6 τρόποι να φέρετε τα παιδιά σας πιο κοντά

6 τρόποι να φέρετε τα παιδιά σας πιο κοντά

Όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους αγαπημένα. Στις οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά δεν είναι όμως πάντα εύκολο να δημιουργηθεί ο πολυπόθητος αδελφικός δεσμός. Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικοί χαρακτήρες ή απλά η συνηθισμένη παιδική ζήλεια, ενίοτε απομακρύνουν τα αδέλφια.

Φέρτε τα παιδιά σας πιο κοντά πραγματοποιώντας αλλαγές στην καθημερινότητα και δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της οικογένειας. Συγκεντρώσαμε δέκα απλούς τρόπους για να φέρετε τα παιδιά σας πιο κοντά. 

Ίσοι, αλλά διαφορετικοί

Είναι απόλυτα λογικό να θέλετε να είστε δίκαιοι με τα παιδιά σας, αυτό όμως δεν χρειάζεται να μεταφράζεται σε ίδιο τρόπο αντιμετώπισης και επικοινωνίας. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, γι’ αυτό η συμπεριφορά σας πρέπει να προσαρμόζεται και σ το χαρακτήρα και το αναπτυξιακό του στάδιο –για παράδειγμα, δεν θα μαλώσετε με τον ίδιο τρόπο ένα μωρό και ένα νήπιο.

Οικογενειακά παιχνίδια

Παίξτε παιχνίδια όλοι μαζί –από επιτραπέζια έως παντομίμα και κρυφτό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιήσετε τους δεσμούς με τα παιδιά σας και, ταυτόχρονα, θα τα φέρετε πιο κοντά. Αν παίζετε σαν ενήλικοι –τίμια και συγκεντρωμένα δηλαδή- τότε θα γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά, που θα μάθουν να παίζουν δίκαια. Όσο ο καιρός περνάει, μειώστε την παρουσία και τον ρόλο σας στα παιχνίδια κι αφήστε τα παιδιά να βρουν την ισορροπία στη σχέση τους.

…και οικογενειακό φαγητό

Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να συντονίσετε τα προγράμματά σας ούτως ώστε να τρώτε όλοι μαζί. Η ώρα του φαγητού δίνει την ευκαιρία στην οικογένεια να μοιραστεί λίγο χρόνο και να κουβεντιάσει τους προβληματισμούς της.

Προωθήστε την αλληλοβοήθεια με επιβράβευση

Για να μάθετε στα παιδιά σας να βοηθούν το ένα το άλλο, πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά. Ποιος είναι ευγενής και αλληλέγγυος απ’ τη φύση του; Θεσπίστε ένα σύστημα «επιβράβευσης» της αλληλοβοήθειας. Μην μπείτε στη διαδικασία να δώσετε γλυκά ή παιχνίδια στο παιδί που έκανε «την καλή πράξη», δώστε απλά ένα φιλί κι ένα χαμόγελο και πείτε «Μπράβο σου που βοήθησες τον αδερφό σου να μαζέψει τα παιχνίδια του! Είσαι πολύ καλός!»

Δημιουργήστε συνθήκες που αναπτύσσουν το ομαδικό πνεύμα

Τα παιδιά είναι συχνά ανταγωνιστικά. Προσπαθήστε να εμφυσήσετε την ιδέα της ομαδικότητας και της συνεργασίας στα παιδιά, παρακινώντας τα να ζητήσουν το ένα τη βοήθεια του άλλου. Πείτε, για παράδειγμα, στο μικρό σας να ζητήσει βοήθεια απ’ τη μεγάλη σας κόρη για να βάλει τα παπούτσια του «γιατί η Μάρω είναι πολύ καλή στο να δένει κορδόνια» ή να πει τις απορίες του στα μαθηματικά στον μεγαλύτερο αδερφό του και επιβραβεύστε με ενθουσιασμό την συνεργασία.

Αναθέστε τους κοινές ευθύνες

Κατ΄ αρχάς πάρτε το απόφαση ότι η δουλειά που αναθέσατε στα παιδιά ίσως δεν γίνει ποτέ σωστά –πιθανότητα θα λερώσουν περισσότερο την κουζίνα και το δωμάτιό τους αντί να το καθαρίσουν. Αφού, λοιπόν, το πάρετε απόφαση ξεκινήστε να αναθέτετε στα παιδιά κοινές ευθύνες –να ταΐζουν το κατοικίδιό σας, να τακτοποιήσουν τα ρούχα που βγήκαν απ’ το πλυντήριο ή να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους- καθιστώντας σαφές ότι κανείς δεν είναι ο αρχηγός και όλοι έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης αν κάτι πάει στραβά.

v