Νικήστε το στρες της δουλειάς

Νικήστε το στρες της δουλειάς

Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν υποφέρουν από άγχος λόγω δουλειάς. Είτε πρόκειται για μεγάλο φόρτο εργασίας, είτε για ένα κακό προϊστάμενο, το εργασιακό στρες μπορεί να επιβαρύνει την παραγωγικότητα, τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Κι επειδή αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να γίνει χρόνιο οδηγώντας σε μόνιμο αίσθημα άγχους, σας λέμε πώς θα το διαχειριστείτε αποτελεσματικά ώστε να μην το αφήσετε να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σας.

Εντοπίστε τις βασικές πηγές άγχους

Αν δεν ξέρετε τον εχθρό, δεν θα μπορέσετε να τον πολεμήσετε.

Περάστε στη δράση

Αν μπορείτε να αλλάξετε κάτι που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη μέρα σας λίγο καλύτερη, γιατί όχι; Ακόμη κι αν δεν είστε σίγουρη ότι αυτό που σκέφτεστε, μπορεί να γίνει, αξίζει τουλάχιστον να ρωτήσετε. Π.χ., αν σας ενοχλεί ο θόρυβος, ίσως μπορείτε να αλλαξετε γραφείο.

Βρείτε τη στρατηγική που σας ταιριάζει

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την ένταση όσων σας ενοχλούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να φοράτε ακουστικά την ώρα που δουλεύετε για να μην ακούτε τους συναδέλφους σας. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα δύσκολο αφεντικό, δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής, τις οποίες θα κάνετε πριν ή μετά τις συναντήσεις σας.

Βγάλτε το από μέσα σας

Αν «παλεύετε» με μία δύσκολη καθημερινότητα, με κάποιον κακότροπο συνάδελφο ή με υπερβολικό φόρτο εργασίας, πείτε το είτε σε κάποιον άλλον συνάδελφο είτε στον προϊστάμενό σας. Προσεγγίστε την κατάσταση επαγγελματικά για να αποφύγετε να κατηγορηθείτε για γκρίνια. Αν το πρόβλημα συνεχίζει να σας ενοχλεί, προσπαθήστε να βρείτε λύση με τους ανώτερούς σας και να το διορθώσετε.

Πάρτε μία δεύτερη γνώμη

Περιγράψτε σε φίλους ή συναδέλφους το πρόβλημά σας και ζητήστε τη γνώμη σας για το τι πρέπει να κάνετε.

Κάντε το πρώτο βήμα

Αν η ατμόσφαιρα στο γραφείο είναι τεταμένη και μη φιλική, γιατί δεν κάνετε κάτι να την αλλάξετε; Π.χ., προτείνετε να πάτε όλοι μαζί μετά τη δουλειά για φαγητό ή ποτό, ή απλώς να βρείτε λίγο χρόνο για να μιλήσετε και να χαλαρώσετε.

Φροντίστε τον εαυτό σας εκτός γραφείου

Η καλή φυσική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την άσκηση, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους στον οργανισμό. Αν η δουλειά σάς κάνει να μην θέλετε να γυμναστείτε ή να προσέξετε τη διατροφή σας, αντισταθείτε! Κανείς άλλος δεν θα το κάνει για σας. Νομίζετε ότι δεν μπορείτε; Ενδεχομένως, να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας προτείνει λύσεις.

Πηγή: Workingmother

v