Οι... απρόσμενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας στην καθαριότητα

Οι... απρόσμενες χρήσεις της μαγειρικής σόδας στην καθαριότητα

Τα χημικά καθαριστικά, τα απορρυπαντικά αλλά και πολλά καλλυντικά προϊόντα μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για το περιβάλλον και φυσικά για τον οργανισμό μας! Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, που συνηθίζουν να «σκαλίζουν» τα ντουλάπια, να ανοίγουν τα συρτάρια και να θέλουν να γευτούν ό,τι «πιστεύουν» ότι είναι φαγώσιμο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική στην χρήση τους. Γι' αυτό, προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αντικαταστήσετε κάποια απ' αυτά με φυσικά προϊόντα που δεν βλάπτουν ούτε εσάς ούτε τα παιδιά. Μία καλή και οικονομική λύση είναι η μαγειρική σόδα, οι χρήσεις της οποίας είναι πολλές και θαυματουργές!

Καθαριότητα των ρούχων

1. Για λαμπερά λευκά

Μαζί με το απορρυπαντικό, προσθέστε μισή κούπα σόδα στην ειδική θήκη του πλυντηρίου ρούχων. Τα συστατικά της έχουν την ιδιότητα να λευκαίνουν αποτελεσματικά τα ρούχα. Έτσι, μπορείτε να ξεχάσετε τα χημικά λευκαντικά.

*Προσοχή, όμως, μην εφαρμόσετε αυτό το tip σε χρωματιστά ή σκούρα ρούχα, γιατί μπορεί να κάνει το χρώμα τους να «ξεφτίσει».

2. Για την ντουλάπα

Η ντουλάπα πολλές φορές μπορεί να μυρίζει δυσάρεστα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε ναφθαλίνη ή αν μαζεύει υγρασία. Για ν' αποφύγετε όλες τις άσχημες οσμές, αφήστε ένα ανοιχτό κουτί σόδας μέσα στην ντουλάπα, που θα τις απορροφήσει σχεδόν ολοκληρωτικά.

3. Για στεγνό καθάρισμα

Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για το στεγνό καθάρισμα των ρούχων σας, ρίξτε λίγη σκέτη σόδα στο σημείο με τον λεκέ και βάλτε το ρούχο σε μία καλά κλεισμένη πλαστική σακούλα. Αφήστε το όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα απομακρύνετε τα υπολείμματα με μία απαλή βούρτσα. Έπειτα, απλώστε το ρούχο στον ήλιο για λίγες ώρες.

4. Για «φρέσκους» λεκέδες

Η σόδα είναι φυσικό καθαριστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα υφάσματα που πλένονται στο πλυντήριο ή το χέρι. Για έναν νωπό λεκέ, φτιάξτε μία πάστα από σόδα και νερό. Έπειτα, τρίψτε την απαλά πάνω στο επίμαχο σημείο με το χέρι ή με μία καινούρια οδοντόβουρτσα και αφήστε το μίγμα να δράσει για ένα τέταρτο. Στο τέλος, ξεπλύνετε με νερό.

5. Για τα παπούτσια

Ρίξτε λίγη σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών ή στις παντόφλες, σε περίπτωση που μυρίζουν άσχημα. Μπορείτε να επαναλάβετε μία φορά το μήνα αν η μυρωδιά επιμένει.

Κουζίνα

1. Για το ψυγείο

Όσο καλά και αν καθαρίσουμε το ψυγείο, πολλές φορές οι άσχημες μυρωδιές επιμένουν. Για να τις καταπολεμήσετε, βάλτε σε ένα μικρό μπολ 3 κουταλιές της σούπας σόδα και αφήστε τη να κάνει τη δουλειά σας. Αλλάξτε το μίγμα όταν δείτε ότι πλέον δεν έχει αποτέλεσμα. Συνήθως διαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες

2. Για τον κάδο των σκουπιδιών

Το καλάθι των σκουπιδιών συσσωρεύει αρκετές βρωμιές και δυσάρεστες οσμές. Για να τις απορροφήσει, ρίξτε λίγη σόδα στον πάτο του και μετά βάλτε κανονικά την σακούλα. Επαναλάβετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3. Για την καφετιέρα

Τα άλατα που συσσωρεύονται στην καφετιέρα μπορεί να αλλοιώσουν την γεύση του καφέ ή ακόμα και να «χαλάσουν» το εσωτερικό της. Για να τα απομακρύνετε, προσθέστε στην ειδική θήκη του νερού ένα μέρος σόδα και ένα μέρος νερό, που θα διαλύσετε όμως πολύ καλά. Έπειτα, τοποθετήστε ένα φίλτρο για να συγκρατήσει τα κομματάκια της σόδας που τυχόν έχουν απομείνει και βάλτε την καφετιέρα κανονικά σε λειτουργία. Αφήστε να το μίγμα να μείνει στο δοχείο για δέκα λεπτά και στο τέλος, πλύντε το καλά μαζί με την θήκη του φίλτρου, για να φύγουν όλα τα κατάλοιπα. Αφού τα σκουπίσετε, η καφετιέρα σας είναι και πάλι έτοιμη για χρήση!

