Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέλφια τους!

Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέλφια τους!

Τα πρώτα παιδιά αποδεικνύεται ότι είναι πιο τυχερά: έχουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους, παίρνουν καλύτερα παιχνίδια και συνήθως τα… κακομαθαίνουν. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι υπερτερούν και κάπου ακόμα σε σχέση με τ’ αδέλφια τους: στην εξυπνάδα! Ωστόσο, η υποψία ότι αυτό οφείλεται στα καλύτερα γονίδια που κληρονομούν τα πρώτα παιδιά πλέον καταρρίπτεται.

Μια καινούρια έρευνα αποδεικνύει πως όντως τα πρωτότοκα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο, όμως, όχι λόγω καλύτερων γονιδίων, αλλά λόγω διαπαιδάγωγησης!

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά από το 1981 μέχρι το 2010, αριθμός που σίγουρα δεν μας επιτρέπει να τον αγνοήσουμε. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η αμέριστη προσοχή, οι ώρες που αφιερώνουν οι γονείς στα πρωτότοκα παιδιά και η βοήθεια που τους προσφέρουν στα μαθήματα του σχολείου είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την… ευστροφία τους. Αντίθετα, όπως αποδείχθηκε, οι γονείς δεν κατάφερναν να αφιερώσουν τόσο ποιοτικό χρόνο στα αδέλφια τους. Έτσι, όπως είναι λογικό, η στήριξη και η βοήθεια που προσέφεραν στα πρώτα παιδιά φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, αφού οι επιδόσεις τους ήταν τουλάχιστον ένα βαθμό υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις των μικρότερων αδελφών τους.

«Οι επιστήμονες μέχρι τώρα υπέθεταν ότι τα πρώτα παιδιά ήταν καλύτεροι μαθητές, κυρίως λόγω των γονιδίων. Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι η βιολογία δεν σχετίζεται με την ευστροφία των πρωτότοκων παιδιών. Η επαφή των παιδιών με τους γονείς τους και ο ποιοτικός χρόνος που περνάνε μαζί φαίνεται ότι είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί τα πρώτα παιδιά είναι εξυπνότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ramona Molitor, που συμμετείχε στην έρευνα. Προσθέτει, επίσης, ότι αν λάβουμε υπόψη τα γονίδιά τους, θα δούμε ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι λιγότερο υγιή από τα αδέλφια τους γιατί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα ή να παρουσιάσουν επιπλοκές στη γέννα. Επομένως, η θεωρία των «καλύτερων γονιδίων» έτσι κι αλλιώς καταρρίπτεται.

Γι' αυτό γονείς, όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να ασχολήστε το ίδιο με τα παιδιά, χωρίς -άθελά σας- να κάνετε διακρίσεις. Η επιστήμη μίλησε: υπεύθυνοι για την επιτυχία των παιδιών μας είμαστε εμείς!

Πηγή: themotherish.com

v