Ο τροχός της επιλογής: Μια θετική μέθοδος πειθαρχίας που δεν έχετε ξανακούσει

Ο τροχός της επιλογής: Μια θετική μέθοδος πειθαρχίας που δεν έχετε ξανακούσει

Οι διάφορες μορφές θετικής πειθαρχίας των παιδιών, όπως η τεχνική του «ναι» (λινκ), αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές στην καθημερινότητά μας αλλά και ευεργετικές για τα… νεύρα μας. Ο «τροχός της επιλογής», που «εφευρέθηκε» από τους Jane Nelsen και Lynn Lott, είναι ακόμα ένας έξυπνος τρόπος που θα βοηθήσει κάθε μαμά όχι μόνο να κάνει τα παιδιά να την ακούσουν αλλά και να επιλύσουν τις μεταξύ τους «αδερφικές» διαφορές. Σε αρκετά σχολεία της Αμερικής, μάλιστα, παιδαγωγοί τον χρησιμοποιούν προσαρμοσμένο στα πλαίσια της τάξης και του μαθήματος και… πίνουν νερό στο όνομά του. Κάτι θα ξέρουν...

*Φωτογραφία: verywell.com

Πώς θα φτιάξετε τον τροχό της επιλογής

Για να δώσετε στον τροχό της επιλογής σάρκα και οστά, θα χρειαστείτε ένα χαρτόνι και έναν μαύρο μαρκαδόρο. Αρχικά ζωγραφίστε έναν κύκλο και κόψτε τον. Στη συνέχεια, χωρίστε τον σε τριγωνικά κομμάτια, σαν μια πίτσα. Κάθε κομμάτι πρέπει να έχει και μία λύση, που θα έχετε αποφασίσει από πριν. Για να κάνετε πιο διασκεδαστική την όλη διαδικασία ή για να μπορούν να χρησιμοποιούν τον τροχό της επιλογής τα μικρά παιδιά που ακόμα δεν διαβάζουν, μπορείτε να ζωγραφίσετε την κάθε λύση (για παράδειγμα στην επιλογή «να μετρήσω μέχρι το 10», μπορείτε να βάλετε αριθμούς).

*Φωτογραφία: kidspot.com.au

*Φωτογραφία: not-your-average-mom.com

Στο τέλος, κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι σε σχήμα τόξου και περάστε το μέσα από το κέντρο του τροχού με ένα διπλόκαρφο, κάνοντας απλώς μια τρύπα. Φυσικά, μπορείτε και να παραλείψετε αυτό το βήμα και να ζητήσετε στα παιδιά απλώς να σας δείχνουν με το δάχτυλο την επιλογή που θέλουν.

Κάποιες από τις επιλογές μπορεί να είναι οι εξής:

Να πω συγγνώμη

Να περιμένω τη σειρά μου

Να διαλέξω ένα άλλο παιχνίδι

Να το λύσουμε μαζί

Να μετρήσω μέχρι το 10

Να μιλήσω για το πώς νιώθω

Να πάω στο δωμάτιό μου

Να προσπαθήσω πάλι

Να του ζητήσω να σταματήσει

Να κάνουμε κάτι καινούριο/ παίξουμε κάποιο άλλο παιχνίδι

Πώς λειτουργεί ο τροχός της επιλογής

Όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει και το παιδί δεν σας ακούει, δώστε του τον τροχό και αφήστε το μόνο του να επιλέξει και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα ηρεμήσει. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί απλώς να τον σεβαστείτε και να τον εφαρμόσετε. Έτσι, αν το μικρό σας πει ότι προτιμά να πάει για λίγο στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει, εσείς θα πρέπει να το ακούσετε- με τον τρόπο αυτόν και εσείς θα έχετε τον χρόνο να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση μετά.

Φυσικά, όλες οι επιλογές που θα βάλετε πάνω στον τροχό, θα είναι «ειρηνικές» και δεν θα περιλαμβάνουν τις λέξεις «τιμωρία», time outs ή πειθαρχία. Επομένως και εσείς ξέρετε εκ των προτέρων πως ό,τι και να επιλέξει το παιδί, θα είναι υπέρ όλων: εσείς δεν θα χρειαστεί να φωνάξετε για να επιβληθείτε και εκείνο θα διαλέξει ό,τι κρίνει καλύτερο και σωστότερο τη δεδομένη στιγμή.

Τι κερδίζουν τα παιδιά μέσα απ’ αυτό το έξυπνο παιχνίδι πειθαρχίας;

*Φωτογραφία: not-your-average-mom.com

Μαθαίνουν ότι για όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μια θετική λύση

Κάθε λύση έχει δύο στόχους: να ηρεμήσει το παιδί και να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Ηρεμούν

Δεν υπάρχει λόγος να φωνάζουμε, να βάζουμε τα κλάματα ή να προσπαθούμε να «κερδίσουμε» για να γίνει το δικό μας. Δεδομένου ότι όλες οι λύσεις είναι συμβιβαστικές, δεν εξάπτουν τα πάθη και βοηθούν τα παιδιά να δουν ότι κάθε διαφωνία μπορεί να είναι ειρηνική.

Διδάσκονται κάποιες βασικές αρχές διαπαιδαγώγησης

Όπως την συνεργασία, το να λύνουν το κάθε πρόβλημα που προκύπτει και να μην το αποφεύγουν αλλά και το να παίρνουν αποφάσεις- μην ξεχνάτε ότι εκείνα έχουν τον πρώτο λόγο στο πώς θα λύσετε τη μεταξύ σας διαφωνία.

Βλέπουν ότι τα «ακούτε» πραγματικά

Το ότι σέβεστε την επιλογή των παιδιών, τα κάνει με τη σειρά τους να σας σεβαστούν κι εσάς και να ακούσουν ό,τι έχετε να τους πείτε μετά. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα της αποτελεσματικής πειθαρχίας.

Είναι ο ιδανικός τρόπος επίλυσης των καβγάδων ανάμεσα στα αδέρφια

Όταν τα μικρά σας μαλώνουν, ο τροχός της επιλογής είναι αυτός που θα τα ηρεμήσει. Ζητήστε και από τα δύο παιδιά να επιλέξουν τη λύση που θέλουν και μετά εφαρμόστε την. Αν για παράδειγμα, τσακώνονται για το ίδιο παιχνίδι, οι επιλογές «Να κάνουμε κάτι καινούριο/ παίξουμε κάτι άλλο» ή «Να διαλέξω κάποιο άλλο παιχνίδι» είναι αυτές που θα κατευνάσουν τα πνεύματα μεταξύ των αδερφών. Αν πάλι το ένα παιδί ενοχλεί το άλλο, η επιλογή «Να του ζητήσω να σταματήσει» μπορεί τόσο απλά να βάλει τέλος στη διαμάχη μεταξύ τους.

Πηγές: kidspot.com.au, not-your-average-mom.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v