Γιατί είναι ωραίο να έχεις παιδιά με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Γιατί είναι ωραίο να έχεις παιδιά με μεγάλη διαφορά ηλικίας

Το πόσο σύντομα θα αποφασίσει ένα ζευγάρι να κάνει δεύτερο παιδί, είναι κάτι που αφορά μόνο το ίδιο και, ειδικά στις μέρες μας, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων είναι ανεξάρτητοι από την καθεαυτή επιθυμία των γονιών (οικονομικές δυνατότητες, διαθεσιμότητα βοήθειας, άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η οικογένεια κ.ο.κ.). Έτσι, υπάρχουν γονείς που αποκτούν παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας και απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της απόφασης αυτής, και άλλοι που προτιμούν να το καθυστερήσουν λίγο για τους δικούς τους εξίσου καλούς λόγους, οι οποίοι είναι…

Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την όποια ζήλια

Δεν είναι ότι δεν θα νιώσει κάπως παραμελημένο το μεγαλύτερο παιδί, όταν εμφανιστεί το κατά πολύ μικρότερο αδερφάκι στο σπίτι. Αν πρόκειται, όμως, για ένα παιδί 5-6 ετών, τότε είναι πλέον σε θέση και να μιλήσει για το πώς νιώθει, αλλά και να ακούσει και να καταλάβει ότι το μωράκι χρειάζεται, όχι περισσότερη αγάπη, αλλά σίγουρα περισσότερη φροντίδα. Έτσι, είναι μάλλον απίθανο να αντιδράσει με έντονα ξεσπάσματα ζήλιας που θα κάνουν την ζωή των γονιών τρομερά δύσκολη.

Η βοήθεια που προσφέρει το μεγάλο παιδί είναι πολύτιμη

Από το «αγάπη μου, πιάσε μου ένα πετσετάκι» όταν πλένετε το μωρό, μέχρι το «μαμά, το μωρό βήχει» μέσα στη νύχτα, το μεγαλύτερο παιδί μετατρέπεται ξαφνικά σε έναν πολύτιμο βοηθό που κάνει το μεγάλωμα του μωρού πολύ πιο εύκολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να επωμιστεί ρόλους και ευθύνες που δεν συμβαδίζουν με την ηλικία του και δεν ζήτησε ποτέ –προσέξτε, δηλαδή, μην του μεταφέρετε άγχη και βάρη που πρέπει να είναι δικά σας. Μπορεί, όμως, να γνωρίζει πως η βοήθεια που προσφέρει είναι για εσάς πολύτιμη –όποτε έχει εκείνο την διάθεση να την προσφέρει.

Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αφοσιωθούν απόλυτα και να «χορτάσουν» δύο μωρά

Αυτό σημαίνει ότι τις ώρες που το μεγάλο παιδί είναι στο σχολείο ή στις εξωσχολικές δραστηριότητες, το μωρό απολαμβάνει την αποκλειστική φροντίδα, τα παιχνίδια και τις απερίσπαστες αγκαλιές της μανούλας του. Με τον ίδιο τρόπο, όταν το μωρό κοιμάται έχετε όλο τον χρόνο να ασχοληθείτε με το μεγαλύτερο παιδί –ενώ του είχατε έτσι κι αλλιώς αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι, από τη στιγμή που γεννήθηκε και μέχρι που έγινε μεγάλο παιδί.

Το μεγαλύτερο παιδί γίνεται πιο ώριμο και ανεξάρτητο

Με ένα μωρό στο σπίτι, το μεγαλύτερο παιδί νιώθει αυτόματα ότι ο ρόλος του επιφορτίζεται με αυτόν του βοηθού, του συμβούλου, του προστάτη, του δασκάλου… Έτσι, αρχίζει να αναγνωρίζει περισσότερο τις ικανότητές του και ότι δεν χρειάζεται διαρκώς βοήθεια από εσάς. Το μεγαλύτερο παιδί σταδιακά καταλαβαίνει ότι μπορεί να βάλει νερό μόνο του, ενώ εσείς θηλάζετε το μωρό, ή ότι μπορεί να ντυθεί μόνο του, τη στιγμή που εσείς ετοιμάζετε το μωρό για να πάτε όλοι μαζί βόλτα. Οι ειδικοί λένε ότι ο λόγος που αυτό το μεγαλύτερο παιδί έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση είναι επειδή του έχει αφιερωθεί, τουλάχιστον για τα 4-5 πρώτα χρόνια της ζωής του, η αμέριστη προσοχή των γονιών. Επιπλέον, παρακολουθώντας τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα μωρό, το μεγαλύτερο παιδί μαθαίνει να είναι πιο υπομονετικό, δείχνει περισσότερη κατανόηση στους γονείς, ενώ γίνεται πιο πρόθυμο να μοιραστεί και να συνεργαστεί, τόσο μαζί σας όσο και με το μωρό.

