κάποιοι άνθρωποι δεν τρομάζουν μόνο στην εικόνα του ξανθού ή κίτρινου χρώματος αλλά ακόμα και στο άκουσμα της λέξης! Πιθανολογείται ότι ο φόβος αυτός προήλθε από κάποιο συναισθηματικό τραύμα που σχετίστηκε με το κίτρινο χρώμα.

Σαγονοφοβία (Geniophobia)

Πρόκειται για τον φόβο του... σαγονιού. Κι όμως κάποιοι φοβούνται το σαγόνι τους, ενώ υπάρχουν φοβίες που σχετίζονται με τα μέλη του σώματος, όπως τα χέρια, τα γόνατα κλπ. Το πρόβλημα για αυτούς είναι ότι ο ίδιος τους ο φόβος βρίσκεται... πάνω τους!

Ουρανοφοβία

Πολλοί είναι αυτοί που χαλαρώνουν όταν κοιτάζουν τον ουρανό, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που τρομάζουν βλέποντάς τον. Ο φόβος αυτός συνδέεται με άλλες φοβίες όπως η υψοφοβία, ο φόβος του θανάτου ή η μετά θάνατον ζωή.

Πεθεροφοβία

Νομίζαμε ότι αφορά μόνο τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά τελικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν φοβίες με τις πεθερές τους. Πολλές φορές, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να ψάχνουν τρόπους για να μην τις συναντούν καθόλου.

Ηλιοφοβία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η συνεχής και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αλλά όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τρομοκρατούνται. Συγκεκριμένα, έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της ηλιοφοβίας, δηλαδή ενός παθολογικού τρόμου, ο οποίος ωθεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο ακόμα και μια ανοιξιάτικη ημέρα.

Ο φόβος των μεγάλων λέξεων (Hippopotomonstrosesquipedaliophobia)

Είναι αρκετά ειρωνικό πως οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια τόσο μεγάλη λέξη γι αυτή την φοβία, αλλά είναι αληθινή. Κάποιοι άνθρωποι τρομάζουν όταν βλέπουν πολυ-πολυσύλλαβες λέξεις, αφού δεν ξέρουν πώς να τις προφέρουν.

Εργοφοβία

Πρόκειται για τον φόβο της εργασίας και της δραστηριότητας . Η συγκεκριμένη φοβία δεν είναι αποδεκτή από τους εργοδότες, αλλά υπάρχει και μάλιστα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα. Δεν πρέπει να παραλληλίζουμε αυτόν τον φόβο με την τεμπελιά, γιατί δεν συνδέεται μόνο με τον φόρτο εργασίας ή την εύρεση δουλειάς, αλλά και με τον φόβο της αποτυχίας.

Εφηβοφοβία

Τι κι αν όλοι υπήρξαμε νέοι κάποτε; Κάποιοι μεγαλώνοντας φαίνεται πως νιώθουν τρόμο για τους νεότερους. Κύριος λόγος είναι η αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για τους νέους σήμερα. Παιδιά που πίνουν, που μιλάνε άσχημα και που είναι έτοιμοι ακόμα και να χειροδικήσουν εναντίον μεγαλύτερων έχουν δημιουργήσει μια «φοβία» και «επιφυλακτικότητα» για τη νέα γενιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v