H 11 μηνών κόρη μου δεν προσπαθεί ακόμα να περπατήσει. Να ανησυχήσω;

H 11 μηνών κόρη μου δεν προσπαθεί ακόμα να περπατήσει. Να ανησυχήσω;

Ερώτηση:
Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι το οποίο στις είκοσι του μήνα γίνεται έντεκα μηνών. Δεν κάνει καμιά προσπάθεια να σταθεί όρθια κρατώντας εμάς η κάποιο έπιπλο και οπότε προσπαθούμε να την κάνουμε να σταθεί, μαζεύει τα πόδια της και γκρινιάζει. Ανησυχούμε διότι πλησιάζει στα πρώτα της γενέθλια και άλλα παιδάκια μικρότερα ή συνομήλικα όχι μόνο περπατούν, αλλά τρέχουν. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να βάζει βάρος στα πόδια και να στέκεται; Πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε; Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητέ γονέα,

Η ψυχοκινητική εξέλιξη κάθε παιδιού είναι ξεχωριστή και ακολουθεί τη δική της πορεία, όπως τα σωματομετρικά στοιχεία κάθε παιδιού ακολουθούν μια καμπύλη , συγκεκριμένη για κάθε παιδί.

Σε αδρές γραμμές ένα βρέφος έντεκα μηνών θα καταλαβαίνει μικρές προτάσεις (δώσε, φέρε, πάρε) και γνωρίζει το «όχι» και το «μη». Μπουσουλάει καλά με τα τέσσερα, μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στηριζόμενο στα έπιπλα από μόνο του, αλλά πέφτει και εύκολα, γι’ αυτό σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

* Φίτσιου Ευρυδίκη, Επιμελήτρια Παιδίατρος Ευρωκλινικής Παίδων .
 
 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v