Πώς να προστατεύσετε τα αυτάκια των παιδιών στην θάλασσα

Πώς να προστατεύσετε τα αυτάκια των παιδιών στην θάλασσα

Θάλασσα, βουτιές, ήλιος, άμμος… όλα αυτά που δίνουν χαρά στα μικρά μας το καλοκαίρι, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις και να τους το χαλάσουν, ειδικά αν το παιδί έχει ευαισθησία στα αυτιά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τους καλοκαιρινούς μήνες τα προβλήματα στα αυτιά τριπλασιάζονται στα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών και ο λόγος είναι ότι καιροφυλακτούν μολύνσεις και ωτίτιδες. Ποια είναι, λοιπόν, τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται το καλοκαίρι στα παιδικά αυτιά, πώς μπορείτε να τα προφυλάξετε και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Σωστή πρόληψη πριν και κατά την διάρκεια των διακοπών

Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει ευαισθησία στα αυτιά, καλό είναι πριν φύγετε για διακοπές να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για έναν τυπικό έλεγχο που θα δείξει αν τα αυτάκια του χρειάζονται καθαρισμό.

Ο ίδιος θα κρίνει, επίσης, αν το παιδί χρειάζεται να φορά ωτασπίδες για να προστατεύσει τα αυτιά του, τις οποίες, όμως, πρέπει να πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.

Τα πολύ μικρά παιδιά καλό είναι να αποφεύγουν τις απότομες βουτιές και μάλιστα στα πολύ βαθιά, γιατί λόγω της πίεσης του νερού μπορεί να νιώσουν πόνο στα αυτιά τους, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσετε. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί πρέπει αμέσως να ανέβει στην επιφάνεια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποστεί βλάβη στο τύμπανο.

Για να βγει το νερό από τα αυτιά, δείξτε στο παιδί πώς να γυρίζει το κεφαλάκι του στο πλάι, να μένει λίγο σε αυτή τη θέση και να το κουνά ελαφρά.

Μετά το μπάνιο, είναι σημαντικό να στεγνώνετε καλά τα αυτάκια των παιδιών με μία καθαρή πετσέτα, ενώ όταν επιστρέψετε στο σπίτι και αφού το παιδί λουστεί, στεγνώστε τα μαλλιά του με πιστολάκι. Ο λόγος είναι, ότι η υπερβολική υγρασία που μένει στα αυτιά μετά τα συχνά μπάνια, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα.

Τέλος, αποφύγετε την χρήση μπατονέτας, κι αν το κρίνετε απολύτως απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μόνο τις χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για μωρά.

Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κ. Μηνά Ν. Αρτόπουλο, τα συχνότερα προβλήματα στα αυτιά το καλοκαίρι είναι τα εξής:

Εξωτερική ωτίτιδα (φωτο): Σα να μην έφταναν οι ωτίτιδες του χειμώνα, τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα ξεκινά από νερό που παγιδεύεται στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, το οποίο αν δεν είναι καθαρό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και επίπονη μόλυνση. Αυτή δίνει την αίσθηση ότι το αυτί του είναι «βουλωμένο» και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να δημιουργηθεί πύον. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί φαγούρα, πόνος, ερυθρότητα, ενώ δεν αποκλείεται το παιδί να ανεβάσει και πυρετό.

Εφόσον η λοίμωξη διαγνωστεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται με ειδικές σταγόνες που θα συστήσει ο γιατρός σας, ενώ για κάποιες μέρες τα αυτιά του παιδιού δεν θα πρέπει να βραχούν. Διαφορετικά, σε οξείες περιπτώσεις και εφόσον ο πόνος επιμένει, ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει κάποιο αντιβιοτικό. Δεν πρόκειται για κάποια επικίνδυνη κατάσταση (μπορεί να απειλήσει μόνο παιδιά με ανοσοανεπάρκεια) και λίγες μέρες αφού αντιμετωπιστεί, τα μικρά μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους κανονικά.

Διάτρηση τυμπάνου: Λιγότερο συχνή στα παιδιά, αφού παρατηρείται συνήθως σε άτομα που ασχολούνται με θαλάσσια σπορ (π.χ. καταδύσεις, σκι κ.λ.π.), η διάτρηση τυμπάνου μπορεί να προκληθεί ακόμα και από μία απότομη βουτιά από ψηλά, ειδικά αν το παιδί έχει ευαισθησία, καθώς και από την ωτίτιδα. Θα την καταλάβετε, επειδή τη στιγμή που σπάει το τύμπανο το παιδί θα νιώσει έντονο πόνο και ίσως εμφανιστεί πύον, μαζί με λίγο αίμα. Ο πόνος θα υποχωρήσει, αλλά το παιδί μπορεί να νιώθει το αυτί του βουλωμένο, ίσως ακούει βουητό και δεν αποκλείεται να μειωθεί λίγο η ακοή του.

Αν ανησυχείτε για τυχόν διάτρηση τυμπάνου, παραμείνετε ψύχραιμοι και επισκεφθείτε άμεσα έναν ΩΡΛ, ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Ωστόσο, μην βάλετε τίποτα μέσα στο αυτί και σίγουρα όχι νερό ή ζεστό λάδι, που έλεγαν οι παλιοί. Όσο για τη μειωμένη ακοή, μην ανησυχείτε –μέχρι να επουλωθεί το τύμπανο, το παιδί θα έχει συνηθίσει. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τις επισκέψεις σας στον ΩΡΛ, ώστε να επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v