6 συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεστε

6 συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεστε

Οι δηλητηριώδεις συμπεριφορές τρίτων είναι αποτέλεσμα της αγένειας, του εγωισμού, της «κακομαθιάς», της ζήλιας και όσων άλλων στραβών κι ανάποδών τους μπορείτε να σκεφτείτε. Είναι, όμως, αποτέλεσμα μόνο αυτών; Όχι. Πριν και πάνω απ' όλα αυτά, οι τοξικές συμπεριφορές που μας επηρεάζουν, είναι αποτέλεσμα της δικής μας ανοχής. Ακολουθούν έξι τέτοια παραδείγματα συμπεριφορών, που πρέπει να σταματήσετε να ανέχεστε -ή να μάθετε να αγνοείτε παντελώς.

Πιέσεις για να φτάσετε στην «τελειότητα»

Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Σίγουρα, όλοι έχουμε στο μυαλό μας πρότυπα όπως «το ιδανικό παιδί», «ο τέλειος άντρας» ή «η γυναίκα των ονείρων μου». Αυτό, όμως, δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να δοκιμάζει την υπομονή αυτών που αγαπά, με επίμονες, κακόβουλες επισημάνσεις για τα ελαττώματά τους. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας υποβιβάζει ή/και να σας συγκρίνει -ποιες είναι οι πιθανότητες να σας αγαπάει περισσότερο, ακόμα κι αν αγγίξετε το τέλειο πρότυπό του;

Διαρκής έλεγχος

Το να επιτρέπεις σε κάποιον να ελέγχει κάθε σου κίνηση -είτε είναι γονιός, είτε σύντροφος, είτε φίλος- δεν σημαίνει ότι απλώς ενδίδεις στην αγάπη του. Όλοι χρειάζονται προσωπικό χρόνο και χώρο και οι σχέσεις χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι καταδικασμένες στη δυστυχία. Τα όρια ανάμεσα στον έλεγχο και την τυραννία είναι λεπτά, γι' αυτό βάλτε τις κόκκινες γραμμές σας και διεκδικήστε τον χώρο σας.

Σχέσεις που μας κάνουν δυστυχισμένους

Καμία σχέση δεν μπορεί να μας κάνει να πλέουμε μονίμως σε πελάγη ευτυχίας. Ωστόσο, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί: μήπως οι κακές στιγμές είναι περισσότερες απ' τις καλές; Όχι, δεν πρέπει να χωρίσεις μόλις τα πρώτα σύννεφα παρουσιαστούν, αλλά αν η ζωή σου χωρίς αυτόν τον άνθρωπο είναι καλύτερη απ' ότι μαζί του, τότε, ναι. Η απόφαση του χωρισμού είναι μονόδρομος.

Κάποιος άλλος παίρνει τις αποφάσεις για 'σένα

Πιθανότατα, οι γονείς σου ή οι «σοφοί» φίλοι σου, ή ο καλός/η καλή σου ξέρουν μερικά πράγματα για τη ζωή που εσύ αγνοείς. Αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να επιβάλλουν την άποψή τους για τις δικές σου επιλογές, ακόμα κι αν εσύ τρέφεις αμφιβολίες ή η γνώμη τους μοιάζει ολοκληρωμένη και σωστή. Η ζωή σου, σου ανήκει και έχεις δικαίωμα στο λάθος, όπως όλοι. Εσύ θα φέρεις τις επιπτώσεις των επιλογών σου, οπότε εσύ θα διαμορφώσεις αυτές τις επιλογές εισακούοντας τη γνώμη των δικών σου ανθρώπων, αλλά όχι δίνοντάς τους λευκή επιταγή.

Ανάγκαζεσαι να διαλέξεις ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική σου ζωή

Συμβαίνει συχνά στους υπεύθυνους ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους να δυσκολεύονται να θέσουν τα όριά τους ανάμεσα σ' αυτήν και την προσωπική/ οικογενειακή τους ζωή. Ωστόσο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε να μοιραζόμαστε τυφλά το όραμα του εργοδότη μας, ούτε να κάνουμε τεράστιες θυσίες εις βάρος της εκτός δουλειάς ζωής μας. Αφιερώστε τον χρόνο σας εκεί που ξέρετε ότι πρέπει να τον αφιερώσετε -εκεί που ευτυχείτε.

Κακόβουλα σχόλια για την εμφάνισή σας

Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους -αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αν τα ρούχα, το σώμα και οι στιλιστικές σας επιλογές δεν βρίσκουν σύμφωνους διάφορους επίδοξους αξιωματικούς της αστυνομίας της μόδας, αυτό δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να σας απασχολεί σοβαρά. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να δικαιολογήσετε τις επιλογές που σας κάνουν να νιώθετε όμορφη και άνετη. Θυμηθείτε, ότι οι άνθρωποι που τρέφονται από τα κακεντρεχή τους σχόλια θα βρουν πάντα κάτι κακό να σχολιάσουν.

Photos: brightside.me

v