Προβλήματα γονιμότητας: Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι;

Προβλήματα γονιμότητας: Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι;

Η ψυχολογική πίεση που δέχονται πολλά ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδί μπορεί να είναι ανυπόφορη, όμως ακόμα πιο δυσβάσταχτη είναι η σκέψη μήπως κάτι σοβαρό τους συμβαίνει που τους προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.

Δείτε τι συμβουλεύουν τα ζευγάρια έμπειροι σε θέματα γονιμότητας ψυχολόγοι και ακολουθήστε τις στρατηγικές που πραγματικά θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες, τις τύψεις και τις ενοχές.

Αναγνωρίστε ότι το πρόβλημα γονιμότητας αποτελεί μία κρίση

Η δυσκολία απόκτησης παιδιού μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε ποτέ αντιμετωπίσει. Όταν το συνειδητοποιήσετε έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να το αντιμετωπίσετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώσετε έντονα συναισθήματα απώλειας, να νιώσετε στρεσαρισμένοι, λυπημένοι ή ακόμα και συντετριμμένοι. Δεχτείτε αυτά τα συναισθήματα και δείτε τα σαν ένα σκαλί για να προχωρήσετε παραπέρα.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα βάλετε με τον εαυτό σας ή να ακούτε αυτή τη φωνούλα μέσα σας που ψιθυρίζει «δεν έπρεπε να περιμένω, τιμωρούμαι που έκανα εκείνη την έκτρωση, έπρεπε να έχω χάσει βάρος ή να προσέχω περισσότερο την υγεία μου, δεν έπρεπε να πιστεύω ότι θα έκανα παιδιά όποτε εγώ ήθελα» και απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη.

Οι άνθρωποι συχνά εγκλωβίζονται στις αρνητικές σκέψεις και αυτό μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα, λένε οι ειδικοί. Αντί να τιμωρείτε τον εαυτό σας, κοιτάξτε μπροστά στο πώς εσείς και ο σύντροφός σας θα χειριστείτε την κατάσταση. Και βγάλτε από το μυαλό σας ότι η δυσκολία απόκτησης παιδιού είναι δικό σας λάθος. Ακόμα κι αν μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικές επιλογές στο παρελθόν, αυτές είναι πλέον πίσω σας. Επικεντρωθείτε στο μέλλον.

Εσείς και ο σύντροφός σας είστε μία ομάδα

Εσείς και ο σύντροφός σας, ως μία ομάδα, οφείλετε να βοηθάτε ο ένας τον άλλον όταν διανύετε δύσκολες περιόδους (και σίγουρα όχι να αλληλοκατηγορείστε που δυσκολεύεστε να κάνετε παιδί).

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να βιώνετε τα ίδια συναισθήματα –αυτό αποτελεί κοινή παγίδα για τα περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας. Σημαίνει να ενδιαφέρεστε για αυτό που περνά ο σύντροφός σας. Να τον φροντίζετε ο ένας τον άλλον συναισθηματικά και έτσι, ενωμένοι, να πολεμήσετε το πρόβλημα. Ιδιαίτερα αν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας, φροντίστε να μοιράσετε το φορτίο όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, είτε από ιατρικής είτε από γραφειοκρατικής άποψης.

Εκπαιδευτείτε

Διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε για προβλήματα γονιμότητας και ρωτήστε τον γιατρό σας ή άλλα ζευγάρια με αντίστοιχα προβλήματα για ό,τι σας απασχολεί. Το να είστε «μέσα στα πράγματα» σχετικά με ένα πρόβλημα που σας απασχολεί, θα σας βοηθήσει να το γνωρίσετε και να το αντιμετωπίσετε καλύτερα. Άλλωστε, οι τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα γονιμότητας είναι ραγδαίες, πολύπλοκες και αλλάζουν ταχύτατα. Γνωρίζοντάς τες θα μπορέσετε να κάνετε και πιο σωστές επιλογές σχετικά με τις θεραπείες σας.

Θέστε όρια στις προσπάθειές σας

Κάποια ζευγάρια αποφασίζουν εξαρχής ότι δεν θα φτάσουν σε ακραία μέτρα προκειμένου να αποκτήσουν παιδί. Άλλα ξοδεύουν χρόνια και πολλές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε πιθανή θεραπεία γονιμότητας.

Κανείς δε μπορεί να σας πει πότε να σταματήσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος –αυτή είναι μία απόφαση που μόνο εσείς οι δύο, με την συμβολή του γιατρού σας, μπορείτε να πάρετε. Ωστόσο, θα νιώσετε ότι έχετε καλύτερο έλεγχο της ζωής σας αν αρχίσετε να σκέφτεστε από νωρίς μέχρι πού θα φτάσετε προκειμένου να αποκτήσετε παιδί.

