Πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό που θα κάνει τα φαγητά σας πεντανόστιμα

Πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό που θα κάνει τα φαγητά σας πεντανόστιμα

Οι περισσότερες νοικοκυρές από εμάς, έχουμε πάντα έναν έτοιμο ζωμό στο ντουλάπι της κουζίνας μας, αφού είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό με μία μόνο κίνηση. Όμως, παρά την ευκολία που μας προσφέρει, τα συντηρητικά που έχει δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας και για τα… κιλά μας.

Γι’ αυτό, δείτε πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμους σπιτικούς ζωμούς που θα φυλάτε πάντα στο ψυγείο σας. Ακολουθούν τρεις συνταγές για να επιλέξετε ποια προτιμάτε!

1. Ζωμός light για vegetarian

Τι θα χρειαστείτε



2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

2 ματσάκια σέλερι κομμένα

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Μισό φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια

1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένη τομάτα ή 1 κουταλάκι της σούπας πασάτα

11-13 φλιτζάνια κρύο νερό

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα θυμάρι

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Τι θα κάνετε



Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι μαζί με το ελαιόλαδο σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά. Αν τα λαχανικά αρχίζουν να «κολλάνε» στο σκεύος, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο ή λίγο νερό. Τα αφήνετε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια και ανακατεύετε συχνά. Μόλις πάρουν καφέ χρώμα, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμα ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, ρίχνετε στο μίγμα όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε σε μεσαία προς υψηλή φωτιά. Έπειτα, αφήνετε τον ζωμό να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά και, πριν το τέλος, προσθέτετε το θυμάρι. Ρίχνετε το αλάτι και απομακρύνετε το σκεύος απ’ τη φωτιά για να κρυώσει ο ζωμός. Στη συνέχεια, τον σουρώνετε και είναι έτοιμος!

Πηγή: jenniferskitchen.com

2. Ζωμός από κοτόπουλο

Τι θα χρειαστείτε



1 κοτόπουλο (τα υλικά της συνταγής αντιστοιχούν σε μισό κιλό κοτόπουλο)

2 μέτρια καρότα, χωρίς τη φλούδα και ψιλοκομμένα

2 ματσάκια σέλερι ψιλκοκομμένα

1 κρεμμύδι

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

Τι θα κάνετε

Πώς θα προετοιμάσετε το κοτόπουλο

Αφαιρέστε την πέτσα απ’ το κοτόπουλο με ένα κοφτερό μαχαίρι. Έπειτα, πλύντε το καλά, βάλτε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε κρύο νερό μέχρι να βυθιστεί ολόκληρο μέσα. Καλύψτε το σκεύος κατά το ήμισυ και ανοίξτε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για περίπου τριάντα λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που ενδεχομένως βγαίνει στην επιφάνειά του.

Η ώρα των λαχανικών



Προσθέστε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε το μίγμα να βράσει για είκοσι λεπτά ακόμα. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν τα λαχανικά αρχίζουν να μαλακώνουν και το κοτόπουλο φαίνεται ότι έχει «πάρει χρώμα».

Η στιγμή του… ξεκοκαλίσματος



Απομακρύνετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει για δέκα λεπτά ενώ τα λαχανικά σιγοβράζουν. Έπειτα, αρχίστε να αφαιρείτε το κρέας από τα κόκκαλα, κόβοντάς το σε μικρές μπουκιές.



Προσθέστε τα κόκαλα μέσα στον ζωμό και αφήστε τον να σιγοβράσει μαζί με τα λαχανικά για περίπου τριάντα λεπτά. Να θυμάστε ότι το νερό πρέπει όλη την ώρα να σκεπάζει τα υλικά, γι’ αυτό αν δείτε ότι εξατμίζεται, αναπληρώστε το.  Έπειτα, αφαιρέστε τα κόκκαλα από τον ζωμό και στη συνέχεια σουρώστε τον. Τέλος, με ένα κουτάλι πιέστε τα υλικά που έχουν μείνει για να φύγουν όλα τα υγρά.

Πηγή: finecooking.com

3. Ζωμός ο κλασικός: από μοσχάρι!

Τι θα χρειαστείτε



Περίπου 2,3 κιλά από κόκκαλα μοσχαριού

4 κομμένα καρότα

2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση

Μισή σκελίδα σκόρδο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 φύλλα θυμάρι

2 φύλλα δάφνη

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Τι θα κάνετε:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς, τοποθετείτε τα κόκαλα σε ένα ταψί και τ’ αφήνετε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου ενώ τα γυρνάτε περιστασιακά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα, όταν πάρουν καφέ χρώμα. Κόβετε το σέλερι και τα καρότα σε 3 κομμάτια το καθένα και τα προσθέτετε στο ταψί μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ψήνετε, ενώ τα γυρνάτε πάλι περιστασιακά για 25 με 30 λεπτά.



Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε κρύο νερό μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά. Αδειάζετε το λίπος από το τηγάνι, ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα νερό μαζί με το μαΐντανό, το θυμάρι, τη δάφνη και το πιπέρι. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για 4 ώρες. Εν τω μεταξύ, φροντίστε να βγάζετε τον αφρό από την επιφάνειά του και να προσθέτετε νερό αν βλέπετε ότι έχει απορροφηθεί. Έπειτα, σουρώνετε τον ζωμό, τον αφήνετε να κρυώσει και τον αποθηκεύετε. Δείτε παρακάτω τον τρόπο.

Πηγή: bonapetit.com

Πώς να τον αποθηκεύσετε:



Μόλις ο ζωμός κρυώσει, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε παγοθήκες (αν σας βολεύουν τα μικρά τετραγωνάκια), σε φόρμες σιλικόνης για μάφινς ή σε νάιλον σακούλες φαγητού. Ο ζωμός διατηρείται στην κατάψυξη από 3 έως 6 μήνες.



Αν επιμένετε στην πιο φρέσκια εκδοχή του, αποθηκεύστε τον σε γυάλινα βάζα που στη συνέχεια θα τοποθετήσετε στη συντήρηση του ψυγείου για 3-4 μέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v