«Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;» Πώς να απαντήσετε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

«Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;» Πώς να απαντήσετε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Όπως μεγαλώνουν και παρατηρούν τον κόσμο, τα παιδιά σας θα θέλουν όλο και πιο πολύ να κατανοούν καλύτερα όσα βλέπουν και, συνεπώς, να σας κάνουν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες δεν είστε πάντα σε θέση να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση. Δείτε λοιπόν, μερικές από αυτές και πάρτε ιδέες για το πώς θα τις απαντήσετε.

Γιατί βράζει το νερό;

Όταν το νερό ζεσταίνεται, τα εκατομμύρια σωματίδια από τα οποία αποτελείται αρχίζουν να κινούνται πέρα-δώθε. Όσο πιο γρήγορα κινούνται τόσο πιο πολύ απομακρύνονται μεταξύ τους, μέχρι που χωρίζονται εντελώς το ένα από τ’ άλλο και γίνονται ατμός, φεύγοντας στον αέρα.

Γιατί δεν πέφτουν τ’ αεροπλάνα;

Πώς γίνεται ένα αεροπλάνο 162 τόνων να αιωρείται στον ουρανό; Όταν ο άνεμος κυλάει συγχρόνως πάνω και κάτω απ’ τα φτερά του αεροπλάνου προκαλεί την ανύψωσή του. Στο πάνω μέρος, ο άνεμος κινείται γρήγορα και ασκεί λιγότερη πίεση, ενώ στο κάτω μέρος, ο αέρας είναι πυκνότερος κι έτσι πιέζει προς τα πάνω. Όσο πιο γρήγορα κινείται ένα αεροσκάφος τόσο πιο εύκολα ανυψώνεται.

Γιατί το χιόνι είναι άσπρο;

Αν τις δούμε ξεχωριστά, κάθε νιφάδα είναι άχρωμη και διαφανής. Τότε πώς γίνεται ένα χιονισμένο τοπίο να είναι κατάλευκο; Όταν όλες οι νιφάδες του χιονιού ενωθούν σε μια μεγάλη μάζα διαθλούν και αντανακλούν το φως του ήλιου. Έτσι, το φως που φτάνει σε μας είναι λευκό επειδή και ο ήλιος είναι λευκός, άσχετα αν, μέσα απ’ την ατμόσφαιρα, μας φαίνεται κίτρινος.

Γιατί οι αστροναύτες αιωρούνται στο διάστημα;

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι αστροναύτες σ’ έναν διαστημικό σταθμό δεν μένουν ανεπηρέαστοι απ’ την βαρύτητα της Γης, που επηρεάζει οτιδήποτε βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ αυτήν. Επειδή ο σταθμός κινείται σαν να πέφτει προς τη Γη με πολλά χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χωρίς όμως να χτυπά ποτέ επάνω της, η ταχεία πτώση συνεχίζεται στο άπειρο και όσοι είναι μέσα αιωρούνται σαν να μην έχουν βάρος.

Γιατί το νερό δεν καίγεται;

Το νερό παράγεται ως αποτέλεσμα μίας χημικής αντίδρασης που περιλαμβάνει την ένωση υδρογόνου και οξυγόνου, την καύση του πρώτου και την απελευθέρωση ενέργειας. Επειδή είναι αποτέλεσμα καύσης, λοιπόν, το νερό δεν μπορεί να «καεί» ξανά υπό κανονικές συνθήκες.

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;

Καθώς οι ακτίδες του ήλιου περνούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, διαθλώνται και το λευκό ηλιακό φως χωρίζεται στα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου. Επειδή το μπλε έχει την ιδιότητα να διασκορπίζεται περισσότερο από τ’ άλλα χρώματα καταλήγει να κυριαρχεί στον ουρανό, χωρίς όμως να είναι ομοιόμορφο εξαιτίας της παρουσίας των υπόλοιπων χρωμάτων.

Γιατί οι δείκτες του ρολογιού κινούνται προς τα δεξιά;

Πολύ παλιά, πριν από τα πρώτα μηχανικά ρολόγια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ηλιακά ρολόγια για να γνωρίζουν τι ώρα είναι. Τα ηλιακά ρολόγια πρωτοεμφανίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου η κίνηση του ήλιου μετακινεί τις σκιές των αντικειμένων από τ’ αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι, όταν φτιάχτηκαν τα πρώτα μηχανικά ρολόγια, υιοθετήθηκε η αντίστοιχη κίνηση των δεικτών.

v