Γιατί δεν πρέπει να κλαίτε όταν είστε έγκυος

Γιατί δεν πρέπει να κλαίτε όταν είστε έγκυος

Στην εγκυμοσύνη ξέρουμε ότι έρχονται τα πάνω- κάτω. Οι ορμόνες μας κάνουν πάρτι, με αποτέλεσμα να αλλάζει συνεχώς η διάθεσή μας και πολλές φορές να κλαίμε με το παραμικρό. Παρά το ότι γνωρίζουμε πως το μωρό στην κοιλιά μας ακούει τη φωνή μας και αντιδρά σε αυτή, μια σχετική έρευνα αποδεικνύει κάτι λιγότερο αναμενόμενο: ένα έμβρυο 6 μηνών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τα δυσάρεστα συναισθήματα της μαμάς, και άρα και από το κλάμα, που συνήθως σηματοδοτεί ότι δεν νιώθουμε καλά.

Έτσι, οι επιστήμονες χώρισαν την σοβαρότητα των επιπτώσεων των «κακών» συναισθημάτων στις εξής κατηγορίες:

Άγχος

Το υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκκρίνει τη λεγόμενη ορμόνη του στρες, που διαπερνά τον πλακούντα. Έτσι, αν αγχώνεστε συχνά, αυτή η ορμόνη «περνά» και στο παιδί και οι πιθανότητες να εμφανίσει χρόνιο άγχος είναι αυξημένες.

Κατάθλιψη

Τα μωρά που γεννιούνται από μαμάδες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κι εκείνα κατάθλιψη μετά τα 18, ενώ παρουσιάζουν προβλήματα στη συμπεριφορά, όπως η επιθετικότητα.

Για τις «κακές» μέρες

Όλοι έχουμε κάποιες «κακές» μέρες που «μας παίρνουν από κάτω». Γι’ αυτές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά το μωρό σας. Απλώς προσπαθήστε να αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα και να χαλαρώσετε.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι αν η διάρκεια των δυσάρεστων συναισθημάτων και του κλάματος είναι παρατεταμένη. Σε αυτή την περίπτωση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αφού αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρότερο. Να θυμάστε ότι έτσι, προστατεύετε εσάς αλλά και το μέλλον του μωρού σας!

Πηγή: Familyshare.com

v