Διασκεδαστικά πειράματα για μικρούς, τρελούς επιστήμονες

Διασκεδαστικά πειράματα για μικρούς, τρελούς επιστήμονες

Τα περισσότερα πιτσιρίκια ξετρελαίνονται με τα εντυπωσιακά πειράματα, που περιλαμβάνουν χημικές αντιδράσεις, κατασκευές μηχανών ή παρατήρηση φυσικών φαινομένων. Ξεχωρίσαμε τρία από τα πιο διασκεδαστικά, για να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο τους κατά την διάρκεια των διακοπών και να τα κάνετε να αγαπήσουν λίγο παραπάνω την Φυσική!

Χημικές αντιδράσεις: Ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται!

Ποιο παιδί δεν θέλει να φτιάχνει πράγματα που ανατινάσσονται; Για το πείραμα αυτό μπορείτε να πάρετε ένα 2λιτρο αναψυκτικό και να ρίξετε μέσα μερικές καραμέλες Mentos (κατά προτίμηση ενώ βρίσκεστε σε κάποιον υπαίθριο χώρο) για να δημιουργηθεί ένας πίδακας αναψυκτικού, ή μπορείτε να ρίξετε ξύδι σε έναν κώνο γεμάτο μαγειρική σόδα, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ηφαίστειο.

Ηλικίες: Από 6 ετών

Δείτε στο video πώς θα τελειοποιήσετε τα παραπάνω πειράματα:

 

Παρατήρηση φυσικών φαινομένων: Ανεμοδείκτης!

Για το πείραμα αυτό θα χρειαστούμε 1 καλαμάκι, 1 καλαμάκι από σουβλάκι, 1 πλαστικό ποτήρι, χαρτόνι από συσκευασίες, ψαλίδι,  κόλλα και συρραπτικό. Τι θα κάνουμε; Κόβουμε δύο τετράγωνα από το χαρτόνι και τα διπλώνουμε στη μέση για να γίνουν δύο τρίγωνα. Με το καλαμάκι και τα δύο τρίγωνα φτιάχνουμε ένα βέλος. Και τα δύο τρίγωνα πρέπει να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Καρφώνουμε το βέλος στη μέση του στο καλαμάκι από σουβλάκι και στερεώνουμε όλο το σύστημα σε ένα πλαστικό ποτήρι. Στερεώνουμε το ποτήρι κάπου στο μπαλκόνι, με τα βέλη του να «δείχνουν» προς την Ανατολή και σημειώνουμε στα χαρτόνια πού βρίσκεται ο Βορράς και πού ο Νότος, ώστε κάθε φορά που φυσά να μπορούμε να ξέρουμε από πού έρχεται ο άνεμος και προς τα πού κατευθύνεται. Τα παιδιά μπορούν, μάλιστα, να κρατούν και ημερολόγια με τις μετρήσεις τους για να ξέρουν πότε έχει βοριά και πότε νοτιά, και σε ποια περίπτωση ο αέρας είναι πιο κρύος.

Ηλικίες: Από 8 ετών

«Σπιτικές» μηχανές

Φτιάχνοντας με τα παιδιά κάποιες πολύ βασικές «μηχανές», π.χ. μοχλούς, τροχαλίες, σφήνες, κατσαβίδια, κεκλιμένα επίπεδα ή ρόδες με άξονες, μπορείτε να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν καλύτερα την φυσική. Και αφού τους εξηγήσετε τι σκοπό επιτελεί η κάθε μηχανή, μπορείτε να τα βοηθήσετε να φτιάξουν ένα πιο σύνθετο σύστημα. Για παράδειγμα, βάλτε τα να συνδυάσουν κάποιες από τις παραπάνω μηχανές, για να δουν τι μπορεί να συμβεί, π.χ. αφήστε μία μπάλα να κυλήσει πάνω σε μία κεκλιμένη επιφάνεια για να τους εξηγήσετε την ιδέα του Γαλιλαίου που οδήγησε στον πρώτο νόμο κίνησης του Νεύτωνα, ότι δηλαδή κάθε σώμα που βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ή ομαλής και ευθύγραμμης κίνησης, διατηρείται στην κατάσταση αυτή, εφόσον καμία δύναμη δεν επιδρά για την μεταβολή της.

Ηλικίες: Από 10 ετών

Πηγή: Modernmom

v