5 δροσερά μαγαζιά στην Αθήνα για καλοκαιρινά ουζάκια

5 δροσερά μαγαζιά στην Αθήνα για καλοκαιρινά ουζάκια

Υπάρχουν δύο πραγματικά σοβαροί λόγοι να αγαπά κανείς το καλοκαίρι: η θάλασσα και τα ούζα. Κι επειδή οι περισσότεροι από εμάς έχουν μάλλον περιορισμένη πρόσβαση στη θάλασσα, ας εξετάσουμε πού μπορεί κανείς να πιει ένα ουζάκι μετά του απαραίτητου θαλασσομεζέ σε πλακόστρωτα, καλοκαιρινές αυλίτσες και κάτω από παχιές σκιές.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης, στα Εξάρχεια 

Μια από τις ωραιότερες και πιο προσεγμένες αυλές του κέντρου για δροσερά μεσημέρια και καλοκαιρινά βραδάκια, ένας φιλόξενος ψηλοτάβανος εσωτερικός χώρος που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο των Εξαρχείων για όταν πιάνει ψύχρα κι ένα μενού που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό, χωρίς να χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη! Δοκιμάστε οπωσδήποτε το απάκι με δεντρολίβανο, το ψημένο ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, τις καταπληκτικές τηγανιτές πατάτες και τα σιουφιχτά της λεβεντογέννας Κρήτης. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ουζάκι ή κρασί.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3845978

Ο Τέντζερης και το Καπάκι, στην Κηπούπολη

Όπως μας λένε οι ενημερωμένοι φίλοι μας εκεί στο in2life «Στο τέρμα της Κηπούπολης, σε μια υπερυψωμένη πλατεία με καταπράσινα παρτέρια που θυμίζει παλιά γειτονιά, το καλοκαιρινό ουζερί του Τέντζερη απλώνει γαλάζια τραπέζια και καρέκλες, θυμίζοντας νησιώτικο ταβερνάκι, και σερβίρει χύμα ή εμφιαλωμένο ούζο συνοδεία πολλών θαλασσινών ή στεριανών μεζέδων (από αθερίνα μέχρι μυδοπίλαφο και από μπιφτεκάκια ή μπριζολάκια ως μπακαλιάρο σκορδαλιά), με μια σούπερ προσφορά καθημερινά: 11€ το άτομο, για απεριόριστη κατανάλωση φαγητού.». Ιδανικό για δροσερά ουζάκια μετά των παιδιών ή άνευ, τις μέρες που οι ζέστες... σφίγγουν.

Ιωαννίνων 63, Κηπούπολη, τηλ: 210 5765553

Μια Ζωή την Έχουμε, στο Μεταξουργείο

Στο πολύβουο πια Μεταξουργείο, ανάμεσα στις όμορφες λαϊκές, παλιές κατοικίες και τα δεκάδες στέκια για κάθε γούστο, στον στενό πεζόδρομο της Σφακτηρίας, θα βρείτε την πιο νοσταλγική αυλή της Αθήνας.  Φερ φορζέ πολυθρόνες σε παστέλ χρώματα, χρωματιστά τραπεζάκια, κούνιες, βέσπες, γλαστράκια και χαλίκι συνθέτουν ένα σκηνικό απ' το οποίο περιμένεις να πεταχτεί ανά πάσα στιγμή ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Το φαγητό δεν είναι εξαιρετικό, όμως δεν θα πάτε στο «Μια ζωή την έχουμε» για γαστρονομικά πανηγύρια. Θα πάτε για χύμα ουζάκι, καλή παρέα και καλοκαιρινή διάθεση! Υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο.

Σφακτηρίας 20, Μεταξουργείο, τηλ.: 698 785 4164

Ο Σαντορινιός, στα Πετράλωνα

Μια πανέμορφη κυκλαδίτικη αυλίτσα, δυο βήματα από τον σταθμό του ηλεκτρικού των Πετραλώνων, μας ταξιδεύει μέσα από τις γεύσεις της στην υπέροχη Σαντορίνη. Στα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια της, ανάμεσα σε ασβεστωμένα πεζούλια και μπλε παράθυρα, δοκιμάζουμε ντοματοκεφτέδες, φάβα, πίτες, ωραία κρεατικά στη σχάρα, αλλά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 15 περίπου ευρώ ανά άτομο -του κρασιού συμπεριλαμβανομένου.

Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3451629

Γλυκύς, στην Πλάκα

Στον Γλυκύ δεν πας για να χορτάσεις με μπριζόλες και ψητά. Πας γιατί είναι μια απ' τις πιο όμορφες γωνιές της Πλάκας, μακριά απ' τα τουριστικά «φαγάδικα» με τους λευκοντυμένους σερβιτόρους-κράχτες. Ψάθινες καρέκλες και τσίγκινα τραπέζια παλιού καφενείου, σας περιμένουν κάτω από μια παχιά σκιά πίσω απ' την -βουλιαγμένη από κόσμο- οδό Κυδαθηναίων. Απολαύστε απογευματινό καφεδάκι, χύμα ούζο και αξιοπρεπή μεζεδάκια μετά από βόλτα με τα παιδιά στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, στην σχετικά προστατευμένη αυλή και θα μας θυμηθείτε.

Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

v