Επιλέγοντας καρότσι για το μωρό

Επιλέγοντας καρότσι για το μωρό

Η απόφαση του κατάλληλου καροτσιού για το μωρό απασχολεί τους γονείς πολλούς μήνες πριν από τον ερχομό του νέου μέλους, και όχι άδικα. Πρόκειται για το πρώτο μεταφορικό μέσο του παιδιού και για ένα έξοδο διόλου ευκαταφρόνητο.

Οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι αμέτρητες. Θα βρείτε καρότσια απλά, με τέσσερις ρόδες, με τρεις ρόδες, με περιστρεφόμενο κάθισμα για να κοιτά και εσάς και τον δρόμο, με υπερυψωμένο κάθισμα, καρότσια 3 σε 1, πάνω στον σκελετό των οποίων προσαρμόζονται το καθισματάκι του αυτοκινήτου ή το πορτ-μπεμπέ. Κάποια καρότσια είναι βαριά, κάποια υπερβολικά ελαφριά, κάποια έχουν ειδική πλατφόρμα στο πίσω μέρος για να στέκεται το μεγαλύτερο παιδί στην βόλτα, ενώ αν μιλάμε για δίδυμα… εκεί να δείτε εναλλακτικές.

Πώς θα καταλήξετε, λοιπόν, στο καρότσι που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες; Για να βγάλετε άκρη, απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα.

Σε τι δρόμους θα κινείστε;

Αν πρόκειται για τους "υπέροχους" δρόμους της Αθήνας ή για πάρκα με χαλίκια και χώματα, θέλετε ένα καρότσι με καλές αναρτήσεις, καλή έλξη και ανθεκτικές ρόδες. Αν πάλι σκοπεύετε να βολτάρετε μόνο σε καλά στρωμένους δρόμους και πεζοδρόμια, ένα καρότσι με μικρότερες ρόδες που δεν θα δημιουργούν και πρόβλημα χώρου, είναι επαρκές.

Χωράει στο πορτ-μπαγκάζ;

Πριν αγοράσετε καρότσι, βεβαιωθείτε ότι χωράει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Καλό είναι, πέρα από το καρότσι να χωρά και η τσάντα αλλαγής που θα κουβαλάτε μαζί.

Θα χρειαστεί να το σηκώνετε συχνά;

Π.χ. για να το βάζετε και να το βγάζετε από το πορτ-μπαγκάζ, για να τα ανεβοκατεβάζετε σε σκάλες κ.λπ. Αν ναι, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καρότσι, το οποίο όχι μόνο θα είναι ελαφρύ ώστε να μπορείτε να το σηκώνετε ακόμα κι όταν θα είστε μόνη με το μωρό, αλλά και το οποίο θα «μαζεύει» εύκολα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να σηκώσετε το καρότσι που σκέφτεστε να αγοράσετε, αλλά και να το κλείσετε μόνη, χωρίς τη βοήθεια του συντρόφου σας.

Καρότσι για μωρό ή για νήπιο;

Υπάρχουν καρότσια στον σκελετό των οποίων προσαρμόζεται τόσο πορτ-μπεμπέ, όσο και ειδικό κάθισμα, για όταν το μωρό γίνει νήπιο. Υπάρχουν άλλα που έχουν ένα κάθισμα για κάθε ηλικία. Σκεφτείτε ότι θα θέλετε να πηγαίνετε βόλτες με το μωρό σας, ακόμα και όταν θα είναι μερικών εβδομάδων.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ύψους ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας;

Αν ναι, τότε θα πρέπει να βρείτε ένα καρότσι του οποίου τα χερούλια να προσαρμόζονται ανάλογα με το ύψος αυτού που το μετακινεί. Δοκιμάστε και οι δύο το καρότσι πριν το αγοράσετε.

Καθαρίζεται εύκολα;

Δεν έχουν όλα τα καρότσια αφαιρούμενο, καθαριζόμενο κάλυμμα. Φροντίστε να πάρετε κάποιο που θα καθαρίζεται σχετικά εύκολα, γιατί πολύ σύντομα θα λερώσει και δεν θα αντέχετε να το βλέπετε έτσι. Επίσης, ίσως πρέπει να επιλέξετε ένα καρότσι σε σκούρο χρώμα για να μην φαίνονται πολύ οι λεκέδες.

Τι αξεσουάρ θέλετε να έχετε το καρότσι σας;

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το τέλειο καρότσι, αλλά υπάρχουν καρότσια με τέλεια αξεσουάρ. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε ένα καλαθάκι στο κάτω μέρος του καροτσιού για να βάζετε παιχνίδια, ή να θέλετε να έχετε θήκες για ποτηράκια του καφέ. Καλό είναι να έχει το καρότσι ειδικό προστατευτικό για την βροχή, κάλυμμα για να μην κρυώνουν τα πόδια του μωρού τον χειμώνα, βάση για να ακουμπά τα πόδια… Γενικώς, ρωτήστε ποια αξεσουάρ προσφέρονται με κάθε καρότσι.

Προσφέρει καλή σκιά;

Πολύ σημαντικό για τις θερμοκρασίες… Σαχάρας που αναπτύσσονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Ελέγξτε ότι το καρότσι προσφέρει καλή σκιά στο μωρό σας, ώστε να μην χρειάζεται να κρεμάτε εσείς σεντονάκια ή άλλα σκίαστρα.

Θα χρειαστεί να αγοράσω και δεύτερο καρότσι;

Κάποιοι αλλάζουν καρότσι ανάλογα με την ηλικία του μωρού. Παίρνουν κάποιο μεγάλο, με ειδικό κάθισμα για μωρό βρεφικής ηλικίας και όταν πλέον το παιδί αρχίζει να περπατά, αγοράζουν ένα δεύτερο, οικονομικότερο και ελαφρύτερο. Ωστόσο, υπάρχουν και καρότσια που με μικρές αλλαγές στον εξοπλισμό τους, ανταποκρίνονται σε κάθε ηλικία. Σκεφτείτε τι σας συμφέρει από οικονομικής άποψης.

Συμβουλή 1: Αν έχετε φίλους με λίγο μεγαλύτερα μωρά ή παιδιά, ζητήστε τη γνώμη τους για το ποιο καρότσι να επιλέξετε.

Συμβουλή 2: Πριν αγοράσετε καρότσι από κάποιο κατάστημα με παιδικά είδη, ρίξτε μια ματιά σε παιδικά e-shops και αναζητήστε το ίδιο καρότσι που έχετε αποφασίσει να πάρετε. Το πιο πιθανό είναι ότι θα το βρείτε πολύ φθηνότερο.

Πηγή: Modernmom

v