Η 6 ετών κόρη μου έχει συνέχεια μαύρους κύκλους

Η 6 ετών κόρη μου έχει συνέχεια μαύρους κύκλους

Ερώτηση:
Η κόρη μου που είναι 6 χρονών έχει συνέχεια μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και μερικές φορές όταν κουράζεται μου λέει παθαίνει κράμπες πίσω από το γόνατο. Εξετάσεις για θυρεοειδή έχει κάνει –δεν δείξανε κάτι.
Απάντηση:

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια παρατηρούνται συχνότερα στους ενήλικες από ότι στα παιδιά. Τις περισσότερες φορές στα παιδιά είναι ένα μη ειδικό εύρημα και δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας ή την έλλειψη ύπνου όπως αρχικά εθεωρείτο. Η κληρονομικότητα για την εμφάνισή τους μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν ένα μη ειδικό σημείο αλλεργικής προδιάθεσης του παιδιού.

Όταν υπάρχει συμφόρηση στην μύτη όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), ή ιστορικό ατοπίας και αλλεργικής ρινίτιδας τότε είναι δυνατόν οι φλέβες που παροχετεύουν το αίμα από την περιοχή γύρω από τα μάτια να διογκώνονται και να δημιουργούνται έτσι οι μαύροι κύκλοι.

Το ιστορικό του παιδιού σχετικά με τις αλλεργίες και η συμβολή του παιδιάτρου προς τη διερεύνηση αυτής της πιθανότητας είναι σημαντική.

Οι κράμπες πίσω από τα γόνατα σε αυτή την ηλικία δεν θα πρέπει να εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία. Ο έλεγχος του παιδιού για αναιμία, χαμηλό σίδηρο και φερριτίνη θα πρέπει να συζητηθεί με τον παιδίατρο, ως ένας αρχικός έλεγχος ρουτίνας. Υπάρχουν τα λεγόμενα οστικά άλγη αύξησης τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν με ορθοπεδικό ως πιθανή διάγνωση όταν αποκλεισθούν σπανιότερες ορθοπεδικές κλινικές καταστάσεις, μικροτραυματισμοί και καταπόνηση των αρθρώσεων κατόπιν έντονης δραστηριότητας.

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος είναι Παιδίατρος-Παιδοδερματολόγος Συνεργάτης της Ευρωκλινικής Παίδων.

 Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v