Οξυουρίαση: Πώς αντιμετωπίζονται τα σκουλήκια στα κόπρανα του παιδιού

Οξυουρίαση: Πώς αντιμετωπίζονται τα σκουλήκια στα κόπρανα του παιδιού

Μια από τις πολύ συχνές αιτίες λοίμωξης του εντέρου, ειδικά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, είναι οι οξύουροι. Ο λόγος για μικροσκοπικά σκουληκάκια (παράσιτα του εντέρου), τα οποία είναι λογικό να σας τρομοκρατήσουν μόλις τα δείτε να βγαίνουν από τον ποπό του παιδιού σας. Είναι, όμως, ανησυχητικά; Και τι πρέπει να κάνετε για να προφυλάξετε το παιδί;

Τι είναι οι οξύουροι και πώς μεταδίδονται

Οι οξύουροι ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και μεταδίδονται πολύ εύκολα, είτε μέσω επαφής των δαχτύλων των χεριών με τη μύτη και το στόμα, είτε ακόμα και με τον αέρα, μέσω εισπνοής των σκουληκιών που έχουν εναποτεθεί σε ρούχα. Ο άνθρωπος, λοιπόν, μολύνεται από αυτούς μέσω της κατάποσης των αυγών τους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα παιδί που έχει οξυουρίαση πάει στην τουαλέτα, σκουπίσει τον ποπό του και δεν πλύνει καλά τα χέρια του με σαπούνι και νερό, θα μολύνει στη συνέχεια όλες τις επιφάνειες που θα αγγίξει, αφήνοντας πάνω τους αυγά. Όποιος άλλος ακουμπήσει, στη συνέχεια, τις ίδιες επιφάνειες θα κολλήσει στα χέρια του τα αυγά που άφησε πίσω το παιδί, κι αν φάει ένα τρόφιμο με άπλυτα χέρια, θα καταπιεί τα αυγά των παρασίτων και θα μολυνθεί και ο ίδιος.

Γι'αυτό και είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί από οξυουρίαση ολόκληρη η οικογένεια, αλλά και γι'αυτό υπάρχει μεγάλη μολυσματικότητα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου το 30% των παιδιών θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής του από οξυουρίαση και δη σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές η οξυουρίαση είναι μία κατάσταση ασυμπτωματική, δηλαδή σπάνια αντιλαμβάνεται κανείς ότι κουβαλά σκουλήκια στο έντερό του. Αν, ωστόσο, το παιδί παρουσιάσει ενοχλήσεις, το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα γύρω από τον πρωκτό, και μάλιστα κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς τότε είναι που τα θηλυκά σκουλήκια γεννούν τα αβγά τους στις πτυχές του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Ειδικά στα κορίτσια δεν αποκλείεται έντονος ερεθισμός να παρουσιαστεί και στα γεννητικά όργανα, ενώ εξαιτίας της λοίμωξης μπορεί να προκληθεί αιδοιοκολπίτιδα ή και ουρολοίμωξη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν το φορτίο των παρασίτων είναι μεγάλο, μπορεί να προκληθεί πόνος στην κοιλιά, συχνά έπειτα από λήψη γάλακτος, ναυτία και εμετός.

Δεν είναι λίγες, τέλος, οι περιπτώσεις, που λόγω ερεθισμού του ρινικού βλεννογόνου, τα παιδιά «σκαλίζουν» και τη μύτη τους.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί έχει σκουληκάκια

Ο πιο απλός τρόπος είναι να εξετάσετε τον πρωκτό του παιδιού με έναν φακό για να δείτε τα σκουληκάκια ιδίοις όμμασι. Θα τα καταλάβετε από το μικρό τους μέγεθος (8-13 χιλιοστά), το άσπρο τους χρώμα και το γεγονός ότι θα κινούνται. Προτιμήστε την παρατήρηση αυτή να την κάνετε είτε κατά την διάρκεια της νύχτας, είτε νωρίς το πρωί.

Ένας πιο «επιστημονικός» τρόπος για να διαπιστώσετε την ύπαρξη οξύουρων είναι κολλώντας ένα κομμάτι σελοτέιπ γύρω από ένα κουταλάκι (με την πλευρά που κολλάει προς τα έξω) και τοποθετώντας το για μερικά δευτερόλεπτα στον πρωκτό του παιδιού. Αν υπάρχουν παράσιτα στο έντερο του παιδιού τα αυγά τους θα κολλήσουν στο σελοτέιπ, το οποίο θα πρέπει άμεσα να πάτε σε ένα μικροβιολογικό κέντρο για να τα δει με το μικροσκόπιο ο μικροβιολόγος και έτσι να δοθεί με ασφάλεια η θεραπεία.

Αν δεν μπορέσετε να διακρίνετε μόνοι σας τα παράσιτα και το παιδί συνεχίζει να υποφέρει από φαγούρα, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε είτε με τον παιδίατρό σας είτε με παιδίατρο-γαστρεντερολόγο.

Θεραπεία

Καταρχάς, όπως διαβεβαιώνει η παιδίατρος κ. Μαρία Παπαδάκη, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν εγείρει λόγους ανησυχίας! «Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, να εμφανίζουν οξυουρίαση. Και παρόλο που δεν είναι κάτι σοβαρό, επειδή προκαλεί δυσφορία στο παιδί, καλό είναι να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αγωγή», λέει η ίδια.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με ειδικό φάρμακο για τα παράσιτα, το οποίο θα συνταγογραφήσει ο παιδίατρος, και πρέπει να ληφθεί από όλη την οικογένεια, καθώς είναι απίθανο να μην έχει κολλήσει.

Σημαντικό είναι, πάντως, να γνωρίζουν οι γονείς ότι ένα παιδί που έχει περάσει οξυουρίαση μία φορά μπορεί να ξανακολλήσει στο μέλλον, εφόσον δεν ακολουθεί πιστά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, δηλαδή καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, μπάνιο καθημερινά και τακτικό κόψιμο νυχιών.

v