Και το μικρό «μεγαλώνει» πιο γρήγορα

Το μωρό, από την άλλη, έχει ένα σπουδαίο πρότυπο για να ακολουθήσει –και αυτό δεν είστε πια μόνο εσείς, αλλά και το μεγαλύτερο αδερφάκι. Παρατηρώντας με προσήλωση κάθε του κίνηση, είναι πολύ πιθανό το μικρότερο αδερφάκι να μιλήσει πιο γρήγορα, να μάθει να διαβάζει πιο γρήγορα ή ακόμα και να εκπαιδευτεί πιο εύκολα στην τουαλέτα.

Υπάρχουν λιγότεροι τσακωμοί μεταξύ τους

Τα αδέρφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να μην παίξουν πολύ μαζί, όμως γι’αυτό και δεν θα τσακωθούν ποτέ για ένα παιχνίδι. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αντιζηλία, ανάμεσα σε αυτά τα αδέλφια, ή να εκδηλώσουν μεταξύ τους βίαια ξεσπάσματα θυμού.

Είναι πιο οικονομικό

Δεν είναι τόσο ότι γλυτώνεις πολλά χρήματα, απλά κάποια έξοδα επεκτείνονται (κάτι σαν επέκταση δανείου). Γιατί δεν χρειάζεται να αγοράσεις ταυτόχρονα δύο βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου, δύο καθισματάκια φαγητού, πιθανώς δύο καρότσια, ενώ το μωρό φορά άνετα τα ρούχα του μεγαλύτερου παιδιού. Επίσης, αν πρέπει να πάνε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, δεν θα χρειαστεί να πληρώνετε για δύο παιδιά ταυτόχρονα, όπως και δεν θα χρειαστεί -στο μέλλον- να πληρώνετε ταυτόχρονα φροντιστήρια ή σπουδές για δύο παιδιά.

Λίγο πιο ξεκούραστο και με λιγότερο άγχος

Λίγο πιο ξεκούραστο γιατί το μεγαλύτερο παιδί μπορεί όχι μόνο να κάνει πολλά πράγματα μόνο του, για τον εαυτό του, αλλά και να σας βοηθά (εξάλλου, έχετε χορτάσει και μερικά χρόνια ύπνου, μέχρι να αρχίσουν ξανά τα ξενύχτια). Και με λιγότερο άγχος, γιατί πλέον έχετε αρκετά χρόνια εμπειρίας ως μαμά και μπορείτε να δείτε τα σωστά και τα λάθη σας στο μεγαλύτερο παιδί σας, ώστε να μην τα επαναλάβετε στο μωρό.

Εξυπηρετεί περισσότερο τις εργαζόμενες μαμάδες

Με το να έχει μια μαμά δύο παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας, ενώ είναι και εργαζόμενη, μπορεί αφενός να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα της, γιατί θα χρειαστεί να λείπει για μεγάλο -σχεδόν συνεχόμενο- διάστημα, ενώ μπορεί να είναι και εξαντλητικό, γιατί δύο πολύ μικρά παιδιά έχουν σχεδόν τις ίδιες ανάγκες, στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται εις διπλούν η μαμά. Περιμένοντας να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να κάνετε το δεύτερο, σας δίνεται η δυνατότητα -ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες- να κατασταλάξετε επαγγελματικά.

Επεκτείνονται και τα όμορφα χρόνια της φροντίδας μικρών παιδιών

Γεγονός είναι πως μετά τα 5-6 χρόνια του, το παιδί δεν είναι πια τόσο προσκολλημένο στους γονείς του. Όσο υγιές κι αν είναι αυτό, κατά βάθος μέσα της κάθε μαμά θα ήθελε να καθυστερήσει λίγο τον χρόνο, για να το κρατήσει λίγο παραπάνω δίπλα της. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή, για να έρθει ένα επόμενο μωρό που θα κάνει τη «μωρουδίλα», τις τρυφερές πολύωρες αγκαλιές και τα ανέμελα παιδικά γέλια στο σπίτι να κρατήσουν λίγο περισσότερο!

 

v