Μπορεί το δεύτερο παιδί να ωφελήσει έναν γάμο;

Μπορεί το δεύτερο παιδί να ωφελήσει έναν γάμο;

Όλοι γνωρίζουμε πώς αλλάζει η ζωή του ζευγαριού μετά την άφιξη του πρώτου τους μωρού. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες έδειχναν ότι η ευτυχία στο συζυγικό ζεύγος έφθινε με την γέννηση του πρώτου παιδιού και θεωρούσαν ότι με την άφιξη κάθε επόμενου παιδιού η συζυγική ευτυχία «πληγωνόταν».

Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο τρόπος που αντιδρά κάθε ζευγάρι στην γέννηση του δεύτερου παιδιού είναι καθοριστικός. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 ζευγάρια, η συμπεριφορά των οποίων μελετήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας μέχρι και ένα χρόνο αφού γεννήθηκε το μωρό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τρεις διαφορετικές αντιδράσεις των ζευγαριών μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού: κάποια είχαν μία πρόσκαιρη ευτυχία, που «ξέφτισε» πολύ γρήγορα, κάποια πέρασαν από μία δύσκολη φάση αλλά προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα και, τέλος, κάποια ζευγάρια πέρασαν μία κρίση από την οποία δυσκολεύτηκαν να βγουν!

Σύμφωνα με την Brenda Volling, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα «Τα ζευγάρια που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν όσα δεν είχαν τη βοήθεια των συγγενών τους και όσα δεν είχαν προγραμματίσει την εγκυμοσύνη». Επισημαίνει, ακόμα, ότι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια ήταν εκείνα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συζητούσαν για την πίεση και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την εγκυμοσύνη. Τέλος, προσθέτει, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να συμβουλευτούν έναν ειδικό σε περίπτωση που η γυναίκα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιλόχειας κατάθλιψης.

Ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση, πάντως, η ηρεμία και η χαρά των ζευγαριών επανήλθε τέσσερις μήνες αφού καλωσόρισαν το νέο μέλος στην οικογένειά τους, διάστημα απαραίτητο για να προσαρμοστούν οι γονείς στη νέα κατάσταση. Έτσι, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις για την φροντίδα των δύο παιδιών, οι γονείς στις περισσότερες περιπτώσεις κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στα καινούρια δεδομένα.

Το σίγουρο είναι ότι για όλα τα ζευγάρια πολλά θ' αλλάξουν με την άφιξη του δεύτερου παιδιού. Από εκεί και πέρα, οι γονείς θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να το ...απολαύσουν! Εξάλλου, υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τα παιδιά;

Πηγή: fitpregnancy.com

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v