Αποφασίστε πόσα χρήματα διατίθεστε να ξοδέψετε

Με το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης να κυμαίνεται στις 3.000-4.000 ευρώ, χωρίς τα φάρμακα, πολλά ζευγάρια έχουν έναν ακόμα λόγο να αγχώνονται για το αν θα μπορέσουν τελικά να αποκτήσουν παιδί –ειδικά με την σκέψη ότι πολλές γυναίκες χρειάζονται περισσότερες από μία εξωσωματικές μέχρι να γονιμοποιηθεί το ωάριό τους.

Για να αντεπεξέλθετε, λοιπόν, σε ένα ακόμα άγχος, «βάλτε τα κάτω» με τον σύντροφό σας και δημιουργήστε ένα οικονομικό πλάνο. Ξεκινήστε με τα χρήματα που μπορούν -ή δε μπορούν- να σας καλύψουν οι ασφάλειες και συμφωνήστε στο ποιος από τους δύο θα αναλάβει να παρακολουθεί τα έξοδα της διαδικασίας. Και, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, έχετε πάντα ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό σας, γιατί με τις θεραπείες εξωσωματικής τίποτα δεν είναι σίγουρο, και ο προϋπολογισμός μπορεί εύκολα να «ξεφύγει».

Δεχθείτε υποστήριξη από επαγγελματίες και άτομα με προβλήματα γονιμότητας

Η κοινωνία συχνά δεν αναγνωρίζει την θλίψη που μπορεί να προκαλέσει η υπογονιμότητας, και γι’αυτό πολλά ζευγάρια που δε μπορούν να αποκτήσουν παιδί προσπαθούν να κρύψουν την στεναχώρια τους, κάτι που τους δημιουργεί αισθήματα ενοχής και απομόνωσης.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να βρείτε άλλα άτομα που βιώνουν αντίστοιχη κατάσταση, τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως τα προβλήματα γονιμότητας είναι πολύ κοινά και ότι η απογοήτευσή σας είναι απολύτως κατανοητή.

Αν νιώσετε την ανάγκη θα σας βοηθήσει πολύ να μιλήσετε με κάποιον ψυχοθεραπευτή –ειδικά κάποιον που έχει πείρα σε τέτοια θέματα, για να καταλάβει καλύτερα πώς νιώθετε σε σχέση με τα πιθανά ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζετε.

Αποφύγετε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με μωρά

Αν συγκεκριμένες εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με μωρά και παιδιά σας είναι επίπονες  -π.χ. παιδικά πάρτι, βαφτίσια κ.λ.π.- το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις αποφύγετε. Για να μην παρεξηγηθείτε από τους φίλους ή τους συγγενείς σας, στείλτε ένα δώρο, το οποίο μάλιστα μπορείτε να έχετε αγοράσει online, για να αποφύγετε την επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα παιδικών ρούχων ή παιχνιδιών.

Εξισορροπήστε την αισιοδοξία με τον ρεαλισμό

Χρειάζεται να έχετε αισιοδοξία προκειμένου να διαβείτε όλη την διαδικασία της προσπάθειας απόκτησης παιδιού. Αν έχετε, όμως, υπερβολικά υψηλές προσδοκίες -αν οι ελπίδες σας, δηλαδή, δεν είναι ρεαλιστικές- υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτείτε τρομερά. Γι’αυτό, φροντίστε να είστε συνεχώς σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τις τρέχουσες εξετάσεις σας, προκειμένου να έχετε πλήρη εικόνα των πιθανοτήτων της επιτυχίας κάθε θεραπείας.

Οι αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η ιατρική, σε θέματα γονιμότητας, οδηγεί πολλά ζευγάρια στο να προσπαθούν ξανά και ξανά, μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο, σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας δεν θα καταφέρει να αποκτήσει βιολογικό παιδί και αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει όλα τα ζευγάρια να συμφιλιωθούν, για να καταφέρουν να συνεχίσουν την ζωή τους. Ο ρεαλισμός θα σας βοηθήσει να κάνετε έξυπνες επιλογές κατά την διάρκεια της δύσκολης περιόδου των θεραπειών.

Φροντίστε τον εαυτό σας αναζητώντας άλλα ενδιαφέροντα

Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης μοιάζει, σε πολλές περιπτώσεις, με εργασία πλήρους απασχόλησης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το ίδιο διάστημα να απασχολήστε με δραστηριότητες ή χόμπι που σας προσφέρουν ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, κάντε τακτικά μασάζ, περιποιηθείτε τον εαυτό σας ή ασχοληθείτε με κάποιο χαλαρωτικό χόμπι, όπως ζωγραφική, γιόγκα ή πεζοπορία στη φύση.

Και μην ξεχνάτε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό: Δείτε μια αστεία ταινία, απολαύστε μία επιθεώρηση ή διαβάστε ένα αστείο διήγημα.

Πηγή: Babycenter.com

v