Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν δίδυμα

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν δίδυμα

Όταν μια γυναίκα περιμένει όχι ένα αλλά δύο μωράκια το πρώτο πράγμα που τη ρωτάει γιατρός και γνωστοί είναι εάν υπάρχει ιστορικό διδύμων στην οικογένεια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κληρονομικότητα ευθύνεται μέχρι ενός σημείου για το αν μια μέλλουσα μανούλα θα έχει… μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ποια γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσει μια γυναίκα δίδυμα

Αν οι ωοθήκες της γυναίκας απελευθερώσουν ταυτόχρονα δύο ωάρια την περίοδο της ωορρηξίας και καταφέρουν να γονιμοποιηθούν αμφότερα, τότε τα δίδυμα είναι διζυγωτικά. Δεν μοιάζουν σαν δυο «σταγόνες νερό» αλλά σαν οποιαδήποτε αδέλφια.

Αντίθετα, τα μονοζυγωτικά/ πανομοιότυπα δίδυμα προέρχονται από ένα ωάριο το οποίο διαιρείται σε δύο και η ομοιότητά τους είναι απίστευτη!

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σχηματίζονται τα ημι-πανομοιότυπα δίδυμα, δημιουργούνται από το ίδιο ωάριο αλλά από διαφορετικό σπέρμα, και τα πανομοιότυπα τρίδυμα ή πεντάδυμα.

Η κληρονομικότητα αποδεδειγμένα παίζει ρόλο, με τους επιστήμονες να αναγνωρίζουν ότι όσες γυναίκες έχουν ιστορικό διδύμων στην οικογένειά τους είναι πιθανότερο να αποκτήσουν δίδυμα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα δίδυμα είναι ένα συχνό «φαινόμενο» για κάποιους πληθυσμούς, όπως της Δυτικής Αφρικής, ενώ για άλλους, όπως οι Ασιάτες, οι περιπτώσεις που μια γυναίκα μένει έγκυος σε δίδυμα, είναι σπάνιες.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και οι γυναίκες που υποβάλλονται σε κάποιου είδους θεραπεία γονιμότητας είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσουν δίδυμα.

Ποια γονίδια ευθύνονται για την απόκτηση διδύμων



Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχαν 1980 γυναίκες που συνέλαβαν δίδυμα και 12953 γυναίκες που είχαν αποκτήσει ένα παιδί, οι επιστήμονες αποφάσισαν να συγκρίνουν τα γονίδιά τους.

Aποδείχθηκε ότι δύο συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων απαντώνται σε πιο υψηλά επίπεδα στις γυναίκες με δίδυμα. Το πρώτο είναι η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), που βοηθά το ωάριο να ωριμάσει (σε κάθε έμμηνο ρύση αποβάλλεται ένα ωάριο, αφού ωριμάσει επαρκώς). Επομένως, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αν οι τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης μιας γυναίκας είναι πιο υψηλές, οι πιθανότητες να απελευθερωθούν δύο ωάρια σε μια έμμηνο ρύση –ένα από κάθε ωοθήκη- αυξάνονται εξίσου.

Η δεύτερη παραλλαγή γονιδίου ονομάζεται SMAD3 και όπως αποδεικνύεται επηρεάζει το πόσο ευαίσθητες είναι οι ωοθήκες στην ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη. Έτσι, οι γυναίκες μπορεί να παράγουν τα συνηθισμένα επίπεδα της FSH, αλλά οι ωοθήκες τους επηρεάζονται πιο εύκολα από την ορμόνη, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν δύο ωάρια το μήνα.

Σύμφωνα με τoν Cornelis Lambalk , γυναικολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άμστερνταμ, «Η ανακάλυψη ότι τα συγκεκριμένα γονίδια ευθύνονται για την απόκτηση δίδυμων είναι καινοτόμα, αφού δεν είχε αποδειχθεί μέχρι τώρα σχέση μεταξύ τους.»

Ωστόσο, τα δύο αυτά γονίδια είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Μαζί με άλλους παράγοντες, αυξάνουν την πιθανότητα για ν’ αποκτήσει μια γυναίκα δίδυμα κατά 29%, υποδεικνύοντας έτσι ότι και άλλα γονίδια μπορεί να μοιράζονται την… ευθύνη, αναφέρει η Dorret Boomsma, που συμμετείχε στην έρευνα. 

Ενδεχομένως σε επόμενες μελέτες, οι επιστήμονες να καταφέρουν να ρίξουν φως στο μυστήριο και να μάθουμε ποια γονίδια αποτελούν το υπόλοιπο 70%. Μέχρι τότε, απλώς «τσεκάρετε» το οικογενειακό ιστορικό σας για να δείτε αν υπάρχουν πιθανότητες ν΄αποκτήσετε κι εσείς δύο μωράκια με μια εγκυμοσύνη και να προετοιμαστείτε αναλόγως...

Πηγή: huffingtonpost.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v