Πώς να μάθω την 18 μηνών κόρη μου να κοιμάται μόνη της;

Πώς να μάθω την 18 μηνών κόρη μου να κοιμάται μόνη της;

Ερώτηση:

Η μικρή μου είναι 18 μηνών και αποφάσισα ότι πρέπει να την μάθω να κοιμάται μόνη της. Μέχρι τώρα κοιμάται στον καναπέ δίπλα στο κρεβάτι της (με εμένα δίπλα της) και την μεταφέρω εγώ κοιμισμένη στην κούνια της. Ο τρόπος της εκπαίδευσης που έχω επιλέξει είναι αφού πιει το γάλα της, την ενημερώνω ότι "τώρα η μαμά θα σε βάλει στο κρεβάτι σου μαζί με το νινί σου και θα κοιμηθείτε μαζί". Στη συνέχεια αφού την βάλω και αρχίζει να κλαίει σπαρακτικά, δεν φεύγω αμέσως αλλά κάθομαι δίπλα στο κρεβατάκι της και της λέω πόσο πολύ την αγαπά η μαμά και ότι είναι εδώ, να μην φοβάται κλπ. Όταν φύγω επιστρέφω κάθε 3' για να της υπενθυμίσω τα παραπάνω, χωρίς όμως να την αγγίξω ή να την πάρω αγκαλιά. Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι 3 συνεχόμενες μέρες (και όχι περισσότερα από 15') να την λούζει κρύος ιδρώτας, να ενεργείται (που φυσιολογικά ποτέ δεν συμβαίνει αυτό τέτοια ώρα) και στο τέλος να κάνει και εμετό. Στο σημείο αυτό φυσικά την παίρνω αγκαλιά και κοιμάται εξουθενωμένη και παγωμένη στην αγκαλιά μου. Τι μπορώ να κάνω;  

Απάντηση:

Περνάτε χρόνο με την κόρη σας κατά την διάρκεια της ημέρας; Έχετε ψυχική επαφή μαζί της; Σας νιώθει κοντά της; Την αγκαλιάζετε; Προφανώς λείπετε στην κορούλα σας και έχει μάθει να σας νιώθει κοντά της στον ύπνο. Χρειάζεται να δείτε την σχέση σας μες στην μέρα για να βελτιωθεί ο ύπνος της. Χτίστε καλύτερα την σχέση σας και επενδύστε στην ψυχική σας επαφή και ύστερα σταδιακά και τρυφερά αφού η κόρη σας εσωτερικεύσει περισσότερη ασφάλεια μετακινείστε την στο κρεβατάκι της. Φροντίστε την μέρα για να είναι καλύτερη η νύχτα σας.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v