Από ποια ηλικία καταλαβαίνουν τα μωρά τα συναισθήματά μας

Από ποια ηλικία καταλαβαίνουν τα μωρά τα συναισθήματά μας

Ο κόσμος των μωρών είναι ένας κόσμος ανεξερεύνητος που προσπαθούμε σιγά σιγά να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε. Αυτό έκανε μια ομάδα επιστημόνων του Kings College του Λονδίνου, που θέλησε να ερευνήσει πότε τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των μεγάλων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα σας αφήσουν το στόμα ανοιχτό και αν μάλιστα έχετε γίνει πρόσφατα γονείς, θα σας χαροποιήσουν. Θα χαρείτε λοιπόν να μάθετε ότι τα μωρά καταλαβαίνουν τα συναισθήματά μας ήδη από την ηλικία των 3 μηνών.

Ο ερευνητές με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου, χρησιμοποίησαν ακουστικό υλικό με ανθρώπινους ήχους που εκδηλώνουν διάφορα συναισθήματα- όπως το γέλιο, το κλάμα αλλά και υλικό με τον θόρυβο που κάνουν διάφορα αντικείμενα ή το νερό. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αυτή των ανθρώπινων ήχων, ενεργοποιήθηκε το μέρος του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται σε αντίστοιχα ερεθίσματα και στους ενήλικες. Ωστόσο, ο βρεφικός εγκέφαλος φαίνεται ότι καταλαβαίνει περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα όπως το κλάμα παρά τα θετικά.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν ότι ο βρεφικός εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζαμε, αλλά και γιατί θα ρίξουν φως στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός παιδιού με αυτισμό και σε τι διαφέρει από τον εγκέφαλο ενός παιδιού χωρίς αυτισμό. 

Γι' αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κλάψετε ή να γελάσετε μπροστά στο μωρό σας, να είστε σίγουροι ότι θα σας νιώσει.

Πηγή: bbc.com

v