20 περίεργα και σπάνια ελληνικά ονόματα

20 περίεργα και σπάνια ελληνικά ονόματα

Στην παρακάτω λίστα δεν θα βρείτε το Μαρία και το Γιώργος, αλλά ονόματα που ίσως δεν έχετε ξανακούσει στη ζωή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα προτιμήσετε. Όλα τα ονόματα της λίστας είναι ασυνήθιστα ή ακόμα και… παράξενα, όμως αυτό δεν θα πρέπει να σας εμποδίσει από το να τα σκεφτείτε ως υποψήφια για το παιδί σας. Εξάλλου, το όνομά του θα είναι τόσο ξεχωριστό όσο το ίδιο!

*Φωτογραφία: aleteiaportuguese.com

Για αγόρια

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του σχολικού ηλεκτρονικού δικτύου, που θα βρείτε online εδώ, κάποια από τα πιο σπάνια ονόματα για αγόρια που ξεχωρίσαμε, είναι τα εξής:

Ακριβός: Ή κατ’ άλλους Ακρίβος. Στην θηλυκή του εκδοχή ενδεχομένως να ακούγεται λίγο περισσότερο, όμως εμείς δεν έχουμε γνωρίσει κανέναν Ακριβό στη ζωή μας.

Αύγουστος/ Αυγουστίνος: Διαφορετικά και Αυγουστής. Παραδόξως, πάντως, γιορτάζει στις 15 Ιουνίου και όχι τον ομώνυμο μήνα, όπως θα περιμέναμε.

Βαλεντίνος: Στην ελληνική πραγματικότητα, είναι σπάνιο. Ωστόσο, για όσους το συσχετίζουν με τον γνωστό άγιο της αγάπης, σας ενημερώνουμε ότι στα λατινικά σημαίνει «δυνατός».

Δράκος: Το έχουμε συνηθίσει ως το επώνυμο του Γιάγκου Δράκου, είναι υπαρκτό ως όνομα και γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου.

Δούκας: Μπορεί να σημαίνει καθοδηγητής, όμως απ’ ό,τι φαίνεται, δεν προτιμάται από τους Έλληνες γονείς, παρά το ότι έχει ηγετική χροιά και είναι μικρό και εύηχο.

Μεγακλής: Δεν κάναμε λάθος, γράφεται με γάμα και όχι με ρο. Παρά το ότι είναι τόσο ξεχωριστό, δεν έχει τη δική του ονομαστική γιορτή. Θα του πείτε «Χρόνια πολλά» στην κινητή γιορτή των Αγίων Πάντων.

Μύρων: Πιθανώς το έχετε ακούσει λόγω του τραγουδιστή, Μύρωνα Στρατή. Εμάς, πάντως, μάλλον μας αρέσει σαν όνομα. Γιορτάζει 2 μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ουράνιος: Μπορεί να σας συστηθεί και ως Ουράνης και γιορτάζει στις 6 Ιανουαρίου, φυσικά μαζί με την Ουρανία, που συνηθίζεται περισσότερο.

Σώζων: Θεωρείται σπάνιο σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αίγινα, όπου έδρασε ο Άγιος Σώζων. Τα «Χρόνια πολλά» θα του τα πείτε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υάκινθος: Το γνωστό λουλούδι του υακίνθου δεν κατάφερε να εδραιωθεί σαν αντρικό όνομα. Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια!

Για κορίτσια

*Φωτογραφία: wdy.h-cdn.co

Το ίδιο σπάνια είναι και τα παρακάτω ονόματα για κορίτσια. Και ναι, είναι αληθινά, όπως καταγράφηκαν στο foundalis.com.

Αρχοντία: Θυμίζει κάτι αρχοντικό, όμως δεν συνηθίζεται. Ωστόσο, μπορεί να ξέρετε περισσότερες Αρχοντίες απ’ όσες νομίζετε- πολλές προτιμούν το υποκοριστικό «Τούλα» ή το «γλυκαίνουν» με το «Αρχοντούλα».

Γερακίνα: Υπάρχει και με τη… βούλα και γιορτάζει την 1η Ιουνίου.

Γραμματική: Μπορεί να μην το επιλέγουν πολλοί γονείς είτε γιατί θυμίζει σχολείο είτε γιατί δεν έχει μια μέρα δική της μέρα αφιερωμένη σ’ αυτήν και γιορτάζεται των Αγίων Πάντων.  

Δροσιά: Πιθανώς να το συναντήσετε και ως Δροσία, Δροσίδα ή Δρόσω. Όπως και να’ χει, είναι πολύ δροσερό! Στις 22 Ιουλίου, επίσης, είναι η μέρα που φοράει τα καλά της.

Ελλάς: Είναι καταγεγραμμένο αλλά σπάνιο και σίγουρα τονώνει το εθνικό φρόνημα!

Επιστήμη: Στις 5 Νοεμβρίου γιορτάζει η Επιστήμη, μια γυναίκα που «ξέρει πολλά», σύμφωνα με τ’ όνομά της.

Μαύρα: Η Μαύρα και όχι στα μαύρα. Στα Επτάνησα το δισύλλαβο αυτό όνομα απαντάται περισσότερο και μάλιστα γιορτάζει δις: στις 3 Μαρτίου και στις 9 Νοεμβρίου.

Μελαχροινή: Θα μας πείτε, ότι πρακτικά μελαχροινές θα έπρεπε να λέγονται οι μισές Ελληνίδες. Οι βαφτισμένες Μελαχροινές, όμως, μπορεί να είναι και ξανθές!

Χρυσόστομη: «Ε, πες τα Χρυσόστομη!», θα της λένε όταν έχει δίκιο και – το σημαντικότερο- θα το εννοούν. Γιορτάζει στις 27 Ιανουαρίου και στις 13 Νοεμβρίου.

Ωραιοζήλη: Προέρχεται από το επίθετος «ωραίος» και το ουσιαστικό «ζήλος», αν και ίσως το μπερδεύουμε με τη ζήλεια. Σημαίνει εκείνη που θέλει να αγωνίζεται για το σωστό. Εμείς, πάντως, θα το είχαμε στα υπόψην.


v