Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το αδερφάκι του!

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το αδερφάκι του!

Για τους περισσότερους γονείς η σκέψη του ερχομού ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όσο ευχάριστη είναι, άλλο τόσο είναι και αγχωτική. Αν, όμως, έχετε ήδη ένα παιδί, το οποίο πρόκειται να γίνει μεγάλος αδελφός ή μεγάλη αδελφή, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς πρέπει να το προετοιμάσετε σωστά για τη νέα συνθήκη. Οι παρακάτω συμβουλές θα κάνουν για το παιδί σας την προσμονή και το καλωσόρισμα του μωρού μια ευτυχισμένη εμπειρία, χωρίς ζήλιες και ανταγωνισμούς.

Αδειάστε την κούνια

Αν το πρώτο σας παιδί κοιμάται ακόμα στην κούνια, έχει έρθει η ώρα να το μεταφέρετε σε ένα νέο δικό του κρεβάτι για «μεγάλα παιδιά». Εκτός κι αν προτιμάτε να αγοράσετε μία καινούργια κούνια, έχετε μερικούς μήνες μπροστά σας για να ετοιμάσετε το νέο παιδικό δωμάτιο.

Κάντε μαζί ένα ταξίδι

Το ταξίδι με ένα μικρό παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση, πάντως είναι σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμο από το να ταξιδεύετε με δύο μικρά παιδιά –και πιο οικονομικό. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τους μήνες που σας απομένουν για ένα τελευταίο ταξίδι ως 3μελής οικογένεια και χαρίστε στο παιδί σας μία ακόμα πολύτιμη ανάμνηση της ζωής ως μοναχοπαίδι!

Προετοιμάστε τα βρεφικά ρουχαλάκια

Καθίστε μαζί με το μεγάλο σας παιδί και ξεχωρίστε τα παλιά βρεφικά του φορμάκια, τα οποία θα μπορέσει να φορέσει και το νέο σας μωρό. Πείτε στο παιδί σας να σας βοηθήσει να διαλέξετε τα ρούχα που θα χαρίσει στο μικρό του αδερφάκι και τακτοποιήστε τα μαζί στην συρταριέρα.

Η ώρα του γιο-γιο

Αν το πρώτο σας παιδί είναι σε ηλικία κατάλληλη για να βγάλει την πάνα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το εκπαιδεύσετε. Με τον τρόπο αυτό και εκείνο θα καταλάβει ότι πλέον γίνεται ένα μεγάλο παιδί που δεν χρειάζεται πια πάνες όπως ένα μωρό, και την δική σας ζωή θα κάνετε πολύ πιο εύκολη, αφού έρθει το νέο μέλος.

Περάστε χρόνο οι δυο σας

Η μετάβαση από την κατάσταση «μοναχοπαίδι = αποκλειστικότητα» στην κατάσταση μεγάλος αδερφός ή μεγάλη αδερφή θα γίνει πολύ πιο εύκολα αν δείξετε στο παιδί σας έμπρακτα ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας. Έτσι, κάντε προτεραιότητα το να περνάτε χρόνο οι δυο σας (ή οι δυο τους, με τον μπαμπά), τόσο πριν όσο και μετά τον ερχομό του μωρού.

Παραμύθια για αδερφάκια

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία, τα οποία μιλούν με τα πιο όμορφα λόγια για την αδελφική σχέση και που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να αγαπήσει το αδελφάκι του πριν ακόμα το γνωρίσει. Διαβάστε του όσο περισσότερα τέτοια βιβλία μπορείτε, όσο συχνά θέλετε, για να πλάσει με την φαντασία του τις πιο όμορφες ιστορίες για εκείνο και το αδελφάκι του.

Προετοιμάστε το παιδί σας για τα νέα του καθήκοντα

 

Το παιδί σας μπορεί να μην καταλαβαίνει τώρα ότι ο μικρός του κόσμος θα γίνει άνω-κάτω όταν αποκτήσει αδελφάκι, όμως είναι σημαντικό να μην νιώσει αποκλεισμένο. Εξηγήστε, λοιπόν, στο παιδί ότι θα χρειαστείτε την πολύτιμη βοήθειά του με τον ερχομό του μωρού, και αναθέστε του ρόλους, όπως «επίσημος πιπιλοπιάστης» και «αρχηγός της πάνας». Φυσικά, μην ξεχνάτε να το καλείτε να σας βοηθά και στην πράξη.

Βγάλτε φωτογραφίες με το παιδί σας όσο ακόμα είστε έγκυος

Κρατήστε αυτές τις υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις, τόσο για εσάς όσο και για εκείνο, για πάντα...

Προγραμματίστε την ημέρα του τοκετού για το πρώτο σας παιδί

Είτε ξέρετε πότε ακριβώς θα γεννήσετε, είτε όχι, καλό είναι να είστε εγκαίρως προετοιμασμένοι για το πού θα βρίσκεται και τι θα κάνει το παιδί σας τόσο την ημέρα του τοκετού, όσο και τις επόμενες ημέρες που θα χρειαστεί να μείνετε στο μαιευτήριο. Θα το κρατήσει η γιαγιά ή κάποια θεία; Ό,τι κι αν αποφασίσετε, πείτε το στο παιδί σας, ώστε να είναι και εκείνο προετοιμασμένο και να μη νιώσει ότι εκείνη την ημέρα εγκαταλείπεται.

Προετοιμαστείτε για ανάμεικτα συναισθήματα

Όσο ενθουσιασμένο ή ανυπόμονο κι αν δείχνει το παιδί σας για τον ερχομό του μικρού του αδερφού ή της μικρής του αδερφής, μην εκπλαγείτε αν έρθουν και στιγμές που θα δείχνει νευρικό ή θλιμμένο. Μπορεί να του είναι δύσκολο να δεχτεί ότι θα συνεχίσετε να το αγαπάτε το ίδιο (εδώ είναι δύσκολο και για εσάς, αν το σκεφτείτε!) και ότι θα παραμείνει ο σημαντικότερος άνθρωπος στην ζωή σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μετριάσετε όσο γίνεται αυτή την αγωνία είναι να του αφιερώσετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας, μέχρι να γεννήσετε. Να του δείχνετε με κάθε τρόπο την αγάπη και την τρυφερότητά σας και να θυμάστε ότι τα ανάμεικτα αυτά συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και... δεν διαρκούν για πάντα.

v