4. Για τον φούρνο

Αν έχουν μείνει υπολείμματα από φαγητά στο φούρνο ενώ ακόμα είναι ζεστός, μπορείτε να φτιάξετε μία πάστα από αλάτι και σόδα και να την τοποθετήσετε πάνω τους. Όταν ο φούρνος κρυώσει, απομακρύνετε το μίγμα και καθαρίζετε το φούρνο με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί.

5. Για το πλυντήριο πιάτων

Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων και βάλτε μισή κουταλιά της σούπας στην θήκη του απορρυπαντικού. Αφήστε το να λειτουργήσει κανονικά και στο τέλος θα δείτε ότι όλες οι μυρωδιές θα έχουν φύγει. Τόσο απλά!

Γενική καθαριότητα του σπιτιού

1. Για τα ξύλινα πατώματα και τα πλακάκια

Σε ένα κουβά με ζεστό νερό προσθέστε μισή κούπα σόδα και σφουγγαρίστε απαλά. Οι λευκαντικοί παράγοντες της σόδας θα κάνουν το πάτωμα να λάμψει!

2. Για τα χαλιά

Αν δεν θέλετε να στείλετε το χαλί στο καθαριστήριο για έναν απλό λεκέ, πασπαλίστε το επίμαχο σημείο με λίγη σόδα, αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και μετά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Αρκεί για να φύγει η βρωμιά αλλά και η άσχημη μυρωδιά.

3. Για τα ασημικά

Παίρνετε μία πλαστική λεκάνη και καλύπτετε την επιφάνεια και τα πλαϊνά μέρη της με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα δύο κούπες ζεστό νερό, μία κουταλιά της σούπας σόδα και μία χοντρό αλάτι- αποφύγετε το κλασικό αλάτι που περιέχει ιώδιο. Έπειτα, βάζετε μέσα τα ασημικά σκεύη, αφήνετε το μίγμα να δράσει για λίγη ώρα και μόλις δείτε ότι «λευκαίνουν» τα βγάζετε από τη λεκάνη. Τα σκουπίζετε για να φύγουν τα υπολείμματα και είναι σαν καινούρια!

4. Για τα λουλούδια

Τα λουλούδια πάντα δίνουν ένα αέρα ζωντάνιας στον χώρο μέχρι να μαραθούν, δηλαδή... πολύ σύντομα. Αν θέλετε να διατηρήσετε την φρεσκάδα τους περισσότερες μέρες, απλώς προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού στο βάζο με το νερό.

5. Για τα σιφόνια

Αν αναρωτιέστε από πού έρχεται μία άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα ή το μπάνιο, ελέγξτε τα σιφόνια του σπιτιού! Αν η δυσοσμία προέρχεται από εκεί, μπορείτε πολύ εύκολα να την κάνετε... παρελθόν. Ρίξτε μισή κούπα σόδα μέσα στο σιφόνι και αφήστε να τρέξει ζεστό νερό. Το «φρέσκο» αυτό αποτέλεσμα θα διαρκέσει για καιρό.

Προσωπική υγιεινή

1. Για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας

Ξεχάστε τα χημικά προϊόντα που υπόσχονται ότι καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος. Η σόδα κάνει την ίδια, αν όχι και καλύτερη δουλειά, αφού δεν έχει αυτή την δυσάρεστη γεύση που «καίει» το στόμα. Σε ένα ποτήρι μισογεμάτο με νερό, ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σόδα, και κάντε γαργάρες χωρίς να το καταπιείτε.

2. Για την ...λεύκανση των δοντιών

Ως φυσικό καθαριστικό, η σόδα πιστεύεται ότι μπορεί να κάνει μία ήπια λεύκανση στα δόντια. Απλώς πασπαλίστε λίγη σόδα πάνω από την οδοντόκρεμα και βουρτσίστε κανονικά τα δόντια σας. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν.

3. Αντί για αποσμητικό

Η σόδα απορροφά όλες τις μυρωδιές, χωρίς απλά να τις καλύπτει όπως κάνουν τα κλασικά αποσμητικά. Πασπαλίστε μία μικρή ποσότητα κάτω από την μασχάλη σας και θα δείτε διαφορά.

4. Για απαλό δέρμα

Ένα φυσικό scrub με το τίποτα! Αναμίξτε τρία μέρη σόδας με ένα μέρος νερό, τρίψτε με απαλές κινήσεις και στο τέλος ξεπλύνετε με νερό. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αποκτήσετε λείο δέρμα στη στιγμή.

5. Για τα μαλλιά

 

Προσθέστε ελάχιστη σόδα μαζί με το σαμπουάν και λουστείτε κανονικά. Η σόδα θα απομακρύνει αποτελεσματικά τα υπολείμματα από προϊόντα styling που μένουν στα μαλλιά και τα ταλαιπωρούν.

*Πριν εφαρμόσετε κάποιο από τα tips για την προσωπική υγιεινή, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Αν σας αποτρέψει, μην δοκιμάσετε κάποιο από αυτά σπίτι!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v