Πώς να μην κάνετε τον ίδιο καβγά με τον σύντροφό σας ξανά και ξανά

Πώς να μην κάνετε τον ίδιο καβγά με τον σύντροφό σας ξανά και ξανά

Οι καβγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια είναι δεδομένοι, αναμενόμενοι και φυσιολογικοί μέχρι ενός σημείου. Κάποιες φορές, μάλιστα, μπορεί να βάλουν λίγο αλατοπίπερο παραπάνω στη σχέση. Ακόμα κι αυτοί, όμως, μπορεί να ακολουθούν μία ρουτίνα και, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε, να καταλήγετε να μαλώνετε με τον σύντροφό σας για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεκάδες φορές.

*Φωτογραφία: rd.com

Δεν είναι κρίμα να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για να λέτε τα ίδια και τα ίδια πράγματα κάθε φορά και η συζήτησή σας να φτάνει σε αδιέξοδο; Αν «δουλέψετε» αρκετά, μπορείτε να βάλετε τέλος στους κουραστικούς, ανώφελους και επαναλαμβανόμενους καβγάδες.

Κανόνας νούμερο ένα: Ένα πρόβλημα-μία συζήτηση

Όταν κάτι σας προβληματίζει στη σχέση σας ή τη συμπεριφορά του συντρόφου σας, θα πρέπει να το μοιραστείτε μαζί του, χωρίς όμως να «ανοίξετε» άλλες παλιές πληγές και ν’ αρχίσετε να θυμάστε παρελθοντικά προβλήματα. Αν πέσετε σ’ αυτή την παγίδα, δεν πρόκειται να λύσετε τη διαφωνία σας και ο παρών καβγάς απλώς θα διαιωνίζεται και θα προστίθεται στη μεγάλη λίστα με όλες τις υπόλοιπες διαφωνίες σας. Θα δείτε ότι ο κανόνας «ένα πρόβλημα-μία συζήτηση» αποδεικνύεται χρυσός! Και ότι κάθε φορά θα εξελίσσεται σε «ένα καινούριο πρόβλημα- μια καινούρια συζήτηση». Γιατί πάντα θα υπάρχουν προβλήματα.

Κανόνας νούμερο δύο: Μαλώστε... σωστά

Αν θέλετε όντως να τα «βρείτε» με τον σύντροφό σας και η διαφωνία σας να μην επαναληφθεί στο μέλλον, τα παρακάτω δύο βήματα είναι πολύ σημαντικά. Πρώτον, να αρχίζετε την κουβέντα σας με ηρεμία. Αν έχετε περάσει ήδη μια δύσκολη μέρα και είστε φορτισμένη για παράδειγμα, λόγω δουλειάς, καλό θα είναι να αναβάλλετε την κουβέντα με το άλλο σας μισό. Ο κίνδυνος να ξεσπάσετε εκεί, να μην βρείτε λύση στο πρόβλημά σας και να το διαιωνίσετε, είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεύτερον, μην ξεκινάτε την κουβέντα σας με β’ ενικό αλλά με α’ ενικό. Το «νιώθω ότι δεν με στηρίζεις αρκετά γιατί δεν με βοηθάς με τις δουλειές του σπιτιού» διαφέρει κατά πολύ από το ειρωνικό και εκνευρισμένο «πότε θα μάθεις επιτέλους ότι πρέπει να βοηθάς κι εσύ στις δουλειές του σπιτιού;».

Ακόμα κι αν νιώσετε ότι βγαίνετε εκτός εαυτού (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!), προτιμήστε να απέχετε λίγο από την κουβέντα και να επανέλθετε μόλις ηρεμήσετε.

Kανόνας νούμερο τρία: Αποδεχτείτε ότι δεν χρειάζεται να έχετε πάντα δίκιο

*Φωτογραφία: divahair.ro

Ένας από τους λόγους που τα ζευγάρια συνηθίζουν να κάνουν τον ίδιο καυγά αμέτρητες φορές είναι ότι ο ένας απ’ τους δύο ή και οι δύο, θέλουν να «βγουν από πάνω» και να νιώσουν ότι «κερδίζουν». Μ’ αυτή την αντιμετώπιση, όμως, ο διάλογος που θα κάνετε με τον σύντροφό σας θα είναι κάθε φορά ολόιδιος και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βγάλετε άκρη. Παραδεχτείτε, λοιπόν, ότι μπορεί να κάνετε λάθος, ή ότι τέλος πάντων έχετε εν μέρει δίκιο και δώστε την ευκαιρία στο άλλο σας μισό να σας εξηγήσει τη δική του πλευρά.

Κανόνας νούμερο τέσσερα: Μην κοιτάτε το δέντρο, αλλά το δάσος

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε είναι ότι συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στο δέντρο και όχι στο δάσος. Στη δική μας περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι μένουμε στην αφορμή ενός καβγά, κοιτάμε το επιφανειακό πρόβλημα και δεν εξετάζουμε την πραγματική αιτία, τι βρίσκεται πίσω από αυτό. Έτσι, καταλήγουμε να μαλώνουμε για τα ίδια και τα ίδια, αφού δεν κοιτάμε την ουσία αλλά ό,τι την περιβάλλει.  

Ακόμα κι αν αυτό είναι η άμυνά σας ή ο τρόπος σας να αποφύγετε ένα άλλο, μεγάλο πρόβλημα που θα φέρει ένταση στη σχέση σας, να θυμάστε ότι όσο το παρατείνετε, η κατάσταση γιγαντώνεται και η έκρηξη που θα γίνει κάποια στιγμή θα είναι πολύ χειρότερη...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v