12 φωτογραφίες που άφησαν εποχή

12 φωτογραφίες που άφησαν εποχή

Αποτύπωσαν ιστορικές στιγμές και... έμειναν στην ιστορία. Δείτε 12 φωτογραφίες που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. 

Φωτογράφος: Steve McCurry

Η πρόσφυγας Sharbat Gula ήταν 13 ετών όταν εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Geographic, το 1984. Οι γονείς της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν και ζούσε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν, όπου και φωτογραφήθηκε από τον Steve McCurry. Από τότε, η εικόνα έχει φιλοξενηθεί σε αμέτρητα βιβλία και αφίσες σε όλο τον κόσμο, χάρη στα διαπεραστικά πράσινα μάτια της. 

Φωτογράφος: Chuck O'Rear

 Charles O’Rear Windows XP ταπετσαρία
Σίγουρα αναγνωρίσατε το wallpaper δεκάδων εκατομμυρίων οθονών των Windows XP. Ο φωτογράφος τράβηξε τη φωτογραφία στη Νάπα της Καλιφόρνια. Ίσως τότε δεν περίμενε ότι θα κερδίσει από αυτήν 200 εκατ. δολάρια

Φωτογράφος: Jason DeCrow/AP 

Phyllis Siegel και Connie Kopelov το πρώτο παντρεμένο ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη Νέα Υόρκη
Μία 76χρονη και η 84χρονη Connie Kopelov αγκαλιάζονται αφότου έγιναν το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων που παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη, το 2011.

Φωτογράφος: Richard Lam 

Ζευγάρια που φιλιέται σε διαδηλώσεις 
Ο Αυστραλός Σκοτ Τζόουνς φιλά την Καναδή φίλη του, Άλεξ Τόμας, που έχει χτυπηθεί από ασπίδα ενός αστυνομικού στο Βανκούβερ.

Φωτογράφος: Mark Pardew / Reuters 

Πυροσβέστης δίνει νερό σε κοάλα 
Πυροσβέστης δίνει νερό σε ένα κοάλα κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αυστραλία, το 2009.

Φωτογράφος: Carol Guzy/Washington Post/Getty Images

Παιδί περνά ανάμεσα στο συρματόπλεγμα στα σύνορα με Αλβανία
Ο μικρός Agim Shala περνά μέσω ενός συρματοπλέγματος στα χέρια συγγενών του σε ένα στρατόπεδο που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Αλβανία. Τα μέλη της οικογένειας Shala επανασυνδέθηκαν αφότου διέφυγαν από συγκρούσεις στο Κόσοβο. Η φωτογραφία αποτελεί την συμμετοχή της Washington Post  στα βραβεία  Pulitzer (2000).

Φωτογράφος: Alberto Korda 

Che Guevara διάσημη φωτογραφία επαναστάτης 
Η διάσημη φωτογραφία του Ernesto Che Guevara, φορώντας μαύρο μπερέ και ατενίζοντας κάποιο απόμακρο σημείο, λήφθηκε το 1960 και μέχρι σήμερα αποτελεί παγκοσμίως το σύμβολο της επανάστασης.  

Φωτογράφος: Vanderlei Almeida/AFP/Getty Images

Σκύλος κάθεται στον τάφο το αφεντικού του
Ο Leao κάθεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δίπλα στον τάφο του αφεντικού του, που σκοτώθηκε στις κατολισθήσεις στο Rio de Janiero το 2011. 

Φωτογράφος: Stan Stearns

Ο Κένεντι αποχαιρετά τον πατέρα του
Ο John F. Kennedy Jr. χαιρετά το φέρετρο του πατέρα του.

Φωτογραφία: AP 

Ο Πελέ και ο Μπόμπι Μουρ αλλάζουν φανέλες 
Ο Πελέ και ο αρχηγός της Βρετανίας το 1970, Μπόμπι Μουρ, ανταλλάζουν φανέλες ως ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εν μέσω έξαρσης ρατσιστικών επεισοδίων.

Φωτογράφος: John Dominis 

Οι Αφροαμερικανοί υψώνουν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς 
Ολυμπιακοί αγώνες του Μεξικό, 1968. Οι Αφρο-αμερικανοί Ολυμπιονίκες Tommie Smith και John Carlos υψώνουν τη γροθιά τους ενώ ακούγεται ο αμερικανικός εθνικός ύμνος, σε μια κίνηση που θέλησε να καταγγείλει τον ρατσισμό της εποχής στις ΗΠΑ. Ο χαιρετισμός με «Υψωμένη Γροθιά» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και την αποβολή των δύο αθλητών από τους Ολυμπιακούς, αλλά έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια καταπιεσμένων και αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλο τον κόσμο.

Φωτογράφος:  William Anders

Φωτογραφία της Γης το 1968 
Την φωτογραφία αυτή που απεικονίζει τη Γη, τράβηξε ο αστροναύτης William Anders κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 8, το 1968.
 

v