Πώς να αντιμετωπίσετε με χιούμορ τις στιγμές που νευριάζετε με το παιδί

Πώς να αντιμετωπίσετε με χιούμορ τις στιγμές που νευριάζετε με το παιδί

Το Σύνδρομο του Εξοργισμένου Γονιού είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο γονιός είναι τόσο νευριασμένος με το παιδί του που θέλει να ουρλιάξει, να φύγει από το σπίτι, να βρίσει, να στείλει το παιδί στην Αυστραλία ή να πιει. Αυτή η γενικευμένη κατάσταση γονικής παράκρουσης χαρακτηρίζεται από αίμα που βράζει, παλμούς που «χτυπούν» δυνατά στις φλέβες του μετώπου, πρόωρες γκρίζες τρίχες, παντελή απώλεια λέξεων, εξάντληση και μία οξεία και καθολική υπαρξιακή κρίση. Σας θυμίζει κάτι;

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές) τις παρακάτω γονικές εμπειρίες και καταστάσεις:

1. Παιδιά που ρωτούν «Γιατί;» επαναλαμβανόμενα, για περισσότερο από 30 λεπτά.
2. Παιδιά που, αφού δουν τον Spiderman, έχουν πειστεί ότι είναι τα ίδια άνθρωποι-αράχνες και πετούν «ιστό» (=σε μορφή πλαστελίνης) σε όλο το σπίτι, στους γονείς, στα πλυμένα ρούχα, ενώ ταυτόχρονα πηδούν από το ένα έπιπλο στο άλλο, ρίχνοντας κάτω ό,τι βρουν στον δρόμο τους.

3. Παιδιά που απαιτούν παγωτό γιατί πεινάνε, ενώ πριν λίγο αρνήθηκαν να φάνε το μεσημεριανό τους λέγοντας ότι είναι φουσκωμένα.
4. Αδελφικοί καυγάδες.
5. Αδελφικές ζήλιες.
6. Αδελφικός ανταγωνισμός.

7. Αδέλφια. Τελεία.
8. Σκόπιμοι και επιτηδευμένοι αηδιαστικοί ήχοι με το στόμα, γλειψίματα, κακαρίσματα, ρουφήγματα, δαγκώματα, φωνές και τσιρίδες.
9. Ένα παιδί που τρέχει -κατά κανόνα γυμνό- ενώ ταυτόχρονα βγάζει ήχους σειρήνας και δεν σταματά παρά μέχρι να πέσει ζαλισμένο και να χτυπήσει πάνω σε τοίχο.
10. Παιδί που μιλά άσχημα.
11. Παιδί που μιλά άσχημα ενώ είναι τιμωρία.
12. Παιδί που δεν υπακούει στην τιμωρία.
13. Παιδί που λέει στη Μαμά ή στον Μπαμπά ότι είναι βλάκες.

14. Η ξαφνική ανικανότητα να ακολουθήσει οδηγίες και να συνεργαστεί όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, απαντώντας επαναλαμβανόμενα «ΟΧΙ».
15. Η χρήση του κραγιόν της μαμάς πάνω στο βιβλίο που εκείνη αγόρασε από την Έκθεση Βιβλίου πριν δύο ώρες.
16. Η χρήση ανεξίτηλου μαρκαδόρου για ζωγραφική προσώπου, ώστε να μοιάζει το παιδί με τίγρη, λίγο πριν ξεκινήσετε για τον οδοντίατρο.
17. Τα «κατά λάθος» «έπεσε» «λίγη σοκολάτα» πάνω στον καναπέ, επειδή «ήθελε να φάει ο σκύλος!»
18. Τσιρίδες, παρακάλια, φωνές, ουρλιαχτά, τράβηγμα ρούχων, τράβηγμα μαλλιών, τράβηγμα ποδιού, κλάμα, τα οποία ενεργοποιούνται αυτόματα τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο.
19. Άρνηση να μπει στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

20. Άρνηση να κάνει μπάνιο.
21. Άρνηση να φάει.
22. Άρνηση να κάνει οτιδήποτε έχει ζητήσει η μαμά ή ο μπαμπάς, είτε ευγενικά, είτε παρακαλώντας, είτε απαιτώντας το από το παιδί.

Συνιστάται άμεση αγωγή μέσω της παραδοσιακής γονικής προσέγγισης. Δοκιμασμένες θεραπείες περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

1. Βραδινή έξοδος με τον σύζυγο.
2. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παγωτού, ποπ-κορν, τσιπς ή σοκολάτας (μετά τον ύπνο των παιδιών).
3. Κατανάλωση κρασιού κάνοντας αφρόλουτρο στη μπανιέρα (μετά τον ύπνο των παιδιών). Συνιστάται χρήση αιθέριων ελαίων, κεριών και χαλαρωτικής μουσικής για καλύτερα αποτελέσματα.
4. Βρισιές και φωνές στον μέγιστο βαθμό (όταν τα παιδιά δεν βρίσκονται στο σπίτι).
5. Κατηγορίες στον σύζυγο, στους παππούδες, στην κοινωνία που έχουν κακομάθει τα παιδιά.
6. Επανάληψη του μάντρα: Υπομονή, θα μεγαλώσουν.
7. Διάβασμα Mama365.

Παρόλο που το φαινόμενο του Συνδρόμου Εξοργισμένου Γονιού είναι ευρέως διαδεδομένο, τα περιστατικά διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την προσωπική εμπειρία του κάθε γονιού. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να προσεγγίζουν τα παιδιά με χιούμορ, να κάνουν μερικές φοράς τα στραβά μάτια και να μην νιώθουν καμία ενοχή για τις σοκολάτες που κρύβουν στο πάνω-πάνω ντουλάπι του μπάνιου για προσωπική χρήση στις πολύ δύσκολες στιγμές.

v