6 δύσκολες στιγμές της ζωής με τα παιδιά που βάζουν σε κίνδυνο τον γάμο

6 δύσκολες στιγμές της ζωής με τα παιδιά που βάζουν σε κίνδυνο τον γάμο

Όχι άδικα, οι άνθρωποι τείνουν να φαντάζονται την ζωή με τα παιδιά κατά τι πιο… ρόδινη απ’ την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα μιας οικογένειας περιλαμβάνει εύκολες και δύσκολες στιγμές. Και οση ευτυχία μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις οι πρώτες, τόσο εκτός εαυτού μπορεί να σε βγάλουν οι δεύτερες, με επιπτώσεις που απαιτούν τεράστια ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν. Ποιες είναι αυτές;

Η περίοδος που το μωρό βγάζει δόντια/ έχει κολικούς

Ή αλλιώς, η περίοδος των ολονυχτιών. Όταν το καινούριο μωρό βγάζει δόντια ή έχει κολικούς, ο ύπνος είναι άπιαστο… όνειρο. Τα τεντωμένα νεύρα συνιστούν πάγια κατάσταση και η εξάντληση έχει περάσει απ’ το επίπεδο των μαύρων κύκλων, στο κοιμάμαι-πάνω-στον-νεροχύτη επίπεδο. Είναι η περίοδος που οι 3 σερί ώρες ύπνου μοιάζουν με δώρο Θεού. Ταυτόχρονα, είναι η περίοδος που θα κριθούν πολλά στη σχέση σας. Θα σηκωθούν και οι δύο από το κρεβάτι ή κάποιος θα κάνει τον ψόφιο -για την ακριβεία, τον κοιμισμένο- κοριό; Σε κάθε περίπτωση, περισσότερους πόντους κερδίζει αυτός που θα πει "μη σηκώνεσαι, πάω εγώ!"

Η αιώνια αυταπάτη του μεσημεριανού ύπνου

Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί την πιο κοινή φαντασίωση των γονιών. Είναι, όμως, όνειρο απατηλό. Έχετε ξυπνήσει νωρίς, έχετε πάει στη δουλειά/μαγειρέψει/έχετε πάρει τα παιδιά απ’ το σχολείο και έχετε ταΐσει παιδιά, σκυλιά, γατιά και καναρίνια και γύρω στις τρεις, τέσσερις, λέτε να γείρετε λιγάκι στον καναπέ, με την τηλεόραση να σας νανουρίζει. Όμως όχι. Κάποιος πρέπει να πάει στα Αγγλικά. Κάποιου το μαύρο παντελόνι είναι ασιδέρωτο. Κάποιος θα κλάψει και θα χρειάζεται αγκαλιά. Για ακόμα μία φορά, αν κάποιος από τους δύο δεν δείχνει κατανόηση για την κούραση -ή την ανάγκη ξεκούρασης- του άλλου, είναι αυτός που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Όταν το παιδί παίρνει βαθμούς

Αν το παιδί σας δεν ανήκει στην προικισμένη κατηγορία των «διαβαστερών» παιδιών, σίγουρα έχετε ζήσει μάχες επικών διαστάσεων την περίοδο των ελέγχων. Συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ των συζύγων για το «πώς θα τον κάνουμε να στρωθεί στο διάβασμα», νεύρα, κλάματα και τιμωρίες («Τέλος η τηλεόραση, μέχρι να δούμε καλύτερους βαθμούς») είναι στην ημερήσια διάταξη για μερικές ημέρες. Τα προβλήματα στον γάμο, στην περίπτωση αυτή, ξεκινούν όταν οι γονείς έχουν διαφορετική αντίληψη για το πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει το παιδί ή για το ποιος γονιός ενδιαφέρεται ή όχι για την απόδοση του παιδιού στο σχολείο.

Η περίοδος που το παιδί έχει ψείρες

Οι ψείρες δεν είναι πρόβλημα, είναι εφιάλτης, μια μάστιγα υποτιμημένη. Ο Γολγοθάς ξεκινά ως εξής: ανακαλύπτετε ότι στο κεφάλι του παιδιού έχουν φωλιάσει τα ύπουλα ζωύφια. Αγοράζετε χτενάκια και όσο το δυνατόν λιγότερο χημικά φάρμακα και επιδίδεστε στον αγώνα της εξόντωσης. Αποτυγχάνετε. Επαναλαμβάνετε με δραστικότερα φάρμακα. Η αποστολή στέφεται με επιτυχία. Ανακαλύπτετε ότι έχετε κολλήσει. Ο φαύλος αυτός κύκλος θα σας τυραννά για πολύ, πολύ καιρό ακόμα. Ο εκνευρισμός, τότε, εντείνεται και σε συνδυασμός με τις υπόλοιπες δυσκολίες οδηγεί σε συγκρούσεις, συχνά αδικαιολόγητες.

Η γενναία απόφαση της κοινής εξόδου

Μία στο τόσο το ζευγάρι θα πάρει τη γενναία απόφαση να βγει στον έξω κόσμο για μια από κοινού έξοδο. Για να γίνει το όνειρο της βραδινής βόλτας με το άλλο σας μισό πραγματικότητα, απαιτούνται ικανότητες έμπειρου στρατηγού και επιμελής σχεδιασμός: επιλογή της σωστής ημέρας και της σωστής ώρας και έγκυρη συνεννόηση με γιαγιά/θεία/φίλη/νταντά. Τα ενδεχόμενα εδώ είναι δύο: επιτυχία του σχεδίου και ηρωική έξοδος και αποτυχία του σχεδίου και ξέφρενη βραδιά με τηλεόραση και πίτσα στον καναπέ. Τι προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό; Μία σύζυγο που γκρινιάζει γιατί έχει "πήξει" μέσα στο σπίτι, και έναν σύζυγο που δείχνει να μην καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα, ειδικά όταν τυχαίνει να είναι βραδιά και Champions League.

Στιγμές εμπλοκής… τρίτων

Μία από τις δυσκολότερες στιγμές του έγγαμου βίου είναι η διαχείριση των παρεμβάσεων των πεθερικών. Και οι δύο σύζυγοι αγαπούν και θέλουν στη ζωή τους τούς γονείς τους, αλλά ως ποιο βαθμό; Όταν η γιαγιά έχει άποψη για το μεγάλωμα των παιδιών, το μεσημεριανό φαγητό ή το ωράριο εργασίας του συζύγου, οι τόνοι ανεβαίνουν. Και συνήθως, οι γιαγιάδες έχουν άποψη για όλα. Θέλετε να εξηγήσουμε τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει αυτό στο ζευγάρι;

v