Παζάρια με τα παιδιά: Όταν το «όχι» πρέπει να είναι «όχι»

Παζάρια με τα παιδιά: Όταν το «όχι» πρέπει να είναι «όχι»

Δε γνωρίζουν από διπλωματία ή δικηγορική, αλλά είναι φορές που τα παιδιά βρίσκουν τρόπο να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις των γονιών και να περνάει το δικό τους πριν εκείνοι καταλάβουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Ο τρόπος δεν είναι πρωτότυπος, μαθαίνουν να  διαπραγματεύονται κι επιμένουν μέχρι να βρουν κάποιο «κενό» στο σκεπτικό των γονιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπέρ τους. Γι’ αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, το «όχι» πρέπει να είναι κατηγορηματικό και αδιαπραγμάτευτο…

Βάλτε «κόκκινες» γραμμές

Μπορεί να είναι μια μια φράση που έχει εξευτελιστεί στις μέρες μας, αλλά οι ξεκαθαρισμένες προτεραιότητες όσον αφορά το τι είδους αιτήματα σηκώνουν συζήτηση και τι όχι δεν παύουν ποτέ να είναι απαραίτητες. Το παιδί δεν πρόκειται να «το βάλει κάτω», ενώ το αίτημά του μπορεί να έρθει σε στιγμές που δεν είστε σε θέση να αντισταθείτε, λόγω πίεσης ή διάθεσης.

Δώστε του, λοιπόν, να καταλάβει ότι για κάποια πράγματα η αρνητική απάντηση είναι πάγια και δεν υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με τις συνθήκες ή τη χρονική στιγμή. Αν π.χ. θέλετε να αποφεύγει κάποιες απ’ τις «κακές» τροφές που τα παιδιά ζητούν συχνά, πείτε του ότι είναι κάτι που θα πρέπει να ξεχάσει χωρίς δεύτερη κουβέντα και, αν είναι συγκεκριμένος, εξηγήστε του τον λόγο ώστε να μην αισθάνεται ότι η απόφασή σας είναι αυθαίρετη.

Κερδίστε χρόνο πριν απαντήσετε

Ένα παιδί, είναι πιθανό να προσαρμοστεί στη συμπεριφορά σας και να ζητά αυτό που θέλει (και που υποπτεύεται ότι θα του αρνηθείτε) σε στιγμές που ίσως να μην έχετε καθαρό μυαλό ή το κουράγιο να τσακωθείτε μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε του να επαναλάβει το αίτημά του και πείτε του ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε, ακόμη και αν η απάντησή σας είναι όχι. Έτσι, πέρα απ’ το ότι αποφεύγετε να φανείτε αυταρχική στο παιδί, κερδίζετε χρόνο ώστε να συγκροτήσετε τη σκέψη σας και να συνοδεύσετε την απάντηση με ένα καλό επιχείρημα ή, αν είναι θετική υπό όρους, με μία καθαρή περιγραφή των όρων αυτών. Για παράδειγμα, αν το παιδί ζητήσει να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου, καλό είναι γνωρίζει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις (ίσως αυτές έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ή με την τήρηση κάποιων κανόνων διατροφής) οι οποίες, αν δεν τηρηθούν, μπορεί η απάντηση να είναι αρνητική την επόμενη φορά.

Να είστε συνεπείς και σταθεροί

Κάποιες φορές πάλι, είναι πιθανό να ξανασκεφτείτε την αρνητική απάντησή σας και να καταλήξετε ότι θα μπορούσατε να είστε πιο διαλλακτική με το παιδί και να δεχτείτε το αίτημά του. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να μείνετε σταθερή στην απάντηση που έχετε δώσει εξαρχής, ακόμη κι αν την έχετε αναθεωρήσει μέσα σας. Η οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς αιτιολόγηση θα στείλει το λάθος μήνυμα στο παιδί που, ίσως, ν’ αρχίσει να παίρνει τις απαγορεύσεις σας πιο ελαφρά και πιστέψει ότι τα πάντα μπορούν να αρθούν με λίγη πίεση.

Μην ανησυχείτε, ένα «όχι» εδώ κι εκεί που δεν το πιστεύετε απόλυτα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ρήξη ή κάποια άλλη δυσάρεστη συνέπεια. Κρατήστε την εμπειρική αυτή γνώση για την επόμενη φορά και στην πρώτη ευκαιρία «επανορθώστε» χωρίς να ρισκάρετε καθόλου από τη βαρύτητα του λόγου σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v