Ποιες είναι οι σημαντικότερες εφαρμογές της υστεροσκόπησης

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εφαρμογές της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση είναι μια πολύτιμη εξέταση είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση συχνών γυναικολογικών προβλημάτων είτε για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Επιτρέπει στον γυναικολόγο αναπαραγωγής να ελέγξει την κοιλότητα της μήτρας και να διαγνώσει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να δημιουργούν υπογονιμότητα και να τις αντιμετωπίσει.

Διαγνωστική υστεροσκόπηση: Διερεύνηση κοιλότητας μήτρας

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται για να ανιχνευτούν καταστάσεις της μήτρας που προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο ή ακανόνιστη περίοδο, αποβολές και υπογονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, ενδεχομένως να πρόκειται για πολύποδες, συμφύσεις ή διάφραγμα της μήτρας, για ανώμαλα πεπαχυμένο ενδομήτριο κλπ.

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Είναι η αφαίρεση πολύποδα ή ινομυωμάτων, διόρθωση ανατομικών ανωμαλιών μήτρας. Κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση ο γιατρός ταυτόχρονα με τη διάγνωση κάνει θεραπεία του προβλήματος. Συνήθως χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πολύποδα, συμφύσεων ή ινομυωμάτων.

Πολύποδες

Οι πολύποδες μήτρας είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. 

Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί  λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν: αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν η ασθενής προσπαθεί για εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας (δεν προκαλούν καρκίνο) και στις περισσότερες γυναίκες ανιχνεύονται με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα. Τα συμπτώματα της ασθενούς λόγω των ινομυωμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους (στην κοιλότητα, στο τοίχωμα ή στο εξωτερικό περίβλημα της μήτρας). Αν ένα ινομύωμα αναπτύσσεται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας ή αν γενικά επηρεάζει την κοιλότητα της μήτρας, τότε αυτό ενδεχομένως να εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου και να προκαλεί υπογονιμότητα.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία («μέθη») προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Διόρθωση ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας

Σε πολλές περιπτώσεις ένα ζευγάρι αδυνατεί να πετύχει εγκυμοσύνη ή έχει αποτυχημένες προσπάθειες με εξωσωματική γονιμοποίηση ή πολλαπλές αποβολές ενώ όλα δείχνουν καλά. Σε πληθώρα κλινικών μελετών έχει φανεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανατομικών προβλημάτων στη μήτρα της γυναίκας (συγγενείς ανωμαλίες). Αυτές οι ανωμαλίες της μήτρας, τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.



Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

  • Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας.
  • Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα).
  • Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας).
  • Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).

Όταν μια μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και γι' αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για διερεύνηση της υπογονιμότητας και υστεροσκόπηση από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.

v