Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι τα πιο έξυπνα, υποστηρίζει νέα έρευνα

Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι τα πιο έξυπνα, υποστηρίζει νέα έρευνα

Έρευνα έδειξε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέλφια τους. Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στο ότι συνηθίζουν να «εκπαιδεύουν» τα μικρά παιδιά της οικογένειας, μαθαίνοντάς τους συνεχώς καινούρια πράγματα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αντιτίθενται στην πεποίθηση που κυριαρχούσε μέχρι πρότινος ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι τελειομανή ενώ τα δευτερότοκα πιο... επαναστατικά πνεύματα.

Οι ψυχολόγοι εξέτασαν 20.000 ενήλικες από Γερμανία, Αγγλία και Αμερική και βρήκαν ότι διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως η εξωστρέφεια, η συναισθηματική σταθερότητα και η ευσυνειδησία δεν επηρεάζονται από τη σειρά γέννησης των παιδιών.

Ο καθηγητής Stephan Schmuckle του Πανεπιστημίου του Leipzig, που συμμετείχε στην έρευνα, ισχυρίζεται ότι το πόρισμά της καταρρίπτει προηγούμενες ψυχολογικές θεωρίες και έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις. Προσθέτει, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αντιστοιχούν σε μεγάλα δείγματα του πληθυσμού, και δεν έχουν νόημα αν προσπαθήσουμε να τα εξατομικεύσουμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμα και αν στην πλειοψηφία τους τα πρωτότοκα παιδιά είναι εξυπνότερα, στις τέσσερις από τις δέκα περιπτώσεις, τα μικρότερα αδέλφια έχουν πιο "κοφτερό" μυαλό.

Τα πρώτα παιδιά συνηθίζουν να «διδάσκουν» τα αδέλφια τους και να τους δείχνουν πολλά πράγματα, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να έχουν ευρύτερο γνωστικό πεδίο. Και αυτό γιατί, πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όσα ξέρουν, να τα δομήσουν σωστά το μυαλό τους και να σκεφτούν έναν καλό τρόπο να τους τα παρουσιάσουν, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια του Julia Rohrer του Πανεπιστημίου Leipzig. 

Ευχάριστα νέα για τα πρωτότοκα παιδιά, λοιπόν!

Πηγή: independent.co.uk

 

v