Έρευνα: 70 τρόποι που η πλήξη σκοτώνει τον γάμο

Έρευνα: 70 τρόποι που η πλήξη σκοτώνει τον γάμο

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, αλλά τον γάμο τον σκοτώνει η... βαρεμάρα και μάλιστα με 70 διαφορετικούς τρόπους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως βαριούνται πιο εύκολα στον γάμο. Αν και οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βαρεθούν σε μία σχέση προ γάμου, μετά το… στεφάνι οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Winnipeg του Καναδά, επιστρατεύθηκαν 88 παντρεμένα ζευγάρια (μεταξύ των οποίων και ένα που είναι παντρεμένο εδώ και 36 χρόνια), που απάντησαν σε ένα σύνολο ερωτήσεων αναφορικά με τη σχέση τους.

Στις απαντήσεις συμπεριλήφθηκαν περίπου 70 διαφορετικές περιγραφές της πλήξης.

Στη συνέχεια, η λίστα των απαντήσεων δόθηκε σε μία δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο αναγνωρίζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία βαρεμάρας στη δική τους σχέση.

Η σχέση έχει γίνει ρουτίνα

Ο χαρακτηρισμός που επέλεξαν οι περισσότεροι για τη σχέση τους ήταν «ανιαρή», ενώ ακολούθησαν απαντήσεις όπως «έλλειψη κεφιού», «έλλειψη συζήτησης» και «έλλειψη ρομαντισμού». Εξίσου δημοφιλής ήταν η επιλογή: «η σχέση έχει γίνει ρουτίνα».

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες παραπονέθηκαν πως δεν νιώθουν πια τα «φτερουγίσματα» που ένιωθαν για τον σύντροφό τους τον πρώτο καιρό, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι βρίσκονται στη σκιά του συντρόφου τους.

Ένα τρίτο πείραμα έδειξε πως η συγκεκριμένη λίστα, ή αλλιώς «Κλίμακα Γαμήλιας Πλήξης», διέφερε εντελώς από τη γενικότερη βαρεμάρα που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος στην ζωή του.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι ο γάμος είναι πιο βαρετός από τη σχέση ή τα ραντεβού, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον πολύ περισσότερο χρόνο που περνούν οι δύο σύντροφοι μαζί.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Beverley Fehr, «αυτοί που απλώς βγαίνουν με κάποιον, μπορεί να νιώθουν λιγότερη βαρεμάρα επειδή τους είναι πολύ πιο εύκολο να απεγκλωβιστούν από τη συγκεκριμένη σχέση όταν νιώσουν πλήξη».

Και πρόσθεσε: «Αν ένας ερευνητής σταματούσε κόσμο στον δρόμο και ρωτούσε "ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της αιώνιας αγάπης;", υποπτευόμαστε ότι οι πιο συχνές απαντήσεις θα ήταν "οι τσακωμοί", "η προδοσία", "ο εγωισμός" κ.λ.π. Θα μας έκανε εντύπωση αν κάποιος απαντούσε "η βαρεμάρα", κι όμως αυτή δείχνει να είναι η σωστή απάντηση, ή έστω μία σωστή απάντηση».

Πηγή: Dailymail

v