3 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στο παιδί!

3 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στο παιδί!

Όσο ήρεμος γονιός κι αν είσαι, είναι δύσκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου όταν νιώθεις ότι τα παιδιά σε βγάζουν εκτός εαυτού. Τότε, είναι πολύ πιθανό να ξεστομίσεις πράγματα που ξέρεις ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να πεις και για τα οποία ξέρεις ότι θα μετανιώσεις.

*Φωτογραφία: babycouture.in

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να εκφράσεις τον θυμό σου αλλά με τις σωστές λέξεις. Αντί, λοιπόν, να πείτε κάτι που ξέρετε ότι θα πληγώσει το παιδί, εκφράστε του πώς νιώθετε διαφορετικά και... αναίμακτα.

1. «Δεν μ’ αρέσει η συμπεριφορά σου» αντί για το «Με τρελαίνεις!»

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι δεν σας αρέσει στη συμπεριφορά του, εξηγώντας του με απλά λόγια το λάθος του και –το κυριότερο- χωρίς να του ρίχνετε ευθύνες και να το γεμίζετε τύψεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μείνετε εκεί. Εξίσου σημαντικό είναι να του πείτε απλά και κατανοητά τι πρέπει να κάνει για να διορθώσει το λάθος του.

2.  «Δεν μ’ αρέσει όταν…» αντί για το «Τι πρόβλημα έχεις;»

Με επιθετικές φράσεις όπως αυτή, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να κάνετε το παιδί να νιώθει ντροπή και να αμφισβητεί τις ικανότητές του. Αντί, λοιπόν, να επιτεθείτε στο παιδί με μια φράση όπως «Τι πρόβλημα έχεις;/ Ποιο είναι επιτέλους το πρόβλημά σου;», στοχεύστε κατευθείαν σ' αυτό που δεν εγκρίνετε, λέγοντάς του «Δεν μ’ αρέσει όταν…».

3.  «Όταν κάνεις…, πιστεύω ότι πρέπει να… » αντί του «Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ!»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε το πρότυπο (καλό ή κακό) συμπεριφοράς για τα παιδιά μας. Εξαπολύοντάς τους φράσεις όπως «Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ!», τους μαθαίνουμε απλώς να διεκδικούν ό,τι θέλουν με εκφοβισμό και επιθετική συμπεριφορά. Αντίθετα, το «Όταν κάνεις…, πιστεύω ότι πρέπει να… » είναι ένας ήπιος τρόπος να του δείξετε ότι δεν συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του, δίνοντάς του ταυτόχρονα έναν τρόπο για να τη διορθώσει -χωρίς φωνές και απειλές!

Πηγή: popsugar.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v