Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Γιατί δεν αντιδράς;

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Γιατί δεν αντιδράς;

Κάθε χρόνο περίπου 500 εκ. με 1.5 δις. παιδιά σε όλο τον κόσμο υφίστανται κάποια μορφή βίας, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. Στην διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης υπολογίζεται ότι έχουν εξαφανιστεί περίπου 10 εκ. παιδιά, σύμφωνα με τη Europol. Όσο για τα Ελληνόπουλα; Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έχει λάβει από την αρχή του χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά. Από αυτά 4 στα 10 ήταν μικρότερα των 6 ετών, ενώ τα μισά υφίσταντο παραμέληση ή εγκατάλειψη. Γιατί δεν αντιδράμε;

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής κακοποίησης, το Χαμόγελο του Παιδιού, από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.



Στο πλαίσιο αυτών πραγματοποίησε εκδηλώσεις, ομιλίες, συμμετείχε σε εκπομπές, επιστράτευσε φορείς και τελικά φτάνει μέχρι την δική μας οθόνη με σκοπό να μας μεταφέρει το πιο ουσιαστικό μήνυμα: Αντιδράστε! Μην γίνεστε ποτέ παθητικός θεατής ή ακροατής όταν κάποιο παιδί γίνεται θύμα κακοποίησης!

Αν αντιληφθείτε ότι ένα παιδί κακοποιείται...

Αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης, αντιδράστε! Μπορεί να σώσετε ένα παιδί! Η σιωπή είναι συνενοχή και ίσως είναι μόνο στο δικό σας χέρι να βάλετε τέλος στο πρόβλημα.

Αν ακούσετε ύποπτους θορύβους από το διπλανό διαμέρισμα, αν το παιδί σας μιλήσει για ένα συμμαθητή του που κακοποιείται ή αν γίνετε με τον οποιοδήποτε τρόπο μάρτυρες παιδικής κακοποίησης, καλέστε αμέσως στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Εξηγήστε -ακόμα και ανώνυμα- τι είδατε, μάθατε ή ακούσατε. Το Χαμόγελο του Παιδιού, θα το αναφέρει στις αρμόδιες αρχές και η Αστυνομία ή/και η Εισαγγελία θα αναλάβουν να παρέμβουν. 

v