7 βιβλία που θα προετοιμάσουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο

7 βιβλία που θα προετοιμάσουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Γι’ άλλους πιο δύσκολη και γι’ άλλους πιο εύκολη, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια μέρα που μπορεί να δυσκολέψει παιδιά και γονείς χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, η παιδική βιβλιογραφία είναι πλούσια σε «βοηθήματα», πανέμορφα παραμυθάκια που μιλούν στην καρδιά των παιδιών και τα βάζουν στο κλίμα της πρώτης σχολικής εμπειρίας.

Σημειώστε τους τίτλους, τρέξτε στο βιβλιοπωλείο και επιλέξτε όποιο πιστεύετε ότι θα κάνει πιο ομαλή τη μεταβάση για το παιδί.

«Ο δεινόσαυρος πάει σχολείο» σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά

Ένα παιδί εξηγεί σ’ έναν αγχωμένο δεινόσαυρο πώς είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο και διώχνει μακριά τους φόβους που τον έχουν κυριεύσει. Μαζί τους, διώχνει και τους φόβους των λιλιπούτειων αναγνωστών (προσεχώς και μαθητών) για την πρώτη χρονιά που θα περάσουν στα θρανία. 

Το έξυπνο κείμενο αναδεικνύεται με την εξαιρετική μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, που συνοδεύεται από μια πολύχρωμη και χαρούμενη εικονογράφηση. 

«Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή» του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Ο Νίκος κάνει έναν ξεχωριστό φίλο με το που πηγαίνει στο σχολείο: τον Μπελαμή τον πειρατή. Μπορεί ο μικρός πειρατής να είναι διαφορετικός από τ' άλλα παιδιά, όμως αυτή είναι κια η γοητεία του!

Το  βιβλίο, σε συγγραφή του Αντώνη Παπαθεοδούλου, δίνει στα παιδιά το μάθημα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από τα φαινόμενα και τους καθωσπρεπισμούς- ένα σημαντικό μάθημα για τους συμμαθητές- πειρατές που θα γνωρίσουν στο σχολείο!

Η χαριτωμένη αλλά απλή για τα παιδιά εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. 

«Το γκουντούν πάει σχολείο» από τον Ευγένιο Τριβιζά

Το όνομα του ευγένιου Τριβιζά είναι εγγύηση για την παιδική λογοτεχνία. Σ' αυτό το βιβλίο, ο ήρωάς μας, ο Γκουντούν, κρύβεται από τον γκουντουνοφάγο αλλά με τη βοήθεια της Χαράς καταφέρνει να αποδράσει. 

Όπως αποδεικνύεται, η Χαρά αλλά και οι περιπέτειές του είναι το δικό του σχολείο!

«Όχι, κυρία» του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Οι περιπέτειες μιας δασκάλας που την ταλαιπωρούν οι μαθητές της είναι το θέμα του βιβλίου. Η γυναίκα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα πιτσιρίκια αλλά εκείνα συνεχίζουν να της κάνουν... τη ζωή δύσκολη. 

Το καλύτερο μάθημα για να μάθετε στο παιδί να μην βασανίζει την δασκάλα στο μάθημα. 

«Πετάει, πετάει το σχολείο» του Πέτρου Μπουλώτη

Δύο φίλοι ζωγραφίζουν φτερά στους τοίχους του σχολείου, μέχρι που αυτά... ζωντανεύουν και το σχολείο φεύγει μακριά. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Τι πρέπει να κάνουν τα δύο αγόρια μετά; 

Το βιβλίο περιγράφει τις συνέπειες των πράξεών μας, ακόμα κι αν εμείς πιστεύουμε ότι δεν κάνουμε κάτι κακό. 

«Πρώτη μέρα στο σχολείο» της Νικολέττας Κόστα

Ο μικρός Γιαννάκης ετοιμάζεται να πάει στην Πρώτη Δημοτικού, αλλά φοβάται πολύ να ξεκινήσει το σχολείο. Καθώς, όμως, η πρώτη του μέρα περνά και γνωρίζει τους καινούργιους συμμαθητές του, ο Γιάννης γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι απ’ όλα και μεταδίδει τη χαρά του στους μικρούς αναγνώστες.

Έτσι πρέπει ν' αρχίσει και το σχολείο για τα δικά μας «πρωτάκια» φέτος. Εξάλλου, δεν πρέπει να έχουν κάτι να φοβούνται!

«Μαυρούλα: Πρώτη μέρα στο σχολείο» του Rob Scotton




Η Μαυρούλα είναι μία μικρή γατούλα κι η πρώτη της μέρα στο γατοσχολείο τη βρίσκει ν’ ανησυχεί για την κοινωνική ζωή της. Για σιγουριά, λοιπόν, παίρνει μαζί το κατοικίδιό της, ένα ποντικάκι που λέγεται Φαγκρής. Μόλις τα άλλα γατάκια αντιλαμβάνονται την παρουσία του, το μάθημα μετατρέπεται σε κυνηγητό κι η Μαυρούλα ανησυχεί ακόμη πιο πολύ. Μέχρι που η δασκάλα αναλαμβάνει να δώσει σε όλους μας ένα πολύ χρήσιμο μάθημα...

Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, όπου θα γνωρίσουν πολλά διαφορετικά παιδιά. 

Σύγχρονη εικονογράφηση, έξυπνο κείμενο και ιδιαίτεροι συμβολισμοί. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v