4 πολύτιμοι κανόνες ασφάλειας για κάθε μικρό παιδί

4 πολύτιμοι κανόνες ασφάλειας για κάθε μικρό παιδί

Έχετε ένα παιδί υπό την πλήρη ευθύνη και προστασία σας και είναι επόμενο να τρέμετε στη σκέψη ότι κάτι κακό μπορεί να του συμβεί. Όλοι οι γονείς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι το παιδί τους ασφαλές υπό οποιαδήποτε συνθήκη, ωστόσο οι κίνδυνοι καραδοκούν και στον δρόμο ή σε πολυσύχναστα μέρη δεν είναι απίθανο το παιδί να διαφύγει της προσοχής σας. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν κάπως να προστατεύουν τον εαυτό τους και να θέτουν όρια. Τι γίνεται, όμως, με τα νήπια;

Δεν είναι δύσκολο να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία μερικά απλά κόλπα και κανόνες για να προστατεύουν τον εαυτό τους σε περίπτωση που χαθούν, μείνουν μόνα ή δεχθούν κάποιου τύπου παρενόχληση. 

Διαβάστε αυτούς τους τέσσερις πολύτιμους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να μάθει κάθε παιδί μέχρι τα τέσσερα έτη για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Πώς λένε τον μπαμπά και τη μαμά

Σε περίπτωση που το παιδί χαθεί σε ένα μεγάλο πάρκο, μια συναυλία, μια παραλία ή ένα εμπορικό κέντρο είναι πολύ σημαντικό να ξέρει πώς λένε τη μαμά και το μπαμπά του, για να διευκολύνει τους ενήλικες που θα αναλάβουν να το βοηθήσουν να βρει τους γονείς του. Όταν το παιδί ξεκινήσει να μιλάει μάθετέ του να λέει όσο καθαρότερα μπορεί το όνομα και το επώνυμό σας. Κάθε φορά που πηγαίνετε σε έναν πολυσύχναστο χώρο, υπενθυμίστε του ότι σε περίπτωση που χαθείτε πρέπει να βρει έναν ενήλικα –κατά προτίμηση μια μαμά με παιδάκια ή κάποιον που εργάζεται στον χώρο που βρίσκεστε- και να ζητήσει να το βοηθήσουν να βρει τη μαμά του, λέγοντας το όνομά της.

"Φώναξέ με δυνατά ή μπες στο κοντινότερο μαγαζί και πήγαινε αμέσως στο ταμείο"

Τα παιδιά της εν λόγω ηλικίας είναι πολύ μικρά για να κυκλοφορήσουν μόνα τους στον δρόμο –δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει ότι αν η μαμά χαθεί, θα πρέπει να μείνει ακίνητο στο σημείο που είναι, μακριά από το δρόμο. Πείτε του: «Αν με χάσεις, θα μείνεις εκεί που είσαι και θα με φωνάξεις δυνατά.».

Αν, αφού φωνάξει, δεν εμφανιστείτε, τότε δώστε του την οδηγία να μπει στο πλησιέστερο κατάστημα και να κατευθυνθεί απ’ ευθείας στο ταμείο, για να ζητήσει βοήθεια από την πωλήτρια.

Κωδική λέξη

Από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να μιλάει και να επικοινωνεί επαρκώς, πρέπει να γίνει σαφές ότι:

-δεν μπαίνουμε ποτέ στο αυτοκίνητο κάποιου που δεν γνωρίζουμε. 

-δεν ακολουθούμε κανέναν που υποστηρίζει ότι θέλει να μας οδηγήσει στη μαμά μας.

-λέμε «όχι», αν κάποιος μας προσφέρει κάποια λιχουδιά.

Συμφωνήστε σε μια λέξη-κωδικό που θα ξέρει μόνο η στενή οικογένεια. Αν οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει το παιδί να τον ακολουθήσει, το παιδί θα πρέπει να τον ρωτήσει ποια είναι η κωδική λέξη. Ο κανόνας είναι «δεν ακολουθούμε ποτέ κάποιον που δεν ξέρει να μας πει τον κωδικό».

Ο κανόνας του εσώρουχου

Ακόμη και τα πιο μικρά παιδιά, έχουν το απαραίτητο αισθητήριο για να αντιληθφούν πότε ένα άγγιγμα τα ενοχλεί. Αρκεί να τους μιλήσετε γι' αυτό και να ξεκαθαρίσετε ότι κανένας, μεγάλος ή μικρός, άντρας ή γυναίκα, δεν έχει δικαίωμα να τον/την ακουμπήσει αν δεν το επιθυμεί. Το παιδί πρέπει από πολύ νωρίς να μάθει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί φιλιά ή χάδια από οποιονδήποτε -ακόμη και από κάποιον που αγαπάει. 

Ο κανόνας του εσώρουχου είναι σωτήριος για τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις προθέσεις των μεγάλων. Έτσι, με τον απλό, γενικευτικό κανόνα «δεν αφήνουμε κανέναν να αγγίξει το εσώρουχό μας», το παιδί αντιλαμβάνεται ακόμη και από την ηλικία των 3 ετών τι πρέπει να απαγορεύσει.

Μπορείτε να δείτε με το παιδί την παρακάτω ταινία μικρού μήκους, που θα το βοηθήσει να κατανοήσει ότι το σώμα του, του ανήκει και μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για τον κίνδυνο της παιδοφιλίας